Mening: I Kina er det deflasjon. I USA arbeid

Folk sjekker en Tesla Model Y på standen deres under "2021 Kina internasjonale messe for handelstjenester" (CIFTIS) i Beijing den 4. september 2021. Foto: Florence Lo/Reuters
3. september 2023
AD

Kina opplever nå deflasjon mens økonomien sliter med synkende eksport og import.  Kinas offisielle innkjøpssjefindeks (PMI) har falt i løpet av fire sammenhengende måneder og er nå på sitt laveste nivå på ett år, noe som forverrer forholdene ytterligere. En langvarig boligkrise på grunn av overproduksjon bidrar også til deflasjonspresset i Kina.

Den kinesiske deflasjonen forventes å bli eksportert til USA, noe som vil vises spesielt i produsentprisindeksen (PPI) som nylig ble kunngjort, på grunn av fallende varepriser. Konsumprisindeksen (CPI) har nylig blitt kunngjort og steg noe på grunn av høyere energipriser.

Når vi snakker om deflasjon, fortsetter lageret av elektriske kjøretøy å øke. Ikke rart at Tesla reduserer produksjonen i tredje kvartal.

Bortsett fra Teslas Cybertruck, som, ifølge Elon Musk, er designet for zombie-apokalypsen, forventes den andre raskt selgende el-bilen å være VW sin ID Buzz når den kommer i 2024. Imidlertid sliter el-salget fortsatt utenom disse to el-modellene, som skiller seg ut fra de fleste andre kjøretøyene.

I takt med at mer el-bilproduksjon flyttes til Mexico fordi GM stenger Bolts Orion produksjonsanlegg i Michigan for å øke el-produksjonen av Equinox i Mexico, er UAW bekymret for fremtidig jobbsituasjon fordi el-biler trenger omtrent 70 % færre deler å montere. UAW ber om opptil 46 % kompensasjons-økning for sine 150.000 arbeidere hos de tre store bilprodusentene i Detroit. Konkret ønsker UAW en generell lønnsøkning på 20 % i tillegg til en lønnsøkning på 5 % hver september fram til og med 2027. Åpenbart er det et stort tilbakeslag fra De tre store, så en UAW-streik kan være forestående.

Den fungerende arbeidssekretæren i USA, Julie Su (hun har ikke stemmene som trengs for å bli bekreftet i Senatet), har blitt et problem. Hun snakker om et avtagende arbeidsmarked, mens ADP rapporterer en betydelig mer robust jobbvekst de siste par månedene. Spesielt bekymringsfullt er det at ADP rapporterer om store tap av jobber innen produksjonen de siste månedene, mens arbeidsdepartementet nekter å offentliggjøre tap av arbeidsplasser i produksjon. Hmm. Jeg tror det er trygt å si at arbeidsdepartementet sannsynligvis manipulerer lønnstallene gjennom sesongjusteringer.

Julie Su er mest kjent for å være hoved-advokat i El Monte Thai Garment Slavery-saken, som fulgte en juridisk teori som holdt produsenter ansvarlige for lønnstyveri, samt operatørene som faktisk holdt manufakturarbeiderne fanget. Hun og andre aktivister fremmet også en anmodning om at arbeiderne skulle få bli i USA under et visumprogram for de som samarbeider med myndighetene i kriminalsaker.

Da Julie Su var leder for Californias avdeling for håndheving av arbeidsstandard, ble hun kritisert da over en million legitime søkere om arbeidsledighetstrygd under Covid-19-arbeidsrestriksjonene fikk utsatt eller frosset arbeidsledighetstrygden fordi opptil 31 milliarder dollar i arbeidsledighetstrygd ble sendt til svindel-søkere (inkludert fanger i California og nasjonale, så vel som internasjonale kriminelle nettverk). Hvis Julie Su, med andre ord, kan rote til arbeidsledighetstrygd, mistenker jeg at hun også kan manipulere de månedlige lønnsrapportene for å skjule tap av jobber innen produksjon, noe Biden-administrasjonen ønsker å skjule.

Her er hva som egentlig skjer. Tilbakeføringen av halvlederproduksjon og batteriproduksjon som Biden-administrasjonen har presset på, har ikke gått bra. Som et eksempel har Taiwan Semiconductor utsatt åpningen av sin nye fabrikk i Arizona til 2025, mens GM’s Mary Barra innrømmet at Ultium-plattformen har akutte leverandørproblemer, så batteripakkene blir montert manuelt. Det er grunnen til at GM bare produserte 47 Hummer el-biler i første halvdel av 2023. Hvis det videre er en boom innen el-produksjonen, skjer det virkelig i Mexico ettersom både Ford, GM og Tesla øker el-produksjonen sin sør for grensen.

I hovedsak har ikke Biden-administrasjonen noe å skryte av når det gjelder forsøk på å flytte produksjonen tilbake før presidentvalget i 2024. Etter min mening prøver den med vilje å skjule nylige tap av arbeidsplasser innen produksjon etter at Institute of Supply Management (ISM) rapporterte åtte sammenhengende måneder med kontrahering av amerikansk produksjonsaktivitet (under en ISM-avlesing på 50). Hvis UAW imidlertid går til streik, kan arbeidsdepartementet plutselig rapportere de tusener av produksjonstap som er undertrykt de siste månedene, siden det vil bli overskygget av UAW-streiken. Jeg forventer en UAW-streik fordi det vil hjelpe Biden-administrasjonens manipulasjon av lønnsdata via arbeidsdepartementet under sin kontroversielle nye leder, som ikke engang har fått Senatets bekreftelse.

Synspunkter som kommer til uttrykk i denne artikkelen er forfatterens egne og speiler nødvendigvis ikke synspunktene til Epoch Times.

Ad i artikkel – AdSense
AD