Trump advarer om noe langt verre enn lavkonjunktur

Tidligere president Donald Trump deltok på en samling til støtte for Arizona GOP kandidater i Prescott Valley, Arizona, den 22. juli 2022. Foto: Mario Tama/Getty Images
7. august 2022
AD

Tidligere president Donald Trump advarer om at Amerikas økonomi er på vei mot en større katastrofe enn lavkonjunktur.  Advarselen hans kom kort tid før statistikken fra regjeringen, som viste et BNP med negative tall for andre påfølgende kvartal, noe som per definisjon indikerer lavkonjunktur.

"Dit vi er på vei nå, kan vise seg å være et svært dårlig sted", sa Trump under samlingen i Arizona i forrige uke. "Vi må må få orden på dette, vi må få dette landet opp og stå, ellers vil vi få et alvorlig problem".

Den tidligere presidenten pekte på kollapsen i amerikanernes reallønn, en historisk lav deltakelse i  arbeidslivet, og Demokratenes press for the Green New Deal som han sa kommer til å knuse den økonomiske veksten.

"Ikke lavkonjunktur. Lavkonjunktur er et fint ord. Vi vil få et mye større problem enn lavkonjunktur. Vi vil få en depresjon",  sa den tidligere presidenten.

Trump's utttlelser kom flere dager før the Bureau of Economic Analysis (BEA) kunngjorde data som viser at USA's reelle BNP falt med 0.9 prosent i andre kvartal etter å ha vært  på 1,6 prosent i første kvartal.

To påfølgende kvartaler med negativ BNP er tommelfingerregel-definisjonen på økonomisk tilbakegang, selv om resesjoner i USA offisielt erklæres av en komité av økonomer ved National Bureau of Economic Research (NBER) som bruker en bredere definisjon enn to-kvartals regelen.

Vance Ginn, sjefsøkonom ved the Texas Public Policy Foundation, fortalte i et intervju med NTD, Epoch Times sitt søstermedia, at mens det er NBER som offisielt kunngjør nedgangstider, så er det vanligvis to-kvartals tommelfinger-regel som gjelder".

"Jeg tror definitivt at det er nedgangstider nå på grunn av den dårlige politikken", la Ginn til og skyldte på den "progressive politikken"  fra Det hvite hus og det demokrat-styrte Huset.

Epoch Times Photo
Tidligere president Donald Trump gestikulerer under en samling i Prescott Valley, Arizona, den 22. juli 2022. Foto: Mario Tama/Getty Images.

Det blåser en vind av stagnasjon

I sin tale siktet Trump også til Joe Bidens håndtering av økonomien, og gav ham skylden for den skyhøye inflasjonen.

"Biden har skapt den verste inflasjonen på 47 år. Vi er på 9,1 prosent, men det faktiske tallet er mye, mye høyere enn dette", sa Trump.

Selv om den tidligere presidenten ikke framla sitt eget estimat for den sanne inflasjonsraten, angir en alternativ KPI-inflasjonsmåler utviklet av økonomen John Williams tallet til å være 17,3 prosent, det høyeste på 75 år. Tallene er  beregnet i henhold til den samme metoden som ble brukt av amerikanske myndigheter på 1980-tallet.

Trump sa også at vedvarende høy inflasjon, kombinert med en økonomisk nedbremsing, har ført landet "på grensen til en ødeleggende"  stagflasjon, en kombinasjon av akselererende priser og redusert økonomisk vekst.

Inflasjonen "øker hele tiden", sa Trump, og la til at dette "koster familier nesten $6.000 pr. år (58 263 NOK), og er større enn noen skatteøkning som noensinne er foreslått, med unntak av den skatteøkningen de ønsker å foreslå akkurat nå".

I løpet av februar 2017, Trump sin første måned som president, , var forbruker hovedindeksen (CPI), inflasjonsmåleren,  2,8 prosent på en årlig basis. CPI'ens svingninger under hans periode var på sitt høyeste med 2,9 prosent i juli 2018, mens inflasjonen var på 1,4 prosent i den siste måneden han satt ved makten i januar 2021.

Under Biden har inflasjonen steget jevnt til skyhøye 9,1 prosent i juni 2022, et tall som ikke har blitt sett på over 40 år.

Epoch Times Photo
President Joe Biden vinker idet han spaserer til Marine One utenfor Det hvite hus i juli 2022.  Foto: Drew Angerer/Getty Images

'Krigen om amerikansk energi'

Skyhøye energipriser har vært en av nøkkelfaktorene til inflasjonen og står for rundt halvparten av de overordnede inflasjonstallene ifølge the Bureau of Labor Statistics.

I sin kritikk av Bidens politikk, pekte Trump spesielt på det han kalte "Bidens krig mot amerikansk energi" og han klandret den for å presse opp bensinprisene.

Etter at Biden tok over makten har han gjort flere tiltak som rammer oljeindustrien, inkludert oppheving av hjørnesteinsbedriften XL sin oljeledningstillatelse. Han har også holdt tilbake nye olje- og gassletingstillatelser både på føderal grunn og til havs, og har stanset fossile brenselssubsidier til enkelte firmaer.

Bensinprisen er rundt det doble av det den var da Biden overtok, og presidenten legger skylden på ulike faktorer, inkludert mangel på raffineringskapasitet, krigen i Ukraina og  bedriftenes grådighet.

I et forsøk på å senke pumpeprisene ga Biden ordre om å frigjøre oljereservene fra de nasjonale strategiske reservene og oppfordret amerikanske raffinerier til å øke produksjonen, i tillegg presset han OPEC til å produsere mer råolje.

I sin tale sa Trump at dette kunne sammenlignes med å "bønnfalle" andre land om å produsere mer råolje i stedet for å øke produksjonen innenlands.

"Vi har mer flytende gull under føttene enn noe annet land i verden. Vi er en nasjon som som blir konsumert av den radikale venstresidens Green New Deal, selv om alle vet at Green New Deal vil føre til vår egen ødeleggelse".

"For bare to år siden var vi energi-uavhengige. Vi var energi-dominerende. Amerika er nå en energi-tigger".

Ad i artikkel – AdSense
AD