En frisk tarm er viktig for helsen

Fiber fra blant annet frukt, grønnsaker, bær og nøtter styrker bakteriene i tarmfloraen. En fersk studie har sett nærmere på fibrene fra gulrøtter og soppen kongeøsterssopp. Foto Shutterstock 
24. august 2025

Tarmen påvirker både vår fysiske og psykiske helse, mer enn mange kanskje tror. En viktig nøkkel er kostfiber som styrker tarmfloraen og immunforsvaret. Dette viser både en ny svensk forskning og erfaringer fra klinisk arbeid.

Tarmen spiller en nøkkelrolle i forhold til helsen og er hjem for størstedelen av kroppens immunceller. Der lever også flere billioner bakterier som til sammen utgjør tarmfloraen. Disse mikrobene har ulike funksjoner og er nødvendige for at kroppen skal holde seg frisk. De holder tarmveggen sterk, motvirker inflammasjon og hjelper immunforsvaret til å fungere optimalt. I tillegg er de nødvendige byggesteiner for signalstoffer som serotonin, hormoner, som melatonin, og viktige vitaminer, som B- og K-vitaminer.

Fibrene er avgjørende for å "mate" de utallige mikrobene som lever i tarmen vår; et økosystem som er like viktig for helsen som et hvert annet essensielt organ.

EVANGELIA KEREZOUDIS, dosent ved Institutionen for medicinska vetenskaper, Ørebro universitet

Det vi spiser, påvirker hvilke bakterier som trives i tarmen, gode eller dårlige. Her er kostfiber spesielt viktig fordi de ikke bare fungerer som "fyllstoff" for tarmen, men også gir viktig næring til de gode bakteriene og bidrar til og med å holde tarmen i balanse.

– Fibrene er avgjørende for å "mate" de utallige mikrobene som bor i tarmen; et økosystem like viktig for helsen som et hvilket som helst annet essensielt organ, sier Evangelia Kerezoudis, forsker på Institutionen för medicinska vetenskaper ved Ørebro universitet.

Disse mikrobene er ikke passive, men samarbeider med oss i et nært forhold.

– De hjelper oss med å bryte ned kostfiber som vi selv ikke kan fordøye, og omvandler dem til nyttige stoffer. Hvis vi får i oss for lite fiber, kan hele dette følsomme økosystemet havne i ubalanse, sier hun.

Forskeren Evangelina Kerezoudis ved Ørebro universitet har undersøkt hvordan fiber fra soppen, kongeøsterssopp, og gulrot påvirker tarmfloraen og dets funksjon. Foto: Privat

Evangelia Kerezoudis står bak en ny svensk studie fra Ørebro universitet der forskere har undersøkt hvordan fiber fra sopp og gulrot påvirker tarmhelsen. Resultatene viser at disse kan styrke gode bakterier, forbedre tarmens beskyttelse og bidra til å regulere immunforsvaret.

Studien så blant annet på hvordan fiber påvirker det tidlige stadiet av såkalt lekk tarm, en tilstand der slimhinnene i tarmen slipper gjennom for mye væske, slik at uønskede stoffer kan lekke ut i kroppen. Dette er en prosess som kan pågå i det stille og føre til en konstant, men svak betennelse, noe som på sikt kan gjøre oss syke.

Det viser seg at både fibrenes opprinnelse og struktur spiller en stor rolle for hvordan de påvirker kroppen. Noen typer ga en betydelig bredere beskyttelse enn de tradisjonelt kjente effektene som først og fremst handler om å øke volumet i tarmen og holde magen i gang.

Forskergruppen studerte spesielt β-glukaner fra kongeøsterssoppen og RG-I-fibre fra gulrot.

– Vi så at disse fibrene bidrar til å styrke tarmbarrieren og balanserer immunforsvaret. Dette skaper et mer stabilt og mindre inflammatorisk tarmmiljø. Det tyder på at de kan bidra til å motvirke tidlig ubalanse før de utvikler seg til alvorligere problemer og sykdomstilstander, sier Evangelia Kerezoudis.

Fibre i kongeøsterssopp viste seg å ha god effekt på tarmbarrieren. Foto: Shutterstock

Tarmfloraen består av en rekke ulike grupper av bakterier, både nyttige og potensielt skadelige, som må være i balanse. Når bakteriene bryter ned det vi spiser, skapes stoffer som kalles postbiotika, som enten kan dempe eller fremme inflammasjon i kroppen.

Hvis vi har for lite gode bakterier og for mye inflammasjonsfremkallende bakterier, skades tarmslimhinnen og problemet med lekk tarm oppstår.

Johanna Holtz, ernæringsfysiolog med spesielt fokus på tarmfloraens biokjemi, understreker at den er viktig for helsen. Dette ser hun tydelig i arbeidet med pasienter med tarmrelaterte plager.

– Vi kan tydelig se at et lavere mangfold av gode bakterier er koblet til økt risiko for sykdom, sier hun.

– Hvis vi har økende nivåer av bakterier som produserer inflammasjonsfremmende postbiotika, aktiveres immunforsvaret, og vi får en kronisk inflammasjon. Da har vi et immunforsvar i kaos.

Det er akkurat her kombinasjonen, en forstyrret tarmflora, lekk tarm, et overaktivt immunforsvar og lavgradert kronisk inflammasjon, er fellesnevneren for mange kroniske sykdommer i dag, mener Holtz.

Johanna Holtz er ernæringsfysiolog og har arbeidet klinisk med pasienter de siste fem årene. Foto: Clara Ploghammar

Denne problematikken har stadig blitt mer vanlig, og forskere har begynt å koble den til en rekke sykdommer både i og utenfor mage-tarmkanalen. Ubalanse i tarmen blir satt i sammenheng med tilstander som IBS, diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og ulike autoimmune sykdommer. Forskning viser også en sammenheng med psykiske lidelser, allergier og nevrologiske sykdommer, som Parkinsons sykdom.

– Man kan si at mikrobiomet i tarmen er en nøkkelaktør i utviklingen av mange av disse sykdommene, sier Johanna Holtz.

Hun forklarer at når vi spiser mye ultraprosessert mat, transfett og kjøttprodukter, dannes det en type postbiotika som kan være betennelsesfremkallende. Hvis vi derimot spiser mye mat og drikke som er rik på ulike typer kostfiber, polyfenoler og andre viktige stoffer, dannes det i stedet antiinflammatorisk postbiotika.

– Spiser man kontinuerlig mat som fremmer god mangfold, påvirker man tarmfloraen i positiv retning.

Mange har et ensidig kosthold med for lite fiber og polyfenoler og for mye bearbeidet mat.

JOHANNA HOLTZ. Ernæringsfysiolog

Det som skilte seg ut i studien fra Ørebro universitet, var hvordan ulike individers tarmflora reagerte ulikt på de samme fibrene. Noen viste klare forbedringer i tarmens beskyttelse og immunforsvar, mens andre viste svakere effekt.

– Det mønsteret at noen svarer, andre ikke, var slående og viser at fibrenes effekt ikke er den samme for alle, sier Evangelia Kerezoudis.

– For meg ble dette et vendepunkt som viser hvor viktig det er at forskning på tarmhelse blir mer individuelt tilpasset.


Les mer

 

USA må være forberedt på en kinesisk invasjon av Taiwan innen 2027

Representant Scott Perry (R-Pa.) i kongressbygningen i Washington 12. januar 2024. Foto: Kent Nishimura/Getty Images.

 

Kronikk: Den gode musikkens helbredende kraft

Komponisten og musikeren Pär Lindh skriver om hvorfor vi bør lytte til klassisk musikk. Han gir praktiske råd til nybegynneren. Foto: Bilbo Lantto


En annen interessant iakttakelse var at hele soppen ga bredere effekt enn ekstraktet.

– Det tyder på at flere stoffer, som fiber, polyfenoler og mikronæringsstoffer virker sammen for å styrke tarmen og immunforsvaret, sier hun.

Samtidig påpeker hun at ekstrakter ikke betyr at den er verdiløs. Konsentrerte preparater kan være svært nyttige når vi ønsker å påvirke bestemte prosesser.

– Det vi kan se, er at sammenhengen spiller en rolle. Noen ganger gir hele matvarer bredere helseeffekt, mens ekstrakter passer bedre når man ønsker å målrette seg mer presist.

Blåbær og andre bær er rike på fiber og polyfenoler. Det er stoffer som er gode for tarmfloraen og fremmer god fordøyelse. Foto: Fagner Martins/Shutterstock

Fordi kostfiber har så omfattende og unike effekter, tror Evangelia Kerezoudis at noen av dem kan få en terapeutisk bruk i fremtiden, spesielt ved ulike tarmsykdommer.

– Vi vet i dag at visse typer fibre kan fungere nesten som bioaktive stoffer. De påvirker tarmfloraen på en målrettet måte og stimulerer produksjonen av stoffer som igjen påvirker inflammasjon, fordøyelse og til og med hjernens funksjon.

Noen kostfibre bidrar til å regulere blodsukkeret, mens andre deltar i signalisering mellom tarm og nervesystem.

– Etter hvert som vi forstår disse mekanismene bedre, blir det stadig tydeligere at utvalgte fibre kan brukes mer strategisk, som en del av kostholdet eller sammen med andre behandlinger, sier Evangelia Kerezoudis.

– Det handler om å støtte både stoffskiftet, immunforsvaret og psykisk helse, spesielt gjennom koblingen mellom tarmen, mikrobiota og hjernen.

Å velge hele, plantebaserte matvarer med en variert og riktig type fiber er en effektiv måte å beskytte både tarmhelsen og det generelle velværet på.

EVANGELIA KEREZOUDIS. Dosent ved Institutionen for medicinska vetenskaper, Örebro universitet

Det er mye du kan gjøre selv for å påvirke tarmhelsen. Hvis du ikke har store plager, kan du ganske enkelt oppnå positive effekter gjennom livsstils- og kostholdsendring. Har du derimot mer alvorlige symptomer, er det klokt å søke hjelp av en person med riktig kunnskap og som jobber ut fra et vitenskapelig forankret perspektiv, mener Johanna Holtz.

– I en slik situasjon er det viktig å søke hjelp. Hvis du selv begynner å eksperimentere og kanskje kjøper kosttilskudd uten å vite hva du gjør, kan det bli ineffektivt eller til og med skadelig, spesielt hvis du har en lekk tarm.

I arbeidet som ernæringsfysiolog har hun først og fremst hjulpet voksne, men i den senere tiden har hun også hjulpet familier og barn. Gjennom ulike tester kan hun se om tarmfloraen er i balanse og om det er tilstrekkelig av de gode bakteriene.

– De fleste søker hjelp for IBS-lignende plager, som diaré og forstoppelse. Det er stadig flere som lider av dette, og det rammer stadig yngre mennesker, sier hun og legger til at også hudproblemer som akne og eksem er vanlig.

En av de vanligste feilene hun ser hos klientene, er at de har et dårlig kosthold.

– Mange har et for ensidig kosthold med for lite fiber og polyfenoler og spiser mye bearbeidet mat.

For å forbedre tarmfloraen anbefaler Johanna Holtz at du begynner med det grunnleggende, med kosthold som det første skrittet. Voksne bør få i seg minst 600 gram frukt og grønnsaker per dag, og barn fra fireårsalderen minst 400 gram, helst fordelt over dagens måltider.

Hun løfter frem belgfrukter, frukt, bær, nøtter og grønnsaker som spesielt viktige. Pektin og inulin som finnes i for eksempel epleskall, jordskokk og asparges, er viktige fibre som gjør stor nytte. Kaffe og grønn te er også bra fordi de inneholder polyfenoler som er bra for tarmen.

– Det trenger ikke være ferskt. Tilberedt eller frosset går like bra. Det viktige er variasjon, og du trenger ikke gjøre alt på en gang, sier hun.

– Fokuser på å legge til gode ting i stedet for å fjerne noe dårlig. Da blir det automatisk mindre plass til det som ikke er sunt.

Også Evangelia Kerezoudis understreker at det ikke bare handler om mengden fiber, men om variasjonen.

– Ulike typer kostfibre påvirker tarmen på ulike måter. Selv små endringer kan ha stor effekt over tid, sier hun og legger til

– Å velge hele plantebaserte matvarer med et variert utvalg og med riktig fiberinnhold er en effektiv måte å beskytte både tarmhelsen og det generelle velværet på.

Andre faktorer som påvirker tarmfloraen negativt og som, ifølge Johanna Holtz, også må sees på, er stress, mangel på søvn, visse legemidler og tilsetningsstoffer i bearbeidet mat. For noen kan også vanlige matallergener, som meieriprodukter eller gluten, spille inn.

– Også disse faktorene må man forsøke å få bukt med for å bygge opp og opprettholde en frisk tarm, sier Johanna Holtz.

– Det er flere deler som er viktige, og det er et puslespill å sette det sammen. Det kan høres enkelt ut i teorien, men det krever både kunnskap og tålmodighet.


FAKTA

Tarmens immunsystem

Tarmen har et eget immunsystem. Det står for opp til 80 prosent av kroppens immunforsvar.

Her dannes antistoffer mot skadelige inntrengere. Tarmbakteriene er nødvendige for at antistoffene skal dannes.

Kostfiber

Løselige fibre som finnes i for eksempel havre, belgfrukter og frukt, gir næring til "gode" tarmbakterier.

Uoppløselige fibre, som for eksempel er i fullkorn, grønnsaker og hvetekli, støtter tarmbevegelsene.

Inulin og pektin, som blant annet finnes i løk, asparges, bær og fruktskall, er fermenterbare fibre som er spesielt bra for tarmfloraen.

Malin Nordstrand, [email protected]

Ad i artikkel – AdSense
AD