Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) sliter med den alvorligste økonomiske krisen i landets historie. Det er en nedgang som regimet ikke vil komme seg ut av, mener Kyle Bass, grunnlegger og forvaltningssjef i Hayman Capital Management.
«Det er ingenting som kan redde Kina ut av den økonomiske nedadgående spiralen. De har en eiendomskrise, en bankkrise, en ungdomsarbeidsledighetskrise, og nå må de også bekymre seg for sin nåværende betalingsevne», sa Bass i et intervju på EpochTVs «American Thought Leaders», som ble sendt 26. juni.
Bass mener at amerikanske tollsatser og synkende handel truer Kinas økonomiske fordel, som er dets handelsoverskudd med USA.
Kinas eksport til USA stupte med 35 prosent i mai sammenlignet med året før, ifølge kinesiske tolldata.
I 2024 opplevde Kina en betydelig utstrømning av både utenlandske direkteinvesteringer (FDI) og porteføljeinvesteringer, som til sammen beløp seg til omtrent 500 milliarder dollar. Bass påpekte også forskjellen mellom handelsoverskuddet på rundt 980 milliarder dollar og overskuddet på driftsbalansen, som var omtrent 420 milliarder dollar.
Kina står også overfor en uhåndterlig gjeld. Når man slår sammen Kinas statlige gjeld og lokale myndigheters gjeld, anslo Bass at landets gjeld i forhold til BNP bør ligge på rundt 350 prosent, noe han mener er vanskelig å håndtere med tanke på de ulike økonomiske utfordringene.
En annen indikator på Kinas finanskrise er utviklingen i det kinesiske obligasjonsmarkedet, sa Bass. Per 27. juni lå avkastningen på Kinas 10-årige statsobligasjon på rundt 1,64 prosent, sammenlignet med 4,26 prosent for den amerikanske 10-årige statsobligasjonen.
«Den kinesiske regjeringen er flink til å lyve om hva de ønsker, men obligasjonsmarkedet forteller sannheten, og obligasjonsmarkedet forteller at Kina er inne i en økonomisk vinter», mente Bass.
Kinas økonomiske problemer har vedvart i flere år, noe som ble understreket av kollapsen til de store eiendomsutviklerne Evergrande og Country Garden, som markerte starten på den nåværende eiendomskrisen i 2021.
I februar var den nasjonale arbeidsledigheten 5,7 prosent, som er det høyeste nivået på to år, mens ungdomsledigheten passerte 16,9 prosent.
I mai falt forbrukerprisene for fjerde måned på rad, mens industrioverskuddet falt med 9,1 prosent sammenlignet med året før, noe som understreker det økende deflatoriske presset i verdens nest største økonomi.
Taiwan
Til tross for Kinas økonomiske problemer, er USA fortsatt avhengig av Kina for visse importvarer, særlig sjeldne jordarter og farmasøytiske ingredienser.
Ifølge data fra U.S. Geological Survey importerte USA 70 prosent av de sjeldne jordartene fra Kina mellom 2020 og 2023.
I møte med Kinas innflytelse på disse områdene, har USA det ultimate «trumfkortet» gjennom sin kontroll over det globale dollarsystemet, sa Bass.
«De har ikke muligheten til å kjøpe ting rundt om i verden i Yuan eller RMB, fordi ingen aksepterer en valuta de ikke stoler på eller som ikke kan omsettes», sa han.
Bass mente at USA burde signalisere til Beijing om sin intensjon om å kutte Kinas tilgang til dollarsystemet i det øyeblikket som regimet innleder en militær aksjon mot Taiwan.
«Avskrekking er noe vi alle bør engasjere oss i, for å forsøke å hindre Kina i å opptre militært krigersk overfor Taiwan», hevdet Bass.
«Det er et bedre første trekk fra vår side enn å sende hangarskipstropper med våre modige menn og kvinner inn i Taiwan-stredet i en fysisk konflikt med Kina, der titusener av våre menn og kvinner vil dø hvis det skjer», sa han.
KKP hevder at Taiwan er en løsrevet provins, og har til hensikt å annektere øya, selv om regimet aldri har utøvd myndighet der. Taiwan er i praksis en uavhengig nasjon med egen demokratisk valgt regjering, militærmakt, grunnlov og valuta.
Les mer
Eksperter advarer mot Kinas eskalerende cyberangrep mot Japans og USAs forsvar
Mettet fett: Den store debatten (del 5)
I mai advarte USAs forsvarsminister Pete Hegseth mot KKPs leder Xi Jinpings tidsplan for et angrep på Taiwan, i en tale under Shangri-La-dialogen i Singapore.
«Det er offentlig kjent at Xi har beordret militæret sitt til å være i stand til å invadere Taiwan innen 2027», sa Hegeseth den gang. «Ethvert forsøk fra kommunist-Kina på å erobre Taiwan med makt vil få ødeleggende konsekvenser for Indo-Stillehavsregionen og verden».
President Donald Trumps nylige beslutning om å bombe tre iranske atomanlegg «fikk Kinas oppmerksomhet», sier Bass.
«Jeg vedder på at det fikk Kinas syn på krigføring til å endres», la han til.
Bass trodde situasjonen i Iran «kommer til å få kineserne til å tenke seg om to ganger før de opptrer militært krigersk overfor Taiwan».
Til syvende og sist har det kinesiske regimet som mål å ‘bryte’ den første og andre øykjeden og «projisere makt helt til San Francisco», informerte han.
Taiwan ligger i hjertet av den første øykjeden som strekker seg fra den sørlige japanske øya Kyushu, Filippinene og til Malayahalvøya. Den andre øykjeden strekker seg fra Japan via Guam til Mikronesia.
Bass advarte om at «å tillate Kina å ta over Taiwan er en direkte eksistensiell nasjonal sikkerhetskrise for USA».