Slik påvirkes helsen din ved magnesiummangel

Magnesiummangel kan blant annet være årsak til migrene. Foto: Unsplash
17. september 2023
AD

Magnesium er nøkkelen til å bekjempe stress og er trolig det viktigste mineralet i kroppen. Ifølge Norman Shealy, en amerikansk nevrokirurg og pioner innen smertemedisin, er "alle kjente sykdommer koblet til magnesiummangel, og dette er den manglende kuren for mange sykdommer".

Magnesium hjelper ikke bare med å regulere kalsium, kalium og natrium. Det er dessuten nødvendig for den cellulære helsen og er en avgjørende komponent i over 300 biokjemiske funksjoner i kroppen. Dessverre kjenner de fleste ikke til dette, og millioner av mennesker har magnesiummangel uten en gang å vite om det.

Årsaker til magnesiummangel

Tidligere har man trodd at magnesiummangel er relativt uvanlig, men det er betydelig vanligere enn de fleste legene vet.

Her er årsakene:

– Utarming av jordbruksjorden vår, genmodifiserte organismer (GMO) og kjemikalier i maten har ført til en katastrofal suppe. Når mineraler ødelegges eller forsvinner og ikke lengre finnes i jorden, minsker også andelen magnesium i maten.

– Fordøyelsessykdommer som for eksempel lekk tarm, kan føre til en manglende evne til å ta opp mineraler, inkludert magnesium. I dag er det hundrevis av millioner mennesker som ikke kan ta opp næringsstoffene i maten. Dessuten har absorbsjonsevnen vår en tendens til å bli dårligere når vi blir eldre. Sannsynligheten for at vi har mangler øker generelt.

– Kroniske sykdommer og medisinbruk er mer vanlig enn noen gang. De fleste kroniske sykdommene er koblet til magnesiummangel og en manglende evne til å ta opp mineraler. Medisiner skader tarmen som har til oppgave å ta opp magnesium fra maten.

Trenger vi å uroe oss for magnesiummangel?

Alt avhenger av hvilke risikofaktorer og symptomer du har (se nedenfor). Men rundt 80 prosent av befolkningen har lave magnesiumnivåer, så det finnes absolutt en risiko for at du har en mangel.

NB! Bare en prosent av kroppens magnesium er i blodet, så du kan ha mangel, selv om det ikke vises i en vanlig blodprøve.

Når man har magnesiummangel, har man ofte også lave kalsiumnivåer, noe som kan føre til høyt blodtrykk.

Ni tegn og symptomer på magnesiummangel

Mange mennesker har magnesiummangel uten å vite om det. Her er noen viktige varslingssignaler som man bør være oppmerksom på og som kan tyde på at man har en mangel.

1. Benkramper

70 prosent av voksne og 7 prosent av barn opplever regelmessige benkramper.  Og benkramper kan være mer enn bare ubehagelige; de kan være fullstendig uutholdelige! Forskerne har oppdaget at årsaken ofte er mangel på magnesium på grunn av dens rolle i nevromuskulære signaler og muskelsammentrekninger.

Stadig flere innen helsevesenet ordinerer magnesiumtilskudd for å hjelpe pasientene. Symptom på ”restless leg” er et annet advarselstegn på magnesiummangel. For å få bukt med både beinkramper og "restless leg", kan du øke inntaket av både magnesium og kalium.

2. Søvnforstyrrelser

Magnesiummangel fører ofte til søvnforstyrrelser, slik som angst, hyperaktivitet og rastløshet. Man tror at dette beror på at magnesium er avgjørende for GABA-funksjonen, en hemmende signalsubstans som har en beroligende effekt på hjernen og fremmer avslapning.

Den beste tiden på dagen å ta magnesiumtilskudd (ca 400 mg) er om kvelden før leggetid eller til middag. Dessuten er det bra å spise magnesiumrik mat til middag, som for eksempel den næringsrike spinaten.

3. Muskelsmerter/Fibromyalgi

En studie som ble publisert i ”Magnesium Research” undersøkte hvilken rolle magnesium spiller ved symptomer på fibromyalgi. Det viste seg at økt magnesiuminntak minsket smerte og ømhet og forbedret immunmarkører i blodet.

4. Angst

Ettersom mangel på magnesium kan påvirke det sentrale nervesystemet, mer spesifikt GABA-syklusen i kroppen, kan man oppleve bivirkninger som irritabilitet og nervøsitet. Hvis mangelen øker, forårsaker det høye nivåer av angst og i alvorlige tilfeller depresjon og hallusinasjoner.

5. Høyt blodtrykk

Magnesium samarbeider med kalsium for å regulere blodtrykket og beskytte hjertet. Så når du har magnesiummangel, er kalsiumnivåene ofte lave, og du har en tendens til å ha høyt blodtrykk.

6. Type 2-diabetes

En av de fire viktigste årsakene til magnesiummangel er diabetes type 2, men det er også et vanlig symptom. Britiske forskere fant for eksempel at blant de 1.452 voksne som de undersøkte, var lave magnesiumnivåer 10 ganger vanligere hos nye diabetikere og 8,6 ganger vanligere hos kjente diabetikere.

7. Utmattelse

Lav energi, svakhet og trøtthet er vanlige symptomer på magnesiummangel. De fleste pasienter med kronisk utmattelsessyndrom har også magnesiummangel.

8. Migrene

Magnesiummangel har blitt koblet til migrene på grunn av betydningen magnesium har for å balansere kroppens signalsubstanser. Placebokontrollerte studier (dobbeltblinde) har vist at et daglig inntak av 360-600 mg magnesium minsker forekomsten av migrene med opp til 42 prosent.

Hodepine, trøtthet, angst og irritabilitet kan være en følge av magnesiummangel. Foto: Unsplash

9. Benskjørhet

Helseinstituttet (i USA) oppgir at "den gjennomsnittlige menneskekroppen inneholder cirka 25 gram magnesium, og nesten halvparten av dette finnes i skjelettet".  Dette er viktig å forstå, særlig for eldre som er i faresonen for å få beinskjørhet.

Heldigvis finnes håp! En studie publisert i ”Biology Trace Element Research” viste at tilskudd av magnesium forsinket utviklingen av benskjørhet "signifikant" etter bare 30 dager. I tillegg til magnesiumtilskudd bør man også få i seg mer vitamin D3 og K2, noe som naturlig øker beintettheten.

Magnesium – bieffekter

En liten påminnelse: 20 prosent av de som tar et magnesiumtilskudd på 600 milligram eller mer per dag, kan få diarré.

Min anbefaling er å holde seg rundt 300-400 mg per dag og rådspørre en naturlege hvis du opplever problemer med mage-tarmkanalen.

Dr. Josh Axe er lege i naturmedisin, ernæringsfysiolog og forfatter med hjerte for å hjelpe mennesker til å bli friske ved hjelp av mat som medisin. Han har skrevet bøkene ”Eat Dirt" og "Gut Repair Cookbook” og driver en av verdens største vitenskapelige naturhelse-nettsider på DrAxe.com.

 

Ad i artikkel – AdSense
AD