Mening: Kan insekter i maten løse klimakrisen?

5. februar 2023
AD

Fra og med 2023 har EU-kommisjonen besluttet å tillate tilsetning av insekter i bakevarer, bearbeidede potetprodukter, maismel, pizza, peanøttsmør, supper, kjøtterstatninger, flerkorns-brød, melkebaserte fermenterte produkter, pasta, samt i charcuteri (delikatessevarer) og andre halvfabrikata. Loven trer i kraft den 24. januar.

De fleste er nok ikke klar over at insektene snart kryper inn på tallerkenene våre, og for de forbrukerne som ikke har lyst til å krydre retten med små virvelløse dyr, må de fra nå av holde øynene åpne for følgende begreper i innholdslistene: Tenebrio molitor (melbille), Locusta migratoria (europeisk vandregresshoppe), Acheta domesticus (hus-siriss) og Alphitobius diaperinus (skyggebille).

I Sverige hadde de 22 medlemmer, hvorav de fleste nå har meldt seg ut, som alle stemte for at landet skulle følge Agenda 2030, der det blant annet ble tatt til orde for at vi skal spise insekter. Melbillen fikk sin første godkjenning som «ny mat» i juni 2021 med et maksimalt innhold på ti per hundre gram i proteinprodukter, kaker, retter laget av belgfrukter og pastaprodukter. Hus-siriss har også vært tillatt i forskjellige bearbeidede former siden 2022.

De færreste er nok klar over at insektene snart kryper inn på tallerkenene våre.

Medier som BBC, ernæringsfysiologer og World Economic Forum har fremhevet entomofagi (insektspising) og insektfarmer som et sunt og proteinrikt alternativ for å håndtere dagens klimakrise, fordi husdyrhold anses å forårsake store utslipp av klimagasser. Entomofagi blir dermed fremstilt som den naturlige, åpenbare veien mot et grønnere samfunn. I Forbes-artikkelen «Eat Bugs! It's What's For Dinner» fra 14. januar står det: «Sannheten er at mennesket har spist små insekter siden før vi klatret ned fra trærne».

I «Global Risks Report» fra 2023 oppfordrer World Economic Forum (WEF) «overgang til en netto-null, naturpositiv mat» for å bekjempe såkalt «mat-usikkerhet». Stadig flere tar til orde for en kjøttavgift for EU-innbyggere, samt karbondioksidkvoter for kjøp av kjøtt fra firbeinte dyr. I Nederland, EU’s største mateksportør, blir bønder tvunget til å selge jordene med mindre de reduserer bruken av nitrogengjødsel; en tung belastning for småbrukene.

Samtidig påpeker en del eksperter at insekter inneholder kitin, et polysakkarid som i store doser sies å kunne fremkalle kreft, gi opphav til parasitter og ulike sykdommer. Leddyr som gjennomgår hamskifte og metamorfose, inneholder også steroidhormonet ecdysteron som er vanskelig for noen pattedyr å bryte ned. Andre mener de ser en parallell til den grønne klimapolitikken der fossilfri energi aktivt favoriseres med økonomisk støtte, mens fossile energikilder får skattebelastninger, noe som i manges øyne har ført til dagens strømkrise.

Risikoen er at i stedet for å bøte på mat-usikkerheten, kan en nedbygging av husdyrhold til fordel for insektfarmer føre til virkelige matkrise i fremtiden.

Synspunkter som kommer til uttrykk i denne artikkelen er forfatterens egne og speiler nødvendigvis ikke synspunktene til Epoch Times.

Kontakt journalisten:  [email protected]

Ad i artikkel – AdSense
AD