Til tross for at de fleste ser bra ut på utsiden, fungerer de færreste optimalt bra på innsiden. Faktum er at hele 20 prosent i en amerikansk undersøkelse av de som er tynne, har et dårlig stoffskifte. Bare en av åtte amerikanere har et godt stoffskifte, i følge data fra “National Health and Nutrition Examination Survey”. Dette er et alvorlig problem, men det både kan og bør løses gjennom livsstilendring.
En femtedel av unge mennesker i 20-årene i USA har for eksempel utviklet fettlever, noe som bare eldre alkoholikere hadde tidligere. Høyt inntak av brus (fruktose) og sukkerholdig mat forårsaker dette. Derfor kan dette endres, forbedres eller leges ved å endre kostvaner og livsstil (se nedenfor).
Mitt heteste tips når man er over 45 år med alle de hormonelle endringene, er å halvere porsjonene, tygge dobbelt så lenge og ikke drikke til maten.
Stoffskifte-problemer som innebærer at stoffskiftet ikke fungerer som det skal, er alvorlig og risikofylt av flere årsaker. En årsak er at den som har dårlig forbrenning, risikerer å bli alvorlig syk av infeksjoner. Funksjonelle medisinere har derfor satt sammen følgende liste med tegn eller markører for stoffskifte-problemer som man kan sjekke selv (se lenke til sammendrag av artikkelen nederst)
Seks primære markører for stoffskifteproblemer:
1. Midjemålet er viktigere enn vekten din, sier professor Robert Lustig. For menn anses et midjemål mer enn 100 cm som en risikofaktor for stoffskiftesykdommer. For kvinner er det 88 cm.
2. Blodsukkernivået. En av de viktigste markørene for stoffskiftet er blodsukkernivået før og etter at man har spist, sier Jeffrey Bland, professor og den funksjonelle medisinens "far".
3. Triglyceridnivåer er sluttproduktet av fordøyelsen og nedbrytningen av fett i maten. Blodtriglyceridnivåene er avgjørende for evalueringen av fettforbrenningen.
4. LDL-kolesterolnivåer. Hold dette "dårlige" kolesterolnivået så lavt som mulig, anbefaler barnelege David A. Kessler. Innholdet er likevel individuelt, så sjekk ditt eget LDL-nivå.
5. Blodtrykk. Selv om det ikke finnes noen eksakt standard, indikerer 135/80 en risikofaktor for stoffskifte-syndrom.
6. Urinsyre er et avfallsprodukt som finnes i blodet, og den skapes når kroppen bryter ned puriner. Høye nivåer av urinsyre blir assosiert med gikt som er en form for artritt, men det er også relatert til sukkerforbruket. Høyt urinsyrenivå innebærer at dine energiproduserende mitokondrier ikke fungerer godt, noe som er et faresignal.
Forbedre ditt stoffskifte
Artikkelen gir forslag til hvordan man forbedrer stoffskiftet sitt. Kort fortalt handler det om at man har en sunn livsstil med lavt inntak av karbohydrater og en kost laget med gode råvarer. Spis bare naturlige fettstoffer og oljer, spesielt bør man øke inntak av omega-3-fettsyrer. Regelmessig mosjon, god søvn og hvile er viktig, og stressreduserende aktiviteter spiller en stor rolle.
Les mer
Hvordan Shen Yun ble etablert for å avsløre forfølgelsen i Kina og gjenopplive tradisjonell kultur
Det stressede, moderne mennesket søker glede mer enn noensinne
Min kommentar. Til dette legger jeg til periodisk faste, helst hver dag. Å faste forandres alt svært raskt, spesielt blodsukker- og insulinnivået. Hvis du har en sunn livsstil, er det bra å gjennomføre lengre perioder med faste, gjerne med lavt kaloriinntak og med minst tre dagers varighet.Start gjerne med en helgefaste med ferskpressede juicer. Jeg skriver om ulike fastemetoder og hva de gjør i "Sannas fastebok" fra januar 2021.
Jeg er helt enig i at midjemålet er den første og enkleste måten å sjekke helsen på. Jeg har alltid levd ifølge "bukseregelen", Kan jeg ikke kneppe buksene, så holder jeg igjen på maten til det er slanket bort. Å bevege seg mer, hjelper også. For mye stillesitting er skadelig.
Jeg vet at det er lett å legge på seg et par kilo, men det er i de fleste tilfellene mulig å gå ned i vekt ved å fjerne alle raske karbohydrater (bekjemp søtsuget) og spise mindre porsjoner. Mitt beste tips til deg som har passert 45 med alle hormonelle endringer, er å halvere porsjonene, tygge dobbelt så lenge og ikke drikke til maten. Bare ved å minske mengden mat du spiser til 70 prosent, kan det bli en reell forandring. Overspising er stressende for systemet vårt og bidrar sterkt til et usunt stoffskifte.
Kraften til å forandre ligger i oss selv! Dr. Sanna Ehdin
Sammendrag fra artikkelen: https://www.mindbodygreen.com/articles/markers-of-metabolic-health
– Neuroendokrinologen, Robert Lustig, M.D., har skrevet boken: Metabolical: The Lure and the Lies of Processed Food, Nutrition, and Modern Medicin

Sanna Ehdin har doktorgrad i immunologi, er forsker, forfatter og foreleser innen helse. Gjennom de siste 25 årene har hun viet seg til selvhelbredelse og systemisk helse, noe som innebærer å se helheten og forbindelsen mellom kropp, tanker, følelser, sjel og helse. Denne teksten ble opprinnelig publisert på bloggen hennes.