Kina bekrefter to tilfeller av miltbrann, hvorav ett dødsfall

En tekniker utfører tester ved Kunming senter for sykdomskontroll i Kunming i Yunnan provinsen, Kina. 10. april 2013. Foto: China FotoPress/Getty Images
19. september 2021

Tjenestemenn har bekreftet to tilfeller av miltbrann i Nord-Kina, derav ett dødsfall i begynnelsen av august.

China CDC Weekly rapporterte den 15. august om to bekreftede tilfeller av miltbrann i Binzhou i Shandong provinsen. Myndighetene har ikke avdekket flere tilfeller ukene etter, ifølge rapporten.

En av pasientene var en 14 år gammel elev som døde den 6. august. Den andre pasienten var en 35 år gammel mann som hadde vært i kontakt med elevens familie.

De første symptomene hos eleven den 28. juli var feber, utmattelse, oppkast, diare og kramper. Samme dag fikk han sin første behandling ved landsbyklinikken. To dager senere ble symptomene flere, som plutselig bevisstløshet, låst kjeve og nakkestivhet, mens han fikk intravenøs væske på landsbyklinikken. Dagen etter ble han overført til et lokalt sykehus og døde den 6. august.

Eksperter kom med en foreløpig konklusjon om at tenåringen hadde dødd av miltbrann i tarmen eller hjernehinnebetennelse, rapporterte China CDC Weekly.

Etterforskningen viste at den 35 år gamle mannen hadde slaktet en syk ku hjemme hos eleven den 25. juli. Kuens indre organer hadde en særegen lukt og svart blod.

Det lokale helsevesenet identifiserte den eldre pasienten som et mistenkelig tilfelle den 8. august og diagnostiserte senere tilstanden hans som miltbrann i huden. Han er for tiden i karantene på et spesial-sykehus.

Provinsens senter for sykdomskontroll og forebygging (CDC) beordret alle nærkontakter i 12 dagers karantene.  Videre delte myndighetene ut forebyggende medisin til mer enn 4.700 nærkontakter. Fra den 24. august er det ikke registrert ytterligere tilfeller.

I løpet av august måned har lignende tilfeller i andre provinser skapt overskrifter i media.

Den 8. august kunngjorde Beijing CDC ett tilfelle av miltbrann hos en innbygger fra Chengde i Hebei provinsen. Pasienten hadde hatt nærkontakt med husdyr.

Den 12. august meldte CDC i Wenshui fylke i Shanxi provinsen om ni mulige tilfeller av miltbrann i Baoxian. De hadde utviklet blemmer, ødemer, lymfekreft og kviser på armer og føtter.

For å bekjempe sesongbasert klyngeutbrudd, arrangerte kinesisk CDC en virtuell, teknisk opplæringskonferanse om forebygging og kontroll av miltbrann den 25. august, ifølge nettstedets nyhetsbrev. Deltakerne bestod av nasjonale og provinsielle CDC-tjenestemenn og eksperter på smittsomme sykdommer.

Miltbrann er en livstruende, smittsom sykdom forårsaket av bakterien Bacillus anthracis som vanligvis overføres fra husdyr eller ville dyr. Selv om det er sjeldent, kan mennesker få miltbrann hvis de kommer i kontakt med infiserte dyrs hud, pels eller kjøtt.

Postbehandlere, militært personell og mottakere av post kan også bli utsatt for sykdommen i tilfelle et biologisk terrorangrep, ifølge amerikansk CDC.