USA: Rapport fra Det republikanske partiet peker på Wuhan lab-lekkasje som kilde til KKP-viruset

Den kinesiske virologen Shi Zhengli (venstre) inne i P4-laboratoriet i Wuhan, Hubei-provinsen. 23. februar 2017 i Kina. Foto: Johannes Eisele/AFP via Getty Images
29. august 2021

Republikanere i kongressen har offentliggjort et vedlegg til rapporten Origins of COVID-19 (pdf) som ble utgitt i fjor og konkluderer med at bevis peker på en lekkasje fra et kinesisk laboratorium som kilde til utbruddet.

Kongressmedlem Michael McCaul (R-Texas), den øverste republikaneren i kongressens utenrikskomité (House Foreign Affairs Committee), ga ut den oppdaterte (pdf) rapporten den 2. august. Den ble skrevet av panelets republikanske stab.

«Mens vi fortsetter å undersøke opprinnelsen til COVID-19-pandemien, tror jeg det er på tide å helt avfeie våtmarkedet som kilde til utbruddet. I stedet, som denne rapporten legger fram, vises en overvekt av bevis at alle veier fører til WIV», sier McCaul i en uttalelse, refererende til «Wuhan Institute of Virology» (WIV). Dette laboratoriet er kjernen i kontroversen om opprinnelsen til KKP (Det kinesiske kommunistparti)-viruset, som forårsaker sykdommen COVID-19.

I vedlegget til rapporten siteres flere bevis til støtte for konklusjonen om at viruset har lekket fra Wuhan-laboratoriet, inkludert hva kinesiske embetsmenn og forskere ved WIV prøvde å «skjule eller dekke til» og hvilken type forskning som gjøres ved anlegget. Den siterer også, det som omtales som ny og underrapportert informasjon, om mangler i sikkerhetsprotokoller på laboratoriet.

CHINA-HEALTH-VIRUS - wuhan
Luftfotoet viser P4-laboratoriet (i midten) på campus ved Wuhan Institute of Virology i Wuhan, Hubei-provinsen, Kina. 27. mai 2020. Foto: Hector Retamal/AFP via Getty Images

“Overvekten av bevis tyder på at SARS-CoV-2 ved et uhell ble sluppet fra et laboratorium i Wuhan Institute of Virology en gang før 12. september 2019», heter det i den oppdaterte rapporten. «Viruset eller virussekvensen som var genetisk manipulert, ble sannsynligvis samlet inn i en hule i Yunnan-provinsen i Kina mellom 2012 og 2015.”

Den oppdaterte rapporten sier også at Wuhan-labbens forskere, KKP-tjenestemenn og «potensielle amerikanske borgere», alle, «er direkte engasjert i forsøk på å skjule informasjon relatert til virusets opprinnelse og undertrykke offentlig debatt om en mulig lab-lekkasje».

Kinesiske tjenestemenn har avvist ideen om at viruset kom fra et laboratorium. De har insistert på at viruset gjorde et naturlig hopp fra dyr til mennesker. En rapport fra mars fra Verdens helseorganisasjon (WHO) konkluderte med at viruset sannsynligvis har en naturlig opprinnelse og at laboratorielekkasje-hypotesen var «ekstremt usannsynlig». WHO’s generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus sa imidlertid at det er behov for flere studier, at «alle hypoteser forblir på bordet» og at «vi ennå ikke har funnet kilden til viruset».

WHO har etterlyst en oppfølgingsgranskning av virusets opprinnelse, inkludert ytterligere studier i Kina, sammen med laboratorieundersøkelser. Dette har kinesiske tjenestemenn nylig avvist. Zeng Yixin som er viseminister i Kinas nasjonale helsekommisjon, sa på en nylig pressekonferanse at han ble overrasket over WHO’s forespørsel om at et team skulle komme tilbake til Wuhan. Han kalte tiltaket «ikke vitenskapelig».

I mai ba president Joe Biden amerikanske etterretnings-personell om å undersøke opprinnelsen til KKP-viruset, inkludert muligheten for laboratorielekkasje, og ba dem rapportere funnene innen 90 dager.

Følg Tom på Twitter: @OZImekTOM