Regimet har innført strengere restriksjoner under partikongressen

Kina: Covid-19

Flyplassarbeidere iført medisinsk verneutstyr under klargjøring av et utenriksfly på Yantai flyplass i Shandong-provinsen øst i Kina. Foto: STR/AFP via Getty Images
30. oktober 2022
AD

De ekstreme restriksjonene mot covid-19 i Kina fortsetter. I forkant og under Det kinesiske kommunistpartiets kongress som startet den 16. Oktober, ble det satt i gang enda  tøffere tiltak. Regimets politikk har begynt å påvirke økonomien, sier innbyggerne.

I løpet av ferieuken rundt Kinas nasjonaldag (1. oktober) stengte myndighetene i den autonome regionen Indre Mongolia ned et helt fylke på grunn av ett enkelt tilfelle av Covid-19. Indre Mongolia der den etniske mongolske minoritetsgruppen holder til, grenser til hovedstaden Beijing. Regionens partisekretær Sun Shaocheng sa i et møte med ledelsen for pandemikontroll at det må iverksettes ekstreme tiltak for å forhindre at sykdommen sprer seg til Beijing. Han brukte et kinesisk ordtak som kan oversettes med: "å drepe kylling med en kniv, ment for å slakte en okse", som har omtrent samme betydning som uttrykket å «skyte en mygg med kanon».

De lytter ikke til eksperter for å forhindre og kontrollere spredning av smitte, så det har blitt absurd.

Chen, kinesisk forfatter

Da det ble rapportert om ett tilfelle av covid-19 i Linxi County i Indre Mongolia den 2. oktober, kunngjorde myndighetene at hele fylket skulle stenges ned.

Samtidig ble det rapportert om et tilfelle i byen Manzhouli, som er en av de største byene i Indre Mongolia. Myndighetene kunngjorde umiddelbart at byen ville bli satt under «stille håndtering», som er et begrep som brukes av det kinesiske kommunistregimet om totalt portforbud.

Chen som er forfatter fra Fastlands-Kina, sier symptomene på omicron-varianten av covid-19 er mildere enn en forkjølelse.

”I Europa og USA har de erklært at pandemien er over, men Kina opprettholder kontrollen. Det handler om ledere som prøver å tilfredsstille sine overordnede og utvise politisk korrekthet. De lytter ikke til eksperter for å forhindre og kontrollere spredning av smitte, så det har blitt helt absurd.”

Chen som ikke ønsker å oppgi fullt navn i frykt for represalier, legger til: ”Sentralmyndighetens beslutning er feil, og den gjør livet til folk surt. Fordi det kinesiske byråkratiet er fullstendig vilt, må de laverestående tjenestemennene utføre de absurde ordrene fra sine overordnede og fortsette å utvide tiltakene for å tilfredsstille dem.”

Feng som er fra Hubei-provinsen og som heller ikke ønsker å oppgi fullt navn, sier at den ekstreme håndteringen av epidemien har alvorlig påvirket Kinas økonomi og gjort mange unge arbeidsledige.

”Jeg har aldri sett så mange unge vende hjem, og alle arbeidsinnvandrerne har kommet tilbake fordi de ikke har jobb. Nå har de ingenting å gjøre i hjembyene sine, så de drar bare ut og fisker.”

Feng la til at folk som er dårlig behandlet av lokale myndigheter og som drar til Beijing for å rettsforfølge sakene sine, såkalte rettssøkere, nå er under strengere kontroll i forbindelse med Kommunistpartiets kongress.

”Alle overvåkes. Noen blir sendt til mentalsykehus og andre til interneringssentre. Noen holdes hjemme under påskudd av karanteneprosedyrer for covid-19.”

Det kinesiske kommunistregimets ekstreme nulltoleranse overfor covid-19 har ført til mange forskjellige, merkelige fenomener. På kinesiske, sosiale medier ble det nylig vist hvordan folk ble isolert på en vei i et fjellområde. Det ble tegnet sirkler på bakken som de ikke fikk lov til å gå vekk fra.

Feng forteller at han så denne videoen og at han hadde delt det videre.

”Det skjer mye rart nå for tiden for å kontrollere covid-19. Det er rett og slett dagligdags.”

Ad i artikkel – AdSense
AD