Reportere uten grenser: Forverret situasjon for journalister i Kina

En paramilitær politimann står vakt ved Beijing jernbanestasjon den 8. januar 2019. Foto: Nicolas Asfouri/AFP via Getty Images
12. desember 2021
AD

Situasjonen for journalister i Kina blir stadig verre. Det kinesiske regimet når nye høyder i undertrykkelsen av informasjon. Dette viser en ny rapport fra Reportere uten grenser, RSF.

For å få og fornye pressekort må journalistene i landet nå laste ned en spionapp som kan samle personopplysningene deres.

Helt siden president Xi Jinping tok makten, har Det kinesiske kommunistpartiet tatt et hardere grep om mediene i Kina. Siden den gang har en bølge av arrestasjoner rammet journalister, bloggere og forkjempere for pressefrihet. Per i dag sitter minst 127 journalister fengslet i landet, ifølge Reportere uten grenser.

«Det bakstreverske Kina risikerer å sette kineserne i en situasjon der de mister alt håp om noen gang å oppleve pressefrihet, og på sikt kan Kinas antidemokratiske modell få fotfeste i utlandet», sier Erik Halkjaer som er styreleder i RSF Sverige i en pressemelding.

Situasjonen for utenlandske reportere i Kina har også forverret seg. I fjor ble 18 utenrikskorrespondenter tvunget til å forlate landet. I forbindelse med det kinesiske regimets innføring av den kontroversielle sikkerhetsloven i Hong Kong, har presse- og ytringsfriheten i regionen blitt verre.

Kina er på 177. plass av 180 i RSF’s pressefrihetsindeks for 2021. Det betyr at landet ligger kun to hakk over Nord-Korea. Hong Kong ligger nå på 80. plass. Da presseindeksen ble opprettet i 2002, lå den tidligere britiske kolonien Hong Kong på 18. plass.

Kontakt journalisten: [email protected]

Ad i artikkel – AdSense
AD