Maten vi spiser hver dag kan i det skjulte sabotere hjernens helse. Mikroplast, tungmetaller og giftstoffer – som ikke bare finnes i sjømat, men også i ultraprosesserte matvarer og til og med i helsekostprodukter – utgjør en økende risiko og er knyttet til kognitiv svekkelse og demens. I denne artikkelen ser vi nærmere på hvordan disse skjulte farene kommer inn i kroppen vår og hva vi kan gjøre for å redusere risikoen.
Mikroplast: Mest utbredt i hjernen vår
Mikroplast invaderer i det stille kroppen vår – spesielt hjernen – gjennom det vi spiser hver dag. «Når det samler seg for mye mikroplast i hjernen, øker risikoen for demens», sa Zhao Mingwei, sertifisert toksikolog ved American Society of Toxicology, i programmet «Health 1+1» på NTDTV.
En studiepublisert i Nature Medicine fant at mikroplast finnes i nyrene, leveren og hjernen. Mengden mikroplast i hjernen til avdøde personer uten demens er mye høyere i hjernen enn i leveren og nyrene – og enda høyere i hjernen til pasienter med demens.
Andre studier har vist at nanoplast kan akselerere dannelsen av beta-amyloidprotein, og dermed øke forekomsten av nevrodegenerative sykdommer som Alzheimers sykdom.
Den primære funksjonen til blod-hjernebarrieren hos mennesker er å beskytte hjernen ved å kontrollere hva som kan passere fra blodet inn i hjernevevet. Fordi mikroplast kan være svært små og samhandle med cellemembraner – spesielt i fettvev – kan ekstremt små partikler noen ganger trenge inn i hjernen. En studie fant også at mikroplast kan bryte gjennom blod-hjernebarrieren, forårsake celleblokkering, indusere cerebral trombose og føre til nevroatferdsmessige abnormiteter.
Hvordan redusere risikoen fra sjømat
Zhao hevder at sjømat har blitt stadig mer forurenset på grunn av miljøforurensning. Kystnær fisk, skjell og andre krepsdyr, som krabber og reker, er utsatt for å akkumulere mikroplast. I tillegg kan stor fisk akkumulere mer mikroplast og tungmetaller gjennom næringskjeden ved å spise småfisk. Hvis du spiser forurenset større fisk, kan du også få i deg disse giftige stoffene. Zhao anbefaler følgende når du spiser fisk:
1. Velg mindre fiskearter
Unngå stor fisk; fisk på størrelse med en håndflate kan være et bedre valg.
2. Velg sjømat fra kjente rene kilder
Unngå å spise sjømat fra kysten eller nær tettbebygde områder, som er mer utsatte for forurensning. Dette gjelder spesielt fisk fanget nær fiskehavner, med utslipp av forurensende stoffer fra båter.
3. Unngå å spise innmat fra fisk
Uansett kilde, bør du ikke spise innmat fra fisk. Det vil si; lever, innvoller og beinmarg, fordi mikroplast og tungmetaller har en tendens til å samle seg i disse organene. Selv fiskesuppe med bein bør unngås når det er mulig.
Mikroplast i helseprodukter
Zhao sa at helseprodukter også er en kilde til mikroplast, spesielt de i kapselform. Mange middelaldrende og eldre tar regelmessig flere helseprodukter, inkludert vitamin A, C og D, kalsiumtabletter, enzymer og probiotika. Hvis disse produktene er i kapselform, kan man få i seg store mengder mikroplast.
Les mer
EU foreslår en ny strategi for å bremse strømmen av billige nettvarer fra Kina
Populære matoljer og oksidasjon (del 4)
Han la til at selv om de fleste mikroplastprodukter kan metaboliseres av kroppen, kan selv en liten mengde som akkumuleres i hjernen daglig, øke risikoen for demens betydelig ved 70-årsalderen og til slutt forårsake irreversible skader.
Trygge måter å ta kosttilskudd på
For å ta kosttilskudd på en trygg måte anbefaler Zhao følgende:
- Unngå kosttilskudd i kapselform: Velg heller kosttilskudd i pulverform, dette kan redusere inntaket av mikroplast.
- Begrens antall kosttilskudd som tas samtidig: Å begrense antall kosttilskudd som tas samtidig kan redusere inntaket av mikroplast eller myknere.
- Velg kosttilskudd fra anerkjente, sertifiserte kilder: Å velge produkter med statlig sertifiserte symboler, som Good Manufacturing Practices (GMP) eller International Organization for Standardization (ISO), kan bidra til å sikre produktsikkerheten.
Ultraprosesserte matvarer skader hjernens funksjon
En studie publisert i JAMA Neurology fant at å spise for mye ultraprosessert mat fremskynder kognitiv svekkelse. Zhao bemerket at mange ultraprosesserte matvarer har blitt så omfattende endret at forbrukerne ikke lenger kjenner deres virkelige opprinnelse.
For eksempel tror mange at syltetøy er laget av jordbær eller druer, men det kan faktisk være laget av mais. På samme måte kan populære plantebaserte kjøttprodukter se ut og smake som kjøtt, men de er ikke laget av animalske produkter.
Ultraprosesserte matvarer er svært raffinerte, noe som endrer deres opprinnelige kjemiske struktur. På grunn av den komplekse prosesseringen kan det dannes giftstoffer i alle ledd, og disse modifiserte ingrediensene kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer, demens og tidlig død.
Hvorvidt matmerking hjelper, mener Zhao at det ofte ikke gjør det – mange kilder til ultraprosesserte matvarer er godt skjult. Matmerkings etikettene avslører ikke alltid råvarene eller hvor mange prosesser maten har gjennomgått. Derfor anbefaler han å unngå ultraprosesserte matvarer og heller velge ubearbeidet mat i stedet.
Hvordan et sunt kosthold bidrar til avgiftning
Kan kroppen skille ut akkumulerte giftstoffer? Zhao sa at det avhenger av typen. Vannløselige giftstoffer kan ofte skylles ut ved å drikke mer vann. Fettløselige giftstoffer absorberes imidlertid raskt av organer og hjernen, noe som gjør dem vanskeligere å metabolisere.
Han foreslår å spise mer fersk frukt og grønnsaker. Et sunt kosthold gir antioksidanter som bidrar til å styrke immunforsvaret og bekjempe giftstoffer. Trening øker også blodsirkulasjonen, noe som hjelper giftstoffenes utskilling gjennom nyrene.