Intervju med regissør av dokumentarfilmen Eternal Spring

Oslo: Den prisbelønte dokumentarfilmen Eternal Spring vises i helgen

Dokumentaren Eternal Spring vises på Vika kino lørdag 19. Og søndag 20. november. Foto: Lofty Sky Pictures
16. november 2022
AD

Prisbelønnet kanadisk dokumentarfilm vises i Film fra Sør-festivalen i Oslo 19. og 20. november. Norden-premiere var den 10. november ved filmfestivalen i Stockholm der regissør Jason Loftus deltok.

Eternal Spring er en unik dokumentarfilm som formidler en spennende og rørende historie med innovativ bruk av animasjon. Den kreative filmteknikken skaper en kunstnerisk og visuell, attraktiv dokumentar. At filmen har fått internasjonal oppmerksomhet, er ikke overraskende. Den er basert på en dramatisk hendelse og har den kvaliteten som kreves for en virkelig god dokumentar. Eternal Spring er blant annet kåret til vinner av Rogers Publikumspris for den mest populære kanadiske filmen og vant Hot Docs publikumspris som festivalens mest populære film. Den er også Canadas bidrag til beste internasjonale film ved Oscar-utdelingen i 2023.

Eternal Spring er en unik dokumentarfilm som formidler en spennende og rørende historie med innovativ bruk av animasjon.

Regissøren, Jason Loftus, er en prisvinnende kanadisk filmskaper som jobber med dokumentarer, virtuell virkelighet, spill og animasjon. Han har klart å knytte sammen en tjue år gammel hendelse med nåtiden og slik skape en større forståelse for den pågående forfølgelsen av Falun Gong-utøvere i Kina. Det er en tiltalende flyt i filmen og Loftus skaper dynamikk med skifte av tempo og bruk av animasjoner. Ved å la intervjuobjekter formidle historier gjennom nærbilder og sakte tempo, synliggjøres det autentiske. Samtidig gir de animerte sekvensene et drivende tempo og en nervepirrende spenning.

Før premieren snakket Epoch Times med regissør Jason Loftus:

«Eternal Spring har fått en fantastisk mottagelse. Det er veldig givende å kunne dele filmen med andre og se hvordan de forholder seg til den. Vi har jobbet helhjertet med dokumentaren, og alle de som har vært med, har vært meget utholdende. Filmen skal belyse hva som skjer i Kina, den reiser også spørsmålet om religionsfrihet. I et større perspektiv handler den om den enkeltes mot til å stå opp for sannheten i møte med urettferdighet.

Dokumentaren skildrer en hendelse som finner sted i Kina i mars 2002. Det statlige fjernsynssignalet i byen Changchun i det nordøstlige Kina ble kapret av utøvere av den forbudte og forfulgte åndelige metoden Falun Gong. Målet deres var å motvirke regjeringens omfattende propaganda og forfølgelse, og de sendte derfor på den statlige, kaprede TV-kanalen en film som informerer om Falun Gong og deres faktiske situasjon i Kina. Dette er en handling som setter alle involverte i stor fare; et spørsmål om liv og død.

Dokumentarfilmen Eternal Spring formidler den utrolige historien om hvordan noen få mennesker klarer å utfordre regimet i Kina. Foto: Lofty Sky Pictures

Eternal Spring har en utmerket og fengslende filmatisk dramaturgi. Helt fra starten skapes det en spenning som varer helt til slutt - med fokus på tegneserie-illustratøren Daxiongs opplevelse av den risikable kapringen. Han er Falun Gong-utøver og var tvunget til å flykte til Nord-Amerika etter hendelsen. Han er kritisk til kapringen og de omfattende politi-razziaene etter hendelsen og mener at undertrykkelsen blir verre. Når han møter en gjenlevende deltaker som flyktet til Sør-Korea, blir synspunktene hans utfordret.

Gjennom Daxiongs penn skisseres mennesker og episoder, noe som bringes til liv gjennom animerte filmsekvenser. Hans dyktighet som tegneserieskaper er tydelig i filmen, og man blir lett fascinert av det han skaper. Sekvenser med animasjon er ispedd ekte intervjuer med personer som på en eller annen måte var involvert i TV-kapringen. Det er et dynamisk filmspråk der perspektivene skifter og fokus endres. Slik skapes filmkunst som fremhever dokumentarens seriøse fortelling og gjør filmen til en både kunstnerisk og informativ opplevelse.

Regissør Jason Loftus har tidligere blant annet produsert dokumentarfilmene Human Harvest og Ask No Questions. Foto: Lofty Sky Pictures

En av filmens hovedkarakterer er ingeniøren Liang Zhenxing. Han presenteres som hjernen bak TV-kapringen og er en hengiven Falun Gong-utøver som opplever de negative konsekvensene av Det kinesiske kommunistpartiets forfølgelse. Den statlige propagandaen sendes stadig ut, og han synes det er vanskelig å nå ut med informasjon ved hjelp av løpesedler og bannere. For å motvirke bakvaskelsen planlegger han TV-kapringen. Gjennomgående er Liang Zhenxing fryktløs og målbevisst og til stor inspirasjon gjennom valgene han tar. Liang spiller ikke selv i filmen. Han døde av omfattende tortur etter at han havnet i en tvangsarbeidsleir. Han er likevel med i de animerte sekvensene, og hans rettferdighet og ånd gjennomsyrer filmen.

 En annen sentral figur er Liu Chengjun som kalles "den store lastebilen". Han er en imponerende figur med en sterk følelse av lojalitet. Ikke engang fengselsmurer kan stoppe ham fra å nå frihet. Tidligere var han en skurk som forandret sin livsstil ved å følge Falun Gongs prinsipper om sannhet, medfølelse og toleranse. I likhet med Liang Zhenxing dør han av tortur og vises kun i filmens animasjon. Thomas William Hill har skrevet den vakre og kraftfulle musikken som følger dramaturgien fint og gir filmen ytterligere kunstneriske nyanser. Talespråket er mandarin og engelsk, og undertekstene er på engelsk. Dokumentarfilmen Eternal Spring berører dypt. Gjennom et unikt kunstnerskap formidles øyenvitneberetninger om en brutal forfølgelse. Det er en historie om mot og besluttsomhet til å stå opp for ytrings- og religionsfrihet, uavhengig av konsekvensene. Dette er en skildring av nåtiden som, selv om den er sjokkerende, inspirerer og styrker gjennom de ekstraordinære menneskene som vi møter i filmen.»

Filmen vises i Oslo:

Lørdag 19. november  kl 15.00    Vika 2

Søndag 20. november kl 13.30   Vika 3

Ad i artikkel – AdSense
AD