Vis fram det du har laget!

Det kan være vel verd å vise fram det du har laget. Begynn med å vise arbeidene dine for en venn slik at du venner deg til det. Foto: Maggie Jaszowska
20. februar 2022
AD

Å skape kan være noe av det mest tilfredsstillende vi kan gjøre. Det kan være noe innen musikk, kunst, håndverk, forfatterskap eller et engasjement for noe man føler er viktig og meningsfylt.

Frykten for å vise verden det vi har laget, er den vanligste frykten hos oss som skaper. Å vise fram de kreative sidene ved en selv kan gjøre oss utsatt for kritikk, men kan likevel være verdt det.

Denne frykten kan få oss til å utsette ting ved å undersøke noe i det uendelige, sjekke sosiale medier, svare på epost, kjøpe bøker om emnet, lytte på podcaster, se på YouTube-videoer eller til og med rydde kjøkkenet.

Ikke noe av dette er feil, det er helt menneskelig, men til syvende og sist må vi våge å møte frykten hvis vi ønsker å gjøre inntrykk på verden.

Selv har jeg lenge arbeidet med denne frykten og deler gjerne hva jeg gjør for at den ikke skal påvirke meg.

Hvis jeg merker at jeg unngår å skape noe, prøver jeg å møte frykten, kjempe meg gjennom den, sette pris på det den har lært meg, for så å vise fram det jeg har laget.

Er det ikke slik at vi ønsker å berøre folks hjerter, endre andres liv og åpne øynene deres for noe nytt?

Hvorfor er det så skremmende å vise frem arbeidene våre for verden? Fryktens kjerne er at vi ikke vet hvordan det vi har laget, blir mottatt av andre mennesker. Det gjør oss usikre, og den følelsen liker vi ikke.

Andre vil kanskje fordømme oss, avvise det vi har gjort og mene at det ikke har noen verdi.  De tenker kanskje at vi er dumme, og det får oss til å føle oss ille til mote og avvist. For mange mennesker kan denne usikkerheten føles altfor tung å bære.

Hvor forståelig det enn er, så vil denne frykten hindre oss i å sette spor i denne verden.

Hvis vi ikke kommer over det, kan det medføre at vi spenner ben på oss selv og at vi alltid vil føle oss ille til mote fordi vi ikke våger å vise fram det vi er dyktige i.

Tenk hvilken påvirkningskraft vi kunne ha. Er det ikke slik at vi ønsker å berøre folks hjerter, forandre folks liv og få øynene opp for noe nytt? Det måtte jo være fantastisk!

For å kunne møte frykten og det vi unngår, må vi først bli klar over at vi unngår dette. Det første jeg spør meg selv, er: "Gjør jeg dette bare for meg selv nå eller har jeg til hensikt å vise fram det jeg har skapt til andre?" Hvis jeg ikke gjør det med utgangspunkt i det siste alternativet, er det trolig fordi jeg unnviker det hele på grunn av frykt.

Det finnes naturligvis unntak som for eksempel å samarbeide med andre om felles prosjekter, noe som også er en måte å skape på. Eller i coaching som både er å skape og vise fram arbeidet sitt. Vi må jo også utføre administrativt arbeid og skrive eposter og lignende. Hvis jeg imidlertid har fylt dagen med ting jeg "må" i stedet for å skape, har jeg ikke fokusert på det som på sikt virkelig betyr noe for meg.

Hvis du lar være å skape på grunn av frykt, så kjenn på frykten og gå i gang med det du vil skape. Bare sett i gang, ikke begynn med noe annet. Få hjelp fra andre ved å snakke med dem om saken hvis du føler at det kan gjøre det lettere.

Ta små skritt om gangen. Du kan for eksempel først vise fram arbeidene dine for en gruppe mennesker som du stoler på, og når det føles greit, kan du senere presentere det for en større gruppe. Gå så ut i samfunnet med arbeidene dine og presenter dem der.

Jobb med å styrke din egen selvtillit og vis fram arbeidene dine regelmessig, helst hver dag.

Ad i artikkel – AdSense
AD