Vaksinerte overfører lett COVID-19's Delta-varianten innenfor husstander, viser studie fra Storbritannia

Melbourne, Australia 20.juli 2021: En ansatt forbereder en vaksinedose fra AstraZeneca på visnings-stedet ved Melbournes COVID-19 vaksinasjons-senter den 20. juli 2021. Leder for delstatsregjeringen Daniel Andrews har annonsert en 7-dagers forlengelse av nedstengningen i Victoria, mens staten fortsetter mot rekordmange nye COVID-19-tilfeller og arbeider for å stoppe presset fra spredningen av den svært smittsomme delta-varianten i samfunnet. Foto: Daniel Pockett/Getty Images
7. november 2021
AD

Delta-varianten av COVID-19 kan lett overføres fra vaksinerte til husstandsmedlemmer, ble det sagt i en nylig publisert studie fra Storbritannia. Dette skjer samtidig med at studiens forskere konkluderer med at vaksinasjoner og oppfriskning av vaksinasjoner er veien fremover.

En årelang studie fra Imperial College London, publisert i The Lancet den 28.oktober 2021, fant at Delta-varianten fremdeles overføres svært lett fra person til person i en vaksinert befolkning.

"Ved å utføre gjentatte prøver fra kontakter som COVID-19-tilfellene har hatt, fant vi at vaksinerte kan tiltrekke seg og føre videre infeksjon innenfor husstander, inkludert til vaksinerte medlemmer av husstanden", sa dr. Anika Singanayagam som er medforfatter av studien, i en uttalelse.

Funnene gir en viss innsikt i hvorfor delta-varianten "fortsetter å forårsake høye antall COVID-19-tilfeller ... selv i land med høye vaksinasjonstall", la Singanayagam til.

En analyse fant at mengden virus minket raskest for de som var vaksinerte mot delta-varianten, sammenlignet med de som var uvaksinerte, ifølge forskerne.

De fant også at toppnivåene av KKP-viruset (Det kinesiske kommunistpartiet-viruset) som forårsaker COVID-19 hos vaksinerte personer, var likt nivåene hos uvaksinerte. De føyde også til at dette kunne være årsaken til at delta-varianten kan spre seg, til tross for vaksinasjon.

Fordi delta-varianten lett kan spre seg blant vaksinerte, argumenterte en annen forsker som var involvert i studien, dr. Ajit Lalvani, at det er nødvendig for folk å ta vaksinen og få den frisket opp for å redusere alvorlige COVID-19-symptomer.

"Vi fant ut at mottageligheten for infeksjon økte allerede innen få måneder etter andre vaksinedose ... så de som tilbys en oppfriskning, bør ta den øyeblikkelig", sa Lalvani.

Studien deres som undersøkte 621 personer, fant at av 205 kontakter innen husstander med personer som hadde delta-infeksjon, testet rundt 38 prosent av husstandsmedlemmene som ikke var vaksinerte, positivt, sammenlignet med 25 prosent som testet positivt, blant vaksinerte kontakter.

Undersøkelsen viste videre at immuniteten til fullvaksinerte falt i løpet av tre måneder. De sa ikke noe om de ville informere Storbritannias politikere om oppfriskning av vaksinen.

Midt under presset for å få store deler av befolkningen vaksinerte, har imidlertid immunologer og leger argumentert for at naturlig immunitet trenger mer forskning og bør være en faktor i utformingen av politiske beslutninger.

Steve Templeton som er immunolog ved Indiana University’s school of medicine, skrev at "nøkkelen til å gjøre slutt på pandemien har alltid vært immunsystemet."

"Det faktum at så mange har kommet seg etter infeksjonen og at robust, holdbar og beskyttende immunitet hos disse personene har blitt utvetydig bevist, burde betraktes som bra", sa han i en artikkel datert 22. oktober. Han la til at "det ser ut til å være en drivkraft for å slette uttrykket "naturlig immunitet"; et påskudd om at de vaksinerte bør frykte de uvaksinerte og en uvilje mot å behandle publikum som voksne som kan håndtere nyansert informasjon og ta beslutninger angående egen helse."

Ad i artikkel – AdSense
AD