Sverige: Marsjerte for å "stanse toget"

Protest mot covid-vaksine til barn og unge

Om lag hundre voksne og barn marsjerte i Stockholms gater søndag den 19. september under parolen "Stå opp for barna". Foto: Emil Almberg
10. oktober 2021

Noen få barn blir alvorlig syke av covid-19. Samtidig vaksineres millioner av barn verden over mot viruset. Nå reagerer foreldre og andre som er urolige for samfunnets innflytelse. De mener dette går for fort.

Da Örebro-regionen i Sverige markedsførte sin «diskotek-vaksinering» i slutten av august med musikk og disko-kule i vaksinasjonsrommet, vekket det både positive og negative reaksjoner, ifølge SVT. Ifølge Aftonbladet valgte de å avlyse initiativet for å gi et mer profesjonelt inntrykk. En av dem som reagerte, var Sandra Wigren som er tobarnsmor og journalist med eget firma.

«Opplegget er grusomt. Å arrangere diskotek i forbindelse med en medisinsk handling, det hører ikke sammen.»

Hun arrangerte "Stå opp for barna" i Stockholm søndag den 19. september sammen med andre arrangører, blant annet «Frihetsrörelsen» og «Vaken». Store bannere viste meldinger som: "Ikke rør barna våre", "Hvorfor vaksinere barna?" og "Barn har en overlevelsesgrad på mer enn 99,997%".

Marsjen gikk fra Sergels torg og til Radiohuset. På det meste deltok omtrent 300 mennesker, og et stort antall ble med langs veien.

Marsjen "Stå opp for barna" gikk langs Strandvägen i Stockholm den 19. september. Foto: Emil Almberg

Sandra Wigren forklarer at hun er bekymret for presset fra samfunnet når man ikke vet nok om vaksinen mot covid-19 og de langsiktige bivirkningene. «Hvis vi ikke vet og lar barna våre ta avgjørelsen ... Det er katastrofalt.»

For mindreårige barn sier pasientloven i Sverige at "Hvis barnet er modent nok til å samtykke til omsorg og behandling, er ikke foresattes samtykke nødvendig".

Hun viser til steder der barn og unge har blitt vaksinert uten foreldrenes viten og anser det som både risikabelt og uansvarlig.

Sandra Wigren taler ved Radiohuset. Foto: Emil Almberg

Vaksinasjon fra 12 år

Flere leger og politikere har gitt uttrykk for at de ønsker at barn tidligere får muligheten til å bli vaksinert mot covid-19. Den svenske barnelegeforeningen har argumentert for vaksinasjon fra 12 år for å beskytte barn mot alvorlig covid-19. De viser til andre land som har besluttet at fordelen oppveier eventuelle risikoer, og de understreker at vaksinasjonen er frivillig.

Den 16. september gikk folkehelsemyndighetene ut med en anbefaling om allmenn vaksinering av barn fra 12-års alderen.

Sandra Wigren er bekymret for at det har gått for fort og at det fører til for mye kontroll over mennesker.

«Hvorfor vil man kontrollere? Hvis vi ikke gjør noe, er vi jo på vei mot et kontrollsamfunn.»

Hun mener at det ofte ligger penger bak, og i dette tilfellet at farmasøytiske selskaper utøver press på ulike samfunnsområder. Wigren sier at avslutningen utenfor Sveriges Radio og SVT delvis er en protest mot det de kaller vaksine-press, til tross for at vaksinen er hastegodkjent.

Hun er klar til å gå ut igjen.

«Hvis ingenting skjer, må vi gå ut en gang i uken. Vi vil med toget gjøre det umulig å dure på videre med dette presset.»

Eksemplet er Örebro der de reagerte på protestene ved å avlyse diskotek-initiativet.

«Der ser du styrken i at folk sier nei!»

Sandra Wigren tror at folk kommer til et punkt der de sier nei. «Om det så skjer før den første sprøyten, ved den tredje eller tiende sprøyten.»

Tusen ganger høyere risiko for de eldste

Martin Kulldorff som er professor i medisin og er epidemiolog ved Harvard universitet i USA, sier til Epoch Times at risikoen for å dø av covid-19 er over tusen ganger høyere for de eldste sammenlignet med de yngste.

«Risikoen for covid for barn er mindre enn risikoen for den årlige influensaen, som allerede er veldig liten for barn. Så for dem er dette ingen risiko.»

Han sier også at risikoen for at unge dør av covid-19, er svært liten. De har derimot blitt hardt rammet av restriksjonene.

"Vi har aldri stengt skolene på grunn av den årlige influensaen", sier han og fortsetter. «Skoler og barn er en løpende faktor i spredning av influensa, men når det gjelder covid, er det motsatt. De fleste smittede barn får det fra en voksen. Barn er ikke så flinke til å smitte andre, så det er ingen vits i å stenge skoler.»

Martin Kulldorff sier det er naturlig at det oppstår virusvarianter, og når det gjelder delta-varianten, kan den være mer smittsom, men endrer ingenting.

«Vi vet at hvis du har hatt covid, har du veldig god immunitet, ikke bare for den samme varianten, men også for andre varianter.»

Balansen mellom fordeler og ulemper ved disse vaksinene er slett ikke tydelig hos barn.

- Martin Kulldorf, professor i medisin og epidemiolog, Harvard University

Når det gjelder vaksinering av barn mot covid-19, nevner Martin Kulldorff risikoen for å få hjertemuskelbetennelse som en bivirkning av visse vaksiner. Dette rammer hovedsakelig barn og unge.

«Dette er noe vi vil unngå. Balansen mellom fordeler og ulemper ved disse vaksinene er slett ikke tydelig hos barn.»

Han sier også at det kan være andre bivirkninger som vi ikke kjenner til ennå.

«Det er derfor i dette tilfellet ikke fornuftig å vaksinere barn.»

Kontakt journalisten: [email protected]