Xi Jinping kan, som Mao, gi sin kone makt

Den kinesiske lederen Xi Jinping og konen Peng Liyuan lander i Roma den 21. mars 2019. Peng Liyuan kan komme til å få en rolle i kinesisk politikk. Foto: Titiana Fabi/AFP/Getty Images
12. desember 2021
AD

Det spekuleres i at Peng Liyuan, Xi Jinpings kone, kan få en rolle innen kinesisk politikk. Hun har etter å ha ligget lavt en tid, opptrådt offentlig og har også gitt et intervju som har vagt stor oppmerksomhet.

Statlige kinesiske medier har gjort en stor sak av Pengs intervju i Unescos tidsskrift Messenger under Det kinesiske kommunistpartiets (KKP’s) viktige sjette plenum den 8. - 11. november. I løpet av denne perioden ble det rapportert svært lite om partiets ledelse.

Peng har også gjort en rekke offentlige oppdrag med eller uten Xi, blant annet i Unesco-sammenheng. Peng ble i 2014 utnevnt som Unescos spesialutsending for å fremme jenters og kvinners utdanning.

At Peng har vært aktiv i det offentlige, har blitt tolket av noen som at Xi Jinping forsøker å spille "hustrukortet" på lignende måte som KKP’s store Mao Zedong gjorde. Maos fjerde kone, skuespiller Jiang Qing, spilte en viktig og stadig økende rolle som representant for Mao under kulturrevolusjonen på 1960- og 1970-tallet. Hun fikk også en maktposisjon av Mao i denne perioden.

Den USA-baserte Kina-kommentatoren Chen Pokong fortalte på sin youtube-kanal den 24. november om hvordan Mao slo seg sammen med partiets nest høyeste leder, Lin Biao, for å utmanøvrere de andre partitoppene. Mange ble drept eller drevet bort og etterlot seg åpne posisjoner i partiet. Både Jiang Qing og Lin Biao sine koner fikk plass i det mektige politbyrået.

«Når det ikke er nok tilhengere, setter lederen inn sin egen kone for å styrke makten», sa Chen.

Peng er foruten å være en berømt sopran, også sivil offiser innen KKP’s militærmakt og blir vanligvis behandlet som om hun var general, viseminister eller muligens minister.

Xi Jinping har gjennomført en hard utrenskning innen partiet i form av en antikorrupsjonskampanje. Dette har ført til at et stort antall høytstående partimedlemmer som også var hans rivaler innen partiet, har forsvunnet. Chen tror at Xi kan bli fristet til "hustrupolitikk" fordi han rett og slett ikke har tilstrekkelig med lojale allierte.

Etter Maos død tilhørte Jiang Qing "firerbanden" som måtte bære skylden for den politiske volden og kaoset under kulturrevolusjonen. KKP’s ledere har siden da passet seg for å blande konene inn i politikken, men Peng inntar stadig en mer fremtredende rolle ved siden av Xi, mener Chen Pokong.

Peng er i tillegg til å være en berømt sopran, også en sivil offiser innen KKP’s militærmakt og blir behandlet som om hun er en general, viseminister eller muligens minister. Men når den statlige tv-kanalen CCTV har rapportert om Peng, har hun blitt behandlet som viktigere enn medlemmene av politbyrået. Dette ansees som et uvanlig signal.

I 2012 ble Peng forfremmet til styreleder for Folkets Frigjøringsarme sitt kunstakademi. Hun sitter for tiden i rådet for Kinas musikerforbund og er visepresident i Kinas selskap for operaforskning. Hun er gjesteprofessor ved Kinas musikkonservatorium og assisterende professor ved Beijing universitet og Shanghai universitet.

Ad i artikkel – AdSense
AD