Løvetann mot mageproblemer og infeksjoner

Urtekunnskap fra både øst og vest

Løvetannblader og røtter har legende egenskaper og kan hjelpe mot ulike tilstander i kroppen, ifølge både vestlig urtemedisin og kinesisk medisin. Foto: Eva Sagerfors
20. november 2022
AD

Ved infeksjoner og mageproblemer, slik som dårlig fordøyelse og forstoppelse, kan løvetann være til hjelp, ifølge både vestlig urtekunnskap og tradisjonell kinesisk medisin. Her gis det tips om hvordan røtter og blad kan anvendes.

Urteterapeuten Alexandra De Paoli, kjent fra blant annet Yles livsstilsprogram Strømsø, slår gjerne et slag for løvetann som medisinplante. Den inneholder et bitterstoff som stimulerer fordøyelsen, og den inneholder kolin som kan hjelpe til med å senke kolesterolet. Hun forteller at det franske ordet for løvetann er ”pisenlit” som betyr "tisse i sengen".

"Det gjør du ikke når du drikker løvetann-te, men løvetannen er en god vanndrivende plante som kan brukes ved høyt blodtrykk eller urinveisinfeksjoner", skriver hun i en artikkel.

Løvetann-te kan derfor hjelpe ved lever-relaterte ødemer og vannansamling i kroppen. Du koker da te på hele løvetannplanten og gjennomfører en kur; tre kopper om dagen i to uker.

De Paoli skriver i boken "Legevekster til hverdags" at du må ha både tålmodighet med og respekt for medisinplantene. Mengden virkestoff i hver plante er mindre enn i en syntetisk tablett, og derfor tar det ofte lengre tid å lege en skade eller bli av med en plage ved hjelp av planter. Samtidig bør du se dem som medisin og holde deg til anbefalte doser og bare bruke dem ved behov. Men unntak finnes selvfølgelig. Noen planter er fine å drikke som te daglig.

Alexandra De Paolo begynte å lære seg om effekten av planter på menneskekroppen da hun var syv år gammel. Foto: Eva Sagerfors

Medisinplanter har mange fordeler, mener hun. De er lett tilgjengelige, hører ofte til de vanligste plantene, har få bivirkninger sammenlignet med syntetiske stoffer og er helt gratis.

Urteterapi blir sett på som en komplementærmedisin og brukes som et komplement til skolemedisinen, men uten å erstatte den.

Alle deler av løvetann er bra mot fordøyelsesproblemer. Alexandra De Paoli skriver at roten er best til tinktur, mens blad og blomster kan brukes til te eller salat. Både te og tinktur hjelper hele fordøyelsessystemet ved dårlig matlyst, lav galleproduksjon, problemer med å bryte ned fett og forstoppelse.

Hun anbefaler å drikke te ved behov eller som en kur.

Hun synes at tinkturen er bra å ha med i vesken ved behov.

"Alle som får treg mage på reise, bør ha med seg en flaske løvetannrot-tinktur og begynne å ta tinkturen fra reisens første dag."

Hun råder også å bruke løvetannsaft på vorter. Den hvite melkesaften er i blomsterstilken, i bladenes midtnerver og i roten. Skjær løvetannroten i to, klem ut saften og stryk på vorten. Gjør dette noen ganger om dagen til vorten har forsvunnet.

Innen kinesisk medisin sies det at mat er medisin, og selv der er løvetann en nyttig medisinplante. Lei Wang er utdannet kinesisk lege og har vært yrkesaktiv i 38 år, de siste 31 årene i Sverige.

Mat og medisin har samme opprinnelse. Begge kommer fra naturen.

-Lei Wang, akupunktør

«Maten skal ikke bare fylle magen, men også hjelpe til balanse i kroppen. Ofte når du spiser, føler du selv hva som er bra for kroppen. Alle må lære sin egen kroppen å kjenne. Du kan lære mer og mer om deg selv gjennom hele livet.»

Hun forteller at de eldre hadde kunnskap om hvordan mat kunne påvirke kroppen. Hvis de merket en ubalanse, kunne de endre kosten eller drikke urtete. De gikk sjeldent til legen.

Hun forteller at innen tradisjonell kinesisk medisin anses løvetann som bra mot infeksjoner, for eksempel urinveisinfeksjon. Den er bra ved sår hals og feber, mot bakterier og virus. Løvetann-te kan også hjelpe de som er hovne i kroppen eller har en hudinfeksjon, utslett eller kviser. Den er også bra mot munnsår og dårlig ånde.

Det sies ofte at ulike mennesker har lettere for å bli varme eller kalde. Du kjenner det for eksempel gjennom at du har lett for å fryse eller bli kald på hendene. Man tror at ulike matvarer har varmende eller kjølende funksjon, og med kjennskap til dette kan man hjelpe kroppen ut fra hvordan kroppen fungerer. Løvetannen har en kjølende og beroligende effekt.

«Er du stresset, har den en beroligende effekt. Den har ingen bivirkninger, og du kan drikke løvetann-te ofte.»

Den som fryser lett, skal imidlertid ikke bruke løvetann for mye, forteller hun. Hun tipser at mot infeksjoner og ondt i halsen kan du ha i ingefærrot når du lager te. Den har en varmende effekt.

Både bladene og roten brukes som te. Bladene kan også hakkes i salat. Wang sier også at du kan forvelle bladene raskt og blande dem som en drikk.

Løvetann smaker bittert, en smak som hun sier ikke er populær.

«Men den trengs, særlig når man har infeksjoner.»

Hvis man synes at løvetann-teen smaker for bittert, er tipset å røre inn litt honning. Du kan også ha i sitronsaft etter smak.

Hun forteller at det bitre er bra ved problemer med gallen, for eksempel gallestein. Løvetann-te kan også hjelpe ved sure oppstøt.

Lei Wang råder vanligvis klientene sine til å plukke planter som kan hjelpe dem. Foto: Privat

Tørket løvetannrot er noe hun anbefaler å ha i medisinskapet. Merker du at noe er på gang i kroppen, kan du lage te og drikke det som et forebyggende tiltak slik at tilstanden ikke forverres.

Wang sier at løvetannen også hjelper leveren. Hun forklarer at leveren må arbeide hardt for å rense kroppen. Da er te på løvetannrot til god hjelp.

Det kan også være bra for de som ammer. Det er lett å få brystinfeksjon, men løvetann-te kan motvirke det. Det kan også stimulere melkeproduksjonen.

Du kan plukke løvetannblader og røtter når som helst, forteller hun. Senere i sesongen har røttene vokst seg større. Derimot råder hun å unngå å plukke i nærheten av trafikken.

For å tilberede teen renser du først roten og skjærer den i mindre biter. Det er også bra å tørke roten og lagre den i små biter i krukker.

Hvor sterk te og hvor lenge man skal drikke den, er individuelt. Lei Wang sier at du må prøve deg fram med mengde og tid og selv kjenne etter hva som er passe.

«Du kan kjenne at du får vondt i magen eller få diaré. Da ble det for mye. Det er ingen fare, men drikk da bare litt mindre. Det er ikke farlig å drikke for mye. Det er best å prøve seg fram slik at det blir passe.

Løvetannrøtter er den delen av planten som har mest bitterhet, forteller Alexandra De Paoli. En tinktur av røttene blir en god magemedisin som kan hjelpe ved dårlig fordøyelse og forstoppelse. Her er oppskriften hennes:

Grav opp løvetannrøtter og vask dem rene med vann og en tannbørste. Skjær så røttene i biter på en centimeter. De skal nå tørkes. Det kan man enten gjøre i ovnen på 40 grader eller i et varmt, tørt rom, men ikke solrikt. En må ha lav temperatur i ovnen for å unngå at en del legende stoffer ødelegges.

Når røttene har tørket, legges de i en glasskrukke. Hell så over 40 prosent vodka eller brennevin. Se til at spriten dekker røttene ordentlig og sett på lokket.

La røttene trekke i spriten i fire uker. Rot-bitene suger til seg spriten. Da er det kanskje nødvendig å fylle på sprit etter en tid for at de skal være dekket. Rist krukken forsiktig daglig.

Sil deretter bort rot-bitene og hell tinkturen over i en mørk glassflaske. Magemedisinen er holdbar i mange år, "nesten for alltid", ifølge Alexandra De Paoli.

Ved behov tar du en teskje i et glass vann, tre ganger om dagen.

Mørk lagring av tinkturen forlenger holdbarheten. Foto: Eva Sagerfors

Ved alvorlige sykdomssymptomer, kontakt lege.

Kontakt gjerne journalisten: [email protected]

FAKTA

LØVETANN SOM MEDISINPLANTE

Løvetannslekten inneholder 60 ulike artsgrupper med noen tusen arter. I Norden er det tolv artsgrupper og cirka tusen småarter.

Bitterheten kan ofte avgjøres gjennom å se på løvetannens bladform. Jo mer fliket blad, desto mindre bitter. Bladene er spiselige og gode for blant annet fordøyelsen.

Aktive stoffer er blant annet bitterstoffet taraxacin, tanniner og slimstoff.

Bitterstoffene stimulerer kjertelsekresjonen i fordøyelsessystemet og øker dermed produksjonen av spytt, magesaft, galle og bukspytt. Det hjelper fordøyelsen, tarmarbeidet og gir økt matlyst hos de som har dårlig appetitt. Den er nyttig ved fordøyelsesbesvær, forstoppelse, dårlig appetitt og anoreksi. Bitterstoffene kan også øke næringsopptaket.

Garvestoffene har inflammasjonshemmende påvirkning på hud og slimhinner i mage og tarm.

Slimstoffene kan fungere som mekanisk beskyttelse på irriterte slimhinner og til og med hjelpe ved forstoppelse.

Kilde: Läkeväxter till vardags av Alexandra De Paoli

Ad i artikkel – AdSense
AD