Bananer er utrolig populære og er offisielt den mest spiste frukten i verden. Men hvilken banan er best for oss? En som fortsatt er grønn, en moden eller en som begynner å bli brun? Selv om bananer er naturlig rike på viktige næringsstoffer, kan helsemessige fordeler variere avhengig av hvor modne de er. Å forstå forskjellene kan hjelpe deg med å velge den banantypen som passer best for deg; grønn, gul eller gul med brune flekker.
«Vi vet alle at bananer modnes over tid, men selve prosessen er fascinerende.» Rachel Gargano, ernæringsfysiolog ved Live it Up, fortalte Epoch Times via e-post. «Modning er genetisk programmert og inkluderer biokjemiske og fysiologiske endringer som resulterer i forandring i smak, tekstur og lukt som vi er så kjent med.»
Bananer er en fantastisk kilde til vitaminer og mineraler, som er viktige for å opprettholde god helse.
Vitaminene og næringsstoffene i bananer forblir relativt konstante gjennom modningsprosessen. Det som endrer seg, er imidlertid innholdet av antioksidanter, stivelse og sukker, som har forskjellige effekter på blodsukkeret og fordøyelsessystemet.

Grønn banan (umoden)
Det kan virke lite appetittvekkende å spise stivelsesholdige og ikke særlig søte, grønne bananer. De brukes imidlertid i matretter i mange kulturer, for eksempel i Karibia, Sentral- og Sør-Amerika, Afrika og India. Grønne bananer blir vanligvis kokt før de spises og brukes mer som en grønnsak enn en frukt, selv om bananer botanisk sett regnes som bær. Grønne bananer kan tilberedes på ulike måter, blant annet ved koking, steking, fritering, damping eller risting.
Sukkerinnhold
«Under modningen blir noe av stivelsen og fiberen i bananen brutt ned til mindre sukkermolekyler av naturlig forekommende enzymer, som amylase og invertase», sier Gargano. Amylase bryter ned stivelse til enkle sukkerarter, og invertase omdanner sukrose, et komplekst sukker, til fruktose og glukose. Disse er enklere sukkerarter.
Gargano sa at nedbrytningen av stivelse og fiber til sukker er grunnen til at bananen er mykere. Den har mindre struktur, og det er også grunnen til at den blir søtere når den modnes. En umoden banan har høyere fiber- og stivelsesinnhold og mindre enkle sukkerarter enn en overmoden banan.
«Men det er viktig å merke seg at uansett modningsgrad vil bananen beholde samme mengde karbohydrater gjennom hele livssyklusen. Forskjellen ligger bare i hvor karbohydratene kommer fra, stivelse eller sukker», sa Gargano.
Grønne bananer er rike på pektin og resistent stivelse. Når bananene modnes, reduseres pektin og resistent stivelse, og stivelsen omdannes til sukker. Det kan du se når skallet blir gult og bananene generelt blir lettere å fordøye, mykere og søtere.
Les mer
Norge: Et flertall er imot EU-medlemskap
De fikk et glimt av livet etter døden
Fordøyelse
Alle bananer inneholder pektin og resistent stivelse, som er fibertyper som er gode for fordøyelsen.
Pektin er en løselig fiber som bremser fordøyelsen og gir tarmen mer tid til å absorbere næringsstoffer. Løselig fiber bidrar også til å normalisere avføring, noe som gjør det nyttig både mot forstoppelse og diaré, samtidig som det fremmer metthetsfølelse og hjelper deg å føle deg mett lenger.
«På grunn av det høye fiberinnholdet er en umoden banan svært gunstig for fordøyelsen», fortalte Courtney Pelitera, registrert ernæringsfysiolog hos Top Nutrition Coaching, til Epoch Times i en e-post. «Den bidrar til å fremme regelmessig avføring og forbedre tarmfloraen.»
Mikrobiom
Resistent stivelse, som er spesielt rikelig i grønne bananer, blir ikke fordøyd i tynntarmen. Når den når tykktarmen, gjæres den og gir næring til gunstige tarmbakterier og bidrar til et sunt mikrobiom, kroppens bakteriepopulasjoner som er avgjørende for helsen.
Forskning har vist at bananers rike innhold av prebiotiske fibre kan ha en positiv effekt på tarmfloraen. En japansk studie fra 2024 med 26 friske kvinner som spiste to bananer daglig i to uker, viste en betydelig reduksjon i indoksylsulfat i urinen, en markør for mikrobiomhelse.
Den resistente stivelsen i grønne bananer kan også bidra til å regulere blodsukkeret og hjelpe til med vekttap. I en randomisert kontrollert studie fra 2019, publisert i British Journal of Nutrition, fikk 113 voksne med enten prediabetes eller type 2-diabetes grønn bananmasse i tillegg til sin vanlig behandling. Etter 24 uker hadde gruppen som fikk grønn bananbiomasse lavere blodsukker og HbA1c, redusert blodtrykk og lavere kroppsmasseindeks.
Den ekstra fiberen i grønne bananer bidrar til en lavere glykemisk indeks, sier Gargano. Det betyr at de fordøyes og absorberes saktere, noe som resulterer i en gradvis frigjøring av glukose i blodet.
Hvis du ønsker å forbedre fordøyelsen og tarmhelsen, er grønne bananer et godt valg, la hun til. Kroppen fordøyer ikke den resistente stivelsen, men gir det i stedet næring til gode tarmbakterier, som danner kortkjedede fettsyrer. Disse biproduktene bidrar til å holde tarmveggen sterk og tarmcellene sunne.
«Og som vi lærer, bidrar et sunt mikrobiom ikke bare til fordøyelsen, men også til immunforsvaret og vår mentale helse. Jeg velger definitivt litt grønne bananer når jeg kan!»
Gul banan (moden)
Det er situasjoner hvor en moden banan kan være et bedre valg.
«En moden eller overmoden banan kan være mer gunstig for de som ønsker å forbedre inntaket av sunne karbohydrater, for eksempel aktive mosjonister som må spise før trening. Den er også god i smoothier eller bakverk fordi den har en sterkere smak», sier Pelitera.
Når bananer er modne eller til og med litt overmodne, inneholder de mindre fruktaner, et fermenterbart karbohydrat som noen har vanskelig for å fordøye, sier Gargano. Fruktaner er FODMAP-er, fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler, typer karbohydrater som absorberes dårlig i tynntarmen og antas å bidra til symptomer som oppblåsthet, gass, kramper, forstoppelse og diaré hos noen mennesker.
Modne bananer er også lettere å fordøye fordi den resistente stivelsen omdannes til enkle sukkerarter. Det høyere sukkerinnholdet betyr imidlertid at de har en sterkere effekt på blodsukkeret. Personer med diabetes bør derfor være forsiktige med å spise modne bananer i store mengder.
Modne bananer inneholder også mer antioksidanter enn umodne bananer. Det betyr at dette stadiet kan øke inntaket av disse nyttige stoffene og beskytte kroppen mot skader forårsaket av frie radikaler.
Forskning på bananskall har vist at antioksidantene øker etter hvert som de modnes. De når sitt høyeste nivå i bestemte modningsstadier før de avtar i overmodne stadier. Selv om det kan virke lite appetittlig å spise bananskall, brukes de i karriretter og wokretter i noen kulturer, for eksempel i India og Sørøst-Asia. Veganske oppskrifter bruker til og med bananskall i en baconlignende rett.
Gul banan med brune flekker (overmoden)
Bare fordi en banan har brune flekker, betyr det ikke at den ikke er god å spise. Litt overmodne bananer er fulle av næringsstoffer. På dette stadiet fortsetter stivelsen i bananen å brytes ned til sukker og gjør den lettere å absorbere og utnytte for kroppen. Av denne grunn er en litt overmoden banan et utmerket valg for personer med følsomt fordøyelsessystem eller når du føler deg uvel og har problemer med å holde på maten.
Bananer er en del av BRAT-dietten – bananer, ris, eplemos og toast. Denne dietten blir vanligvis foreskrevet til personer, spesielt barn, med diaré, oppkast eller kvalme eller når de holder på å komme seg etter en fordøyelsesrelatert sykdom. BRAT-matvarene er skånsomme for magen og lette å fordøye. Ved diaré bidrar de til at avføringen blir fastere.
En banan kan imidlertid være for moden, og du bør ikke spise en ødelagt banan. Nedenfor finner du noen måter å se om den er for moden til å spises.
- Skallet er hovedsakelig svart.
- Kjøttet har store mørke flekker.
- Bananen har blitt flytende og renner ut av skallet.
- Det er mugg over alt på bananen.
Nesen din er også en god indikator, så ikke spis en banan som lukter råttent eller gjæret.
Hvis du ikke velger banan basert på helsetilstand eller spesifikke fordeler, kommer det an på, til syvende og sist, personlig smak hvor moden den er. Den gode nyheten er at helsen din vil ha nytte av den, uansett hvilken banan du velger.