En kopp bønner som koster mindre enn ti kroner, kan være nøkkelen til å gjenopprette sunne kolesterolnivåer, ifølge ny forskning.
I løpet av en 12-ukers studie opplevde personer med prediabetes som innlemmet kikerter i sitt daglige kosthold, en bemerkelsesverdig reduksjon på nesten 15 poeng i kolesterol. Samtidig opplevde de som spiste svarte bønner, en reduksjon på 27 prosent i forbindelse med en viktig betennelsestilstand assosiert med hjertesykdom og diabetes.
Signifikante helseforbedringer
Studien som nylig ble presentert på Nutrition 2025, det årlige møtet til American Society for Nutrition, fulgte 72 voksne personer med prediabetes som tilfeldig ble tildelt å spise en kopp svartbønner, en kopp kikerter eller en kopp hvit ris daglig (som kontrollgruppe). Hovedforsker Morganne Smith, doktorgradskandidat ved Illinois Institute of Technology, målte kolesterol, betennelsestilstander og blodsukker ved studiens start, halvveis og ved avslutning.
«Personer med prediabetes har ofte nedsatt lipidmetabolisme og kronisk lavgradig betennelse, som begge kan bidra til utvikling av sykdommer som hjertesykdom og type 2-diabetes», sa Smith i en uttalelse. «Studien vår viste at inntak av bønner bidro til å senke kolesterolet betydelig og redusere betennelse hos personer med prediabetes, selv om glukosenivået ikke endret seg.»
De som spiste kikerter opplevde en reduksjon i totalt kolesterol fra et gjennomsnitt på 200,4 milligram per desiliter til 185,8 milligram per desiliter. Det er en reduksjon som ifølge retningslinjene fra American Heart Association bringer deltakerne fra grensen til høyt kolesterolnivå til normalt kolesterolnivå.
Videre viste deltakerne som spiste svarte bønner en betydelig reduksjon i interleukin-6, en betennelsesmarkør, fra 2,57 pikogram per milliliter ved studiens start til 1,88 pikogram per milliliter etter 12 uker, en reduksjon på omtrent 27 prosent.
Forskerne observerte imidlertid ingen signifikante endringer i deltakernes blodsukkernivå, som er det viktigste å følge med på hos pasienter med prediabetes.
Bra for alle
«Studien vår viste fordelene ved å spise bønner hos voksne personer med prediabetes, men de er et godt alternativ for alle», uttalte Smith, og understreket at resultatene fra studien kan brukes som grunnlag for kostholds-retningslinjer, klinikere eller folkehelse-programmer som fokuserer på forebygging av hjertesykdom og diabetes.
Forskere anbefaler å bytte ut mindre sunne matvarer med bønner, enten de er hermetiske, tørkede eller frosne, som en enkel måte å fremme helsen på. De råder imidlertid til at folk er oppmerksomme på tilsatte ingredienser, som salt eller sukker i bønner som kjøpes i butikken.
Les mer
Kina: Ifølge kilder står Xi Jinping overfor tre store politiske kriser
De norrøne gudenes aller siste kamp
«Det finnes mange måter å innlemme bønner i det daglige kostholdet på som en kostnadseffektiv måte å støtte den generelle helsen og redusere risikoen for kroniske sykdommer», sa Smith. «Du kan ha dem i suppe og bruke stavmikser for å få en litt tykkere konsistens, bruke dem som salat-topping eller kombinere dem med kornprodukter, som ris eller quinoa.»
Fremover planlegger teamet å granske hvordan inntak av svarte bønner og kikerter påvirker tarmhelsen for å bedre forstå sammenhengen mellom tarmmikrobiomet og metabolsk helse.
Hvorfor bønner kan fungere
Joan Salge Blake, ernæringsprofessor og registrert ernæringsfysiolog ved Boston University og forfatter av «Nutrition & You», som ikke var involvert i studien, fortalte Epoch Times at bønner er en god kilde til kalium og fiber; «to næringsstoffer som Vesten i gjennomsnitt får for lite av i kostholdet sitt», sa hun.
Bønner og kikerter inneholder mye viskøse, oppløselig fiber. Det er derfor de bidrar til å senke kolesterolnivået i blodet, sa Blake. Oppløselig fiber hindrer reabsorpsjonen av gallesyrer i tarmene, sa hun.
«Gallesyrer har høy kolesterol og frigjøres i tarmen av galleblæren for å hjelpe til med fordøyelsen av fett», la Blake til. «Gallesyrer blir "fanget opp av" fiber før de kan tas opp igjen av kroppen. Disse syrene blir til slutt skilt ut sammen med fiber i avfallsproduktene dine.»
Til slutt erstatter kroppen tapte gallesyrer ved å fjerne kolesterol fra blodet for å produsere nye gallesyrer i leveren.
«Som et resultat blir kolesterolnivået i blodet senket», sa Blake.
Bønner bidrar til å redusere betennelser, takket være det høye fiberinnholdet som støtter et sunt tarmmikrobiom som produserer betennelsesdempende stoffer. Bønner inneholder også fytokjemikalier, særlig antocyaniner, som har antioksidante og betennelsesdempende effekter.
Bønner og kikerter kan være en rimelig måte å få ukens matbudsjett til å strekke seg, sa Blake.
«Med stadig stigende matvarepriser er disse bønnene et svært næringsrikt og prisgunstig tilskudd til det daglige kostholdet», sa hun.
Bønner er også en kilde til hjertevennlig protein. Emily Feivor, ernæringsfysiolog ved Northwell Health i New York, som ikke var involvert i studien, sa at en halv kopp bønner inneholder omtrent 7 gram protein, omtrent like mye som i 28 gram kyllingkjøtt.
«Å legge til flere plantebaserte matvarer i kostholdet vårt er gunstig på mange måter og anbefales for å forbedre helsen vår», sa hun.
Noen kan imidlertid oppleve fordøyelsesbesvær når de plutselig øker inntaket av bønner. Ernæringsfysiologer anbefaler å innføre bønner gradvis og velge varianter med lavt natriuminnhold på boks eller å koke tørkede bønner fra bunnen av.
Feivor sa at det er best å velge produkter merket «natriumfri» eller «natriumfattig» og sørge for at det på næringsdeklarasjonen ikke er tilsatt sukker.
«Hvis det skulle være noe av dette, bør du skylle det av før du spiser det», sa hun.