Forskning: Raske karbohydrater øker risiko for hjerte- og karsykdommer

For å minske risiko for hjerte- og karsykdommer bør man unngå mat med stor andel raske karbohydrater. I stedet bør en øke mengden grønnsaker, belgfrukter og fullkorn, viser en ny studie. Foto: Pixabay
11. mai 2025

Et kosthold med en høy andel poteter, ris, hvitt brød og pasta kan kobles til økt risiko for hjerteinfarkt, slag og dermed en tidlig død. Det viser en omfattende global studie der Sverige og forskere fra Gøteborg universitet er involvert.

– Det viktigste vi kom fram til, er at hvis man spiser mat som inneholder mye karbohydrater med høy glykemisk indeks (GI), det vil si at karbohydratene raskt løser seg opp til ulike enkle sukkerarter i kroppen, har man en høyere risiko for å få hjerte- og karsykdommer enn om man spiser en kost som er fiberrik med lavt GI, sier Annika Rosengren, professor i medisin på

Sahlgrenska akademi ved Gøteborg universitet og en av medforfatterne av studien.

Forskningen som ble publisert i The New England Journal of Medicine den 24 februar, har fulgt kostvanene til drøyt 135.000 personer mellom 35 og 70 år i løpet av i gjennomsnitt 9,5 år. Av de 20 landene som inngikk i studien, er Sverige det eneste vesteuropeiske landet. Sammen med Canada står Sverige for det absolutte flertallet av deltakere.

Man skal øke innholdet av grønnsaker, belgfrukter og fullkornprodukter. Det er der hovedvekten skal ligge. – Annika Rosengren, professor i medisin ved Gøteborgs universitet Spis riktig type karbohydrater

Resultatene viste en klar kobling mellom en høy andel raske kullhydrater (høy GI-verdi) i kosten og fremtidig hjerte-og karsykdom og død. Denne sammenhengen eksisterte, uavhengig om personen tidligere hadde hatt hjerte- og karsykdom eller ei. I tillegg viste det seg at personer som allerede var overvektige, ble i høyere grad påvirket av å spise et kosthold med høy GI-verdi enn normalvektige personer.

Til raske karbohydrater regnes foruten produkter med tilsatt sukker, slik som brus, godteri, boller, kaker og til og med poteter, ris hvitt brød og pasta.

– Det betyr ikke at poteter eller brød er giftig, men at sammensetningen av kosten bør gjennomgås, sier Annika Rosengren og fortsatte:

– Du bør øke innholdet av grønnsaker, belgfrukter og fullkornprodukter. Det er der hovedvekten skal ligge.

Annika Rosengren, professor i medisin på Sahlgrenska akademin ved Gøterborgs universitet, er en av medforfatterne av studien. Foto Cecilia Hedstrøm

Maten inneholder protein, fett og karbohydrater. Karbohydrater er i seg selv ikke dårlig. Det handler snarere om å spise rett sort, mener hun.

– Hvis du for eksempel spiser en tallerken melk og cornflakes, tror du kanskje at du har fått en sunn frokost. Kroppen bryter dette faktisk direkte ned til sukker, så du kunne like gjerne spist rent sukker til frokost.

Et bedre alternativ er fullkornprodukter.

Rask insulinstigning er negativt

Hun forklarer at det som skjer når man spiser rent sukker eller cornflakes, juice, poteter, hvitt brød og så videre, er at kroppen raskt svarer med insulin-respons. Insulin er det hormonet som regulerer blodsukkernivået i kroppen og som hjelper sukkermolekylene til å ta seg inn i cellene, så insulin er nødvendig. Men når insulinet stiger raskt, påvirker det fettbalansen i kroppen.

– Det påvirker blodlipidene på en negativ måte og gjør dem mer utsatt for åreforkalkning. Dette kan igjen lede til hjerte- og karsykdommer, sier hun.

– Hvis du spiser fullkorn eller belgfrukter, blir dette mye langsommere forvandlet til sukkermolekyler og ulike sukkerarter. Da trenger ikke kroppen å svare med denne raske insulinøkningen, noe som er mye bedre.

Selv om studiens resultat innebærer en viss nytenkning når det gjelder en bra og dårlig kost, ligger det ikke særlig langt fra dagens kostholdsråd.

– Når det gjelder karbohydrater, styrker faktisk studiens resultat de nåværende kostholdsrådene ganske bra, sier Anne Rosengren.

Ad i artikkel – AdSense
AD