De offisielle dødstallene etter oversvømmelser i Kina er 302. Begrenset etterforskning

En mann legger ned blomster foran en T-banestasjon til minne om flomofrene i Zhengzhou i Kina den 27. juli 2021. Foto: STR/AFP via Getty Images
15. august 2021
AD

De reviderte dødstallene fra forrige måneds flom i Henan-provinsen i nord i Kina har steget til 302. 50 mennesker er fortsatt savnet, ifølge en offisiell uttalelse.

De nye tallene som ble frigitt den 2. august av pressekontoret i Henan, viser 292 døde og 47 savnede i den verst rammede provinshovedstaden Zhengzhou.

Zhengzhou som har en befolkning på 12 millioner mennesker, er en av de hardest rammede områdene etter de kraftige nedbørsmengdene i regionen den 17. juli. I løpet av de neste fire dagene var nedbørsmengden i byen 617,1 med mer; nesten tilsvarende en gjennomsnittlig årlig nedbørsmengde på 640,8 mm.

Urovekkende bilder og videoer av mennesker som ble feid vekk eller druknet i flomvannet, har dukket opp på nettet. Noen av dem relateres til tragedien den 20. juli da en kinesisk embetsmann hevdet at minst 12 mennesker døde inne i en oversvømt undergrunnsbane i Zhengzhou. Myndighetene sa de hadde evakuert over 500 pendlere som var innesperret.

Menneskerettsaktivist Xue Mingkai sa til Epoch Times den 2. august at mange innbyggere mener det faktiske dødstallet er høyere fordi regimet har ikke svart på forespørsler om full åpenhet og har vist begrenset innsats for å utføre interne granskninger.

I et intervju med den kinesiske utgaven av Epoch Times den 2. august fortalte den kinesiske menneskerettighetsaktivisten Chen Jianxiong at han hadde vært på befaring i tunnelen i Jingguang. Så langt har de lokale myndighetene ikke offentliggjort hvor mange kjøretøy som satt fast i tunnelen før flomvannet strømmet inn. Chen påpekte at store veikryss er utstyrt med flere overvåkningskameraer.

Chen sa at sivilkledd politi voktet begge inngangene, og ingen slapp inn. Han la til at ingen av eierne av de nærliggende småbedriftene han hadde snakket med, trodde på regimets påstander.

"Kinesiske myndigheter kan si hva de vil", kommenterte Chen. "Den vanlige borger har ingen ytringsfrihet i det hele tatt. Min WeChat-konto ble stengt dagen etter at jeg la ut video-opptaket om hendelsen på sosiale medier.”

Chen fortalte imidlertid at dette bare var starten på den dårlige behandlingen av ham. Da han kom hjem, ble han hanket inn av en gruppe sikkerhetsfolk som tvang ham til å ta en korona-test og en COVID-19-vaksine. "Selv National Health Commission sier at vaksinasjon er frivillig. Hvorfor tvinger de det på meg?" sa Chen til Epoch Times.

Chen er nå hjemme i en 14-dagers tvungen karantene. "De bruker øye for øye, tann for tann mot meg", fortalte han.

En lokal frivillig som bare oppgav etternavnet Li, snakket også med den kinesiske utgaven av Epoch Times den 2. august. Han fortalte at han hadde deltatt i redningsaksjoner og hjulpet til med å dele ut nødhjelp til flomrammede og var tvilende til regimets nye dødstall.

Epoch Times stilte spørsmålet til Zhengzhou begravelsesbyrå om hvor mange kropper de hadde fått inn, men byrået nektet å uttale seg.

Frank Fang bidro til denne reportasjen.

Ad i artikkel – AdSense
AD