Sandstorm dekker Beijing i Nord-Kina

En sandstorm i Shenyang i Kinas nordøstlige Liaoning-provins den 11. april 2023. Foto: STR/AFP via Getty Images
22. april 2023
AD

Sandstormer fortsetter å herje i deler av Kina. Støvet dekker det meste av regionen nord for Yangtze-elven og forårsaker luftforurensing i minst 18 provinser og byer.

Ifølge værmeldingen var det sandstorm i Nord-Kina fra 13. - 15. april, og stormene fortsatte uken etter også.

"Jeg kan lukte og smake på sanden når jeg sitter i tilfluktsrommet med en N95 maske", sa en kinesisk nettbruker på sosiale medier den 11. april.

Den 19. mars sendte Kina ut det første sandstormvarselet for vårsesongen da et kaldt høytrykk gikk sørover.

Mellom 19. og 22. mars har alvorlige sandstormer rammet områder i 15 provinser (med Beijing) og 1.212 fylker.

Den 10. mars fylte en kraftig sandstorm himmelen over Beijing med gul sand.

Tidligere i mars opplevde mange provinser og byer intense sandstormer to ganger.

Sandstormene i Kina har sin opprinnelse i nord og nordvest og trekker sørover og østover til Beijing. Noen ganger rammer den grensen til Nord Korea og Japan i øst.

Beijing

Den 11. april ble Beijing rammet av sterk vind fulgt av sand og støv med vindkast som nådde nivå 9 eller høyere.

Lokale medier rapporterte at store deler av Beijing var dekket av gul sand.

En beboer med etternavn Chen fra distriktet Shunyi i Beijing fortalte den kinesisk-språklige utgaven av Epoch Times at sand kunne komme inn i munnen, selv om den knapt var åpen. Folk flest bruker maske og/eller dekker ansiktet med skjerf utendørs.

Epoch Times Photo
Pendlere venter på en buss under sandstormen i Beijing den 11. april 2023. Foto: Kevin Frayer/Getty Images

Han sa at denne sandstormen minner folk flest om de alvorlige sandstormene i 1990-årene.

Chen tror at de hyppige sandstormene er knyttet til ørkenspredningen i nord.

Indre Mongolia

Kraftige sandstormer rammet også Indre Mongolia. Gul sand dekket den sentrale byen Ulanqab i sør. "Denne byen er helt mørklagt av rød sand", fortalte Nareen (pseudonym) som bor i Dorbod Banner i Ulanqab til Epoch Times, den 11. april.

Hun sa at det ofte var lokale sandstormer. "Men denne gangen er det virkelig alvorlig. Sandstormen slår inn som bølger når vinden blåser sanden høyt opp i luften."

Gobi-ørkenen

Årsaken til de alvorlige sandstormene var et populært tema på kinesiske sosiale medier.

En nettbruker skrev: "Etter de superharde sandstormene i 1990-årene har PM2.5 blitt en viktig del av hukommelsen vår. De siste årene har sandstormene plutselig kommet tilbake. Er det mulig at ørkenspredningen i Mongolia har blitt mer alvorlig?"

PM2.5 refererer til to luftpartikler med en diameter på 2,5 mikrometer eller mindre. De fine, inhalerbare partiklene er en indeks på luftkvaliteten, mener de.

En annen skrev: "Jeg husker at det var et ordtak de første årene da smogen var et alvorlig problem: Den store, grønne veggen i nord kontrollerer sanden, men ikke smogen. For å kontrollere smog ble det opprettet urbane ventilasjonskanaler. Nå blåses sanden over til Beijing igjen?"

Den store, grønne veggen, også kjent som "Three-North Shelterbelt Forest Program", er en 72-årig utviklingsplan fra 1978 til 2050. Den har som mål å skape vindbrytere 4.500 kilometer gjennom de tre nordlige regionene i Kina. Veggen er laget for å holde tilbake Gobi-ørkenens ekspansjon og blokkere veien for sandstormene som sveiper sørover fra ørkenen til Beijing.

For å få fart på etableringen av Den grønne veggen, valgte lokale myndigheter poppeltrær for å lage en menneskeskapt skog. Men det var mange problemer, som for eksempel at popler vokser raskt, men har kortvarig levetid.

Ifølge en rapport fra 2016 har en frodig bille ødelagt mange poppeltrær de siste årene. Trærne krever mye vann og ble derfor et problem for grunnvannsreservene.

Noen eksperter tror at aldringen til den menneskeskapte skogen og det uttørkede grunnvannet, har ført til at sandstormene har kommet tilbake flere ganger siden våren 2000.

Xiao Lusheng and Hong Ning bidro til denne reportasjen.

Ad i artikkel – AdSense
AD