Kronikk: Fører øko-ekstremisme til grønn kommunisme?

27. november 2022
AD

Klimaaktivister avskyr å skjule sine intensjoner og mål. De kunngjør åpent for verden at Paris-avtalen bare kan oppfylles gjennom å tvangsvelte alle eksisterende, sosiale forhold. Dette ble klart da Greta Thunberg under et møte i London i forrige uke ba om en avvikling av vestlig kapitalisme.

"Vi er i en eksistensiell krise. Folk dør!" sa Thunberg da hun lanserte den nye boken sin, "The Climate Book"; av noen kalt et klimamanifest. Uten å spesifisere kriteriene som hun mente folk har dødd av, enten som et direkte eller indirekte resultat av vår innvirkning på klimaet, benyttet Thunberg anledningen til å kritisere det frie markedet. «Et system definert av kolonialisme, imperialisme, undertrykkelse og folkemord», ifølge 19-åringen.

Det handler ikke bare om klima, men også om geopolitikk.

Det blir gradvis stadig tydeligere at klimaaktivisme er gjennomgående i sine påstander og har energipolitiske, økonomiske og ideologiske implikasjoner. For eksempel har en av «Extinction Rebellions»-grunnleggere sagt at denne bevegelsen «ikke handler om klimaet». Uten å spekulere i hva agendaen er, kan man fastslå essensen. Ved å skremme de unge blir samfunnet destabilisert. Radikale energiomveltninger lammer de vitale funksjonene, mens økt avhengighet av vindkraft styrker Kinas globale posisjon (Kina har 90 prosent av jordens mineraler som i dag brukes i telekomutstyr, forsvarsindustri, elbiler og vindturbiner).

Gjør den grønne omstillingen Vesten avhengig av Kina, akkurat som gass- og oljeavhengighet gjorde oss avhengige av Russland? Alle ønsker vi det beste for jordkloden og miljøet vårt, men samtidig ønsker vi ikke å havne i hendene på et kommunistisk diktatur. Dette har likevel pågått suksessivt de siste 20 årene uten at folk flest i Vesten har vært klar over det. Russlands krig i Ukraina har vært en øyeåpner. Klarer vi å se litt lenger enn naboen i øst? Ikke bare Russland, men også Kina og Iran ser med glede på når vi i Vesten sager av greinen vi sitter på, energiforsyningen vår.

For ikke å snakke om kapitalisme og det frie markedet. Å være mot disse uatskillelige fundamentene som hele den vestlige sivilisasjonen hviler på, ser ut til å være en ekstrem oppfatning. Likevel reagerer vi ikke, men heier gjerne på den type meninger når det skjer i klimaets navn. Det er imidlertid ikke kapitalismen og det frie markedet som ødelegger kloden, snarere er det kommunismen og planøkonomien som historisk sett har ødelagt miljøet mer enn noe annet.

Kanskje vi bør betrakte alt dette i et bredere perspektiv? Det handler ikke bare om klima, men også om geopolitikk.

Kontakt journalisten: [email protected]

Synspunkter som kommer til uttrykk i denne artikkelen er forfatterens egne og speiler nødvendigvis ikke synspunktene til Epoch Times.

Ad i artikkel – AdSense
AD