Kina opplever kvelende hete, elver tørker opp, rekorder brytes

En uttørket elvebredd etter at vannstanden har falt i Yangtze-elven i Yunyang fylke i Congqing sørvest i Kina den 16. august 2022. Foto: Chinatopix Via AP
28. august 2022
AD

Kina er midt i en intens hetebølge som bryter temperaturrekorder og tørker ut elver. Fra 12. til 15. august sendte Meteorologisk institutt i Kina advarsler om høye temperaturer. Temperaturen i 11 provinser nådde 400 C. Mange områder i landet brøt varmerekorder og antall dager med høye temperaturer. Den 13. august nådde temperaturen i Zhushan i Hubei-provinsen 44,60 C.

De høye temperaturene og mangel på regn har innflytelse på vannveiene. Vannivået i Wuhan-delen av Yangtze-elven er nå rekordlav, og tørkeperioden i Dongting-sjøen og Poyan-sjøen startet tidligere enn vanlig. Også i Anhui, Guizhou, Chaongqing og andre provinser og byer har elvene tørket inn.

Den 14. august sendte Meteorologisk institutt ut høy-temperaturadvarsler i 25 påfølgende dager. Temperaturen i deler av Shaanxi, Sichuan, Chongqing, Hubei, Hunan, Jiangxi, Anhui, Jiangsu, Shanghai, Zhejiang og andre områder nådde 400- 420 C og oversetg i noen områder 420 C. Ifølge Chen Lijua som er leder for prognoser ved ”National Climate Center”, vil varigheten av de regionale høye temperaturene i 2022 overgå 62-dagers-rekorden som ble satt i 2013 og utgjør med dette den lengste høytemperatur-perioden siden 1961.

Rekordhøye temperaturer

Den 13. august viste data innsamlet av Kinas 2.418 nasjonale meteorologiske observasjonsstasjoner fra klokken 11.00 til klokken 04.00 at ”de ti-på-topp-stedene” på temperaturlisten nådde 42,50 C. I ti-på-topp-observasjonsstasjonene hadde Chongqing fire provinser på listen, inkludert Hubei, Shaanxi og Sichuan. Blant dem var Zhushan fylke i Hubei-provinsen med 43,90 C på det varmeste.

Klokken 16.37 den 13. august nådde temperaturen 44,60 C i Zhushan fylke og brøt varmerekorden igjen.

Ifølge Kinas værnettverk som har finkjemmet temperaturdata fra 26. juli 2022, at fem av de topp-ti varmeste stasjonene var i Xinjiang-provinsen, inkludert Toksun fylke der temperaturen nådde 46,60 C.

Elver tørker ut

Den 14. august rapporterte lokale medier i Anqing i Anhui-provinsen at de vedvarende høye temperaturene og lite regn var årsaken til at mange hovedelver i Huaining fylke tørket opp og sluttet å renne. Dette gjør det vanskelig med vannforsyning til jordbruksområder og i husholdningen i åtte byer langs elvene. Elven Guache i byen Tongcheng tørket opp, og dette påvirket rismarkene langs elvebreddene. Data fra ”Anqing Water Resources Bureau” viste at vannivået ved Anqing stasjon ved Yangtze-elven var 8,1 meter den 11. august; 5,4 meter lavere enn på samme tid i fjor.

I Qing Yang fylke i Anhui-provinsen den 10. august sa flomkontrollen og tørkehjelpskommandoen at fylkets samlete nedbør fra 27. juli i Quing Yang fylke var 1,8 mm, altså 97 prosent mindre enn i samme periode i fjor (53,3 mm). Det var da et nivå som ble vurdert som ”moderat tørke”. De tørkerammede områdene med rismarker gjelder 46 km2. Elven Qixing i Heilongjiang-provinsen og elven Shishan i Guangdong-provinsen har delvis tørket opp og renner veldig sakte.

Noen få landsbyer har aktivert reservevannkilder for å få vann til folk som mangler drikkevann.

Ifølge den digitale avisen ”The Paper” har syv elver i Chongqing den 12. august tørket ut og sluttet å renne. Et reservoar hadde tørket ut og 476 elektromekaniske brønner hadde utilstrekkelig vann. 276.000 mennesker og 82.400 husdyr står nå ovenfor mangel på drikkevann på grunn av tørken.

I Guizhou og opp langs elven til de store fossenes naturskjønne områder i turistområdet Zunyi Chishui Danxia er vannet tørket opp og driften stanset fra den 13. august.

Den tørre perioden for Dongting-sjøen i Hunan-provinsen og Poyang-sjøen i Jiangxi-provinsen har startet tidlig, og vannstanden i Wuhan-delen av Yangtze-elven er den laveste i historien for samme periode.

Poyang-sjøen er den største ferskvannssjøen i Kina. Dongting-sjøen er den nest største og strekker seg mellom Hunan- og Hubei-provinsene.

Vannstanden i Dongting-sjøen sank i løpet av noe over 40 dager til under tørkenivå på 24,50 meter og gikk inn i tørkesesongen fire måneder for tidlig på grunn av redusert vann fra den øvre delen av Yangtze-elven, kombinert med vedvarende høye temperaturer og lite regn. Den 13. august var vannivået i Dongting-sjøen ved ”Chengling Rock Station” 24 meter, det laveste nivået for samme periode de siste 30 årene.  Noen av sideelvene og kanalene i den nordlige delen av Dongting-sjøen har tørket ut og sluttet å renne.

Den 6. august slapp ”Jiangxi Provincial Hydrological Monitoring Center” nyheten om at Poyang-sjøen begynte tørkesesongen tidlig. Vannstanden ved Xingzi-stasjonen, den representative stasjonen i Poyang-sjøen, sank til 11 meter, det laveste nivået i samme periode fra det ble laget statistikk i 1951. Mange store områder langs sjøen er utsatte rundt Poyang-sjøen, og mye av bunnen i innsjøen har blitt "gressletter".

Ifølge Wuhans flomkontroll og tørkehjelpskommando var vannstanden ved Hankou stasjon og Yangtze-elven den 13. august klokken 06.00 17,6 meter. Det nåværende vannivået i Wuhan-seksjonen av Yangyze-elven er den laveste i historien for samme periode som det har blitt ført statistikk over hydrologiske registreringer. Kontoret meldte at i 2022 fortsatte vannstanden i Yangtze-elven å synke, også etter å ha gått inn i hoved-flomsesongen. Dette har resultert i utarming også i løpet av flomsesongen; et ekstremt sjeldent fenomen.

Ad i artikkel – AdSense
AD