Den svake kan overvinne den sterke

Gamle kinesiske fortellinger

Et maleri fra Ming-dynastiet som tradisjonelt kan tilskrives Li Gonglin. Maleriet forestiller filosofen Laozi når han fremfører "Tao Te Ching", teksten av en taoistisk tankegang som han skrev. Foto: Offentlig domene
25. mai 2025

Dette er en liten fortelling som gir en påminnelse om noe som vi alle innerst inne vet, nemlig at en mykere fremtoning nesten alltid er bedre enn en stivbeint, hard tilnærming hvis du vil oppnå noe.

I oppveksten hadde taoismens grunnlegger, Laozi, en lærer som het Chang Cong som underviste ham de kompliserte etikettereglene som gjaldt under Zhou-dynastiet. Men for den unge Laozi virket disse reglene irrelevant og gjorde livet kjedelig og vanskelig for folk.

Chang Cong var en svært gammel mann allerede da Laozi vokste opp. En dag da hans gamle lærer var alvorlig syk og lå på dødsleiet, dro Laozi dit for å besøke ham.

Under besøket pekte Chang Cong på den åpne munnen sin og spurte eleven: "Er tungen min fortsatt der?"

Laozi syntes det var et merkelig spørsmål og sa: "Hvordan skulle du kunne snakke hvis tungen din ikke er der".

"Hvor er tennene mine?" fortsatt Chang Cong.


Les mer

Mening: Hvordan milliardærer ble en utrydningstruet art i Norge

Foto: May_Lana/Shutterstock

Et innblikk i Falun Gong-grunnleggerens daglige liv og virke

Li Hongzhi, grunnleggeren av den åndelige metoden Falun Gong, også kjent som Falun Dafa, taler på en konferanse i Los Angeles på dette arkivbildet. Foto: The Epoch Times.


Da Laozi svarte at han ikke hadde noen tenner igjen, svarte Chang Cong med et spørsmål: "Vet du hvorfor jeg spurte deg om dette?"

Plutselig forsto Laozi at læreren hans ville at han skulle innse og forstå noe. Tenner er harde og sterke, men harde ting kan gå i stykker. Tungen er myk og bøyelig, men betydelig mer motstandsdyktig.

Laozi innså at detter var et prinsipp som gjaldt alle menneskelige relasjoner og verdslige affærer der det alltid er klokt å ha en myk holdning. Å være myk innebar å være rolig og mild, stille og fredfull. Det er en mykhet som kan gi inntrykk av svakhet, men som har en sterk indre kjerne som tillater personen å være vennlig, generøs og tilgivende.

Laozi rir på en okse med "Tao Te Ching" i hånden. Maleri fra Ming-dynastiet på Det nasjonale palassmuseet. Foto: Offentlig domene

I boken sin "Tao Te Ching" skrev Laozi: "Det finnes ikke noe under himmelen som er mykere og mer medgjort enn vann. Likevel finnes det ikke noe som er bedre til å beseire det sterke og solide; det finnes ikke maken til det."

Han fortsatte: "Den svake kan overvinne den sterke. Den myke kan overvinne den harde. Alle under himmelen vet dette, men likevel kan ingen gjøre det i praksis ... Sannheten virker ofte selvmotsigende."

Da Chang Cong underviste Laozi om Zhous etiketteregler og betonte ydmykhet og vidsyn, ble Laozi opplyst til et høyere prinsipp. Tao (naturens og universets vei) kan sive inn i menneskets bevissthet som en mild strøm som forsiktig renser og gir moralsk veiledning.

Oversatt fra engelsk av Epoch Times. Fortellingen er gjengitt med tillatelse fra boken “Treasured Tales of China” Vol 1.

Ad i artikkel – AdSense
AD