Musks siste Twitter-filer beskriver nøyaktig hvordan Trump ble utestengt

På bildet vises Twitters logo. Foto: Sofia Drevemo
18. desember 2022
AD

Den siste delen av Elon Musks "Twitter-filer" som ble publisert mandag, avslører flere interne detaljer om hvordan og hvorfor den sosiale medieplattformen utestengte den tidligere amerikanske presidenten, Donald Trump, sin konto i januar 2021.

I en Twitter-melding minnet journalisten, Bari Weiss, som tidligere var redaktør i New York Times og sluttet der i 2021, om hva Trump hadde skrevet den 8. januar i 2021, noe som henviste til presidentvalget i 2020. Hun noterte at Trump hadde "et siste trekk igjen før han risikerer å bli permanent utestengt".

I et innlegg av Trump den 8. januar kan man lese: "De 75.000.000 fantastiske amerikanske patriotene som stemte på meg, "USA FØRST" og "GJØR USA STORT IGJEN", vil ha en enorm stemme langt inn i fremtiden. De vil ikke bli respektløst eller urettferdig behandlet på noe vis eller i noen form!!!"

Det andre innlegget som han skrev den dagen og som skulle bli hans siste før kontoen ble nedstengt, lød: "Til alle som har spurt; jeg kommer ikke til å delta på innsettingen den 20. januar."

"I flere år har Twitter motstått oppfordringer både internt og eksternt om å forby Trump. Begrunnelsen var at blokking av en verdensleder fra plattformen eller fjerning av hans kontroversielle innlegg, vil skjule viktig informasjon som mennesker bør se og diskutere", skrev Weiss den 12. desember.

"Men etter den 6. januar, som @mtaibbi og @shellenbergermd har dokumentert, økte trykket både internt og eksternt på Twitter om å utestenge Trump."

Noen av Twitters medarbeidere likte ikke påstandene om at Trump forsøkte å oppfordre til vold med sine Twitter-innlegg, ifølge skjermbilder som ble publisert. Det var likevel medarbeidere, med navn som ble redigert, som var sinte på at Trump ikke ble utestengt tidligere. Etter inntrengningen i kongressbygningen på Capitol i Washington DC den 6. januar 2020 krevde enda flere ansatte i selskapet at han skulle bli utestengt på plattformen, ifølge rapporter.

"Vi må gjøre det rette og forby denne kontoen", krevde en Twitter-ansatt tre ganger på rad, ifølge skjermbildet. En annen hevdet at det var "ganske åpenbart at han kommer til å forsøke å benytte seg av hets uten å bryte reglene", uten å utvikle eller komme med noe bevis. De hadde sagt at Trumps kommentarer om Trump-velgere og at han ikke skulle på innsettingen, var en oppfordring til vold.

Men en høyere tjenesteperson, Anika Navaroli, hevdet at hun "ikke heller ser noe tydelig eller kodet oppfordring i DJT's (Donald J. Trump) sitt innlegg og la til: "Jeg vil svare i valgkanalen og si at vårt team har vurdert og ikke funnet noen overtredelser når gjelder DJT sitt innlegg".

Navaroli skrev at Twitters sikkerhetsavdeling senere hadde "evaluert DJT sitt innlegg ovenfor og slått fast at det ikke var noen brudd på reglene i øyeblikket".

"Mindre enn 90 minutter etter at Twitter-ansatte hadde fastslått at Trumps innlegg ikke brøt mot Twitters policy", skrev Weiss: ”Vijaya Gadde, Twitters sjef for jus, policy og tillit, spurte om det faktisk kunne være en kodet oppfordring til ytterligere vold".

Rundt to timer etter dette rapporterte Weiss at Twitter-sjefene hadde et 30-minutter langt møte med hele personalet der Gadde og tidligere administrerende direktør, Jack Dorsey, deltok. De svarte på spørsmål om hvorfor Trump, som hadde nesten 90 millioner følgere og brukte appen flittig, ikke ble blokkert.

Senere samme dag meddelte Twitter at de hadde suspendert Trump "på grunn av risikoen for ytterligere oppfordring til vold". Etter at kontoen ble blokkert, ble den ikke gjenopprettet før i forrige måned, etter at Elon Musk hadde kjøpt Twitter og sparket mange ansatte.

Det ble da notert at visse verdensledere, deriblant Irans høyeste leder, Ali Khamenei, og Etiopias statsminister, Abiy Ahmed, hadde lagt ut innlegg på Twitter som virket som om de oppfordret til vold mot andre grupper.

Bare noen dager etter at Trump ble blokkert, oppfordret  Twitter-ansatte plattformen om å ta bort "medisinsk, feilaktig informasjon" om covid-19, ifølge skjermbilder som ble publisert av Weiss. Flere fremtredende Twitter-kontoer, blant annet Robert Malone, som hadde bidratt til mRNA-teknikk, og journalisten Alex Berenson, ble utestengt fra Twitter på grunn av påstander om overtredelser av selskapets policy rundt covid-19.

Selskapet har siden opphevet sin policy rundt feilaktig informasjon om covid-19, ifølge en oppdatering den 23. november.

"Twitter-filene" som ble lagt ut og støttet av Musk, begynte å bli publisert den 2. desember. Den første delen viser hvordan journalisten Matt Taibbi avslørte selskapets anstrengelser for å undertrykke New York Posts-nyheten om Hunter Bidens bærbare pc bare uker før det amerikanske presidentvalget i 2020.

Noen dager senere rapporterte Weiss om den andre fil-delen. Der ble det avslørt hvordan selskapet opprettet hemmelige svartelister eller hvordan enkelte brukere fikk såkalt «skyggeforbud» (shadow banning).  Den tredje og fjerde delen, og også den femte, handlet om Trumps forbud på Twitter.

Forfatteren Michael Shellenberger publiserte interne Twitter-dokumenter som viser at ledere i selskapet avvek fra selskapets policy ved å stenge Trumps konto. De viste hvordan den tidligere sjefen for sikkerhet og integritet på Twitter, Yoel Roth, ble beskyldt for å ha sagt til en ansatt at selskapet skulle "endre strategi for allmenninteressen" for Trumps konto "i denne spesielle saken".

Epoch Times har kontaktet Roth for kommentar.

Trump har samtidig i flere intervjuer sagt at han ikke kommer til å anvende Twitter og har sagt at han foretrekker å bruke Truth Social; sin egen sosiale medieplattform. Siden Musk reverserte utestengingen av kontoen hans i november, har det ikke vært tegn til aktivitet.

"Det største som har kommet ut av Twitter Targeting Hoax, er at presidentvalget ble FIKSET. Det kan ikke bli større enn det!!!" skrev han på Truth Social den 9. desember.

Ad i artikkel – AdSense
AD