Verdensbanken bekymret over globale matforsyninger og økende priser mens krigen raser i det store matproduksjonslandet Ukraina

Verdensbankens president David Malpass ved en pressekonferanse ved Verdensbankens kontor i New Delhi den 26.okt. 2019. Foto: Sajjad Hussain/AFP/Getty Images
13. mars 2022
AD

Det russiske inngrepet i Ukraina er en "katastrofe for verden", sa presidenten for Verdensbanken, David Malpass, da han advarte om den negative innvirkningen av krigen på globale matforsyninger, priser og ytterlige kriser i forsyningskjeden.

Han fremhevet at den største bekymringen var "de rene tapene av menneskeliv" og pekte på at den ukrainske krigen kommer på et "dårlig tidspunkt", ettersom verden strever med økende inflasjon. Det økonomiske fallet strekker seg utenfor Ukrainas grenser, med økende energipriser og med en inflasjon som særlig rammer de fattige mest, sa han til BBC.

Invasjonen har presset opp matvareprisene, noe som er "svært alvorlig" for de som bor i fattige land, sa Malpass mens han la til at både Ukraina og Russland er blant de største matvareprodusentene.

Når man ser på de to landene under ett, står de til sammen for 19 prosent av den globale forsyningen av mais, 29 prosent av verdens hveteeksport og 80 prosent av verdens eksport av solsikkeolje. Rundt 70 prosent av Russlands hveteeksport det siste året gikk til Midtøsten og til afrikanske land.

Fjorten land er for tiden avhengige av Ukraina med over 10 prosent av forbruket sitt av hvete. Blant annet Libanon importerer rundt halvparten av hveten sin fra Ukraina. Libya importerer 43 prosent, fulgt av Malaysia og Indonesia med 28 prosent hver.

Tilførselen fra Ukraina har vært blokkert fordi havnene er stengte på grunn av konflikten. Russiske forsyninger er nå begrenset på grunn av de vestlige sanksjonene som gjør det vanskeligere for land å handle med Moskva. "Det er ingen måte man kan tilpasse seg raskt nok til tapet av forsyninger fra Ukraina og Russland, og det øker prisene", sa Malpass.

Problemer med tilførsel av russisk energi bekymrer også, sa presidenten i Verdensbanken. Situasjonen er særlig problematisk for Vest-Europa, bemerket Malpass, idet han kritiserte regionens myndigheter for å overse "andre aspekter" i forhold til produksjon av elektrisitet.

Røft regnet kommer 39 prosent av EU's elektrisitet fra fossilt kraftverks-produksjon. Russland står for rundt 40 prosent av EU's import av naturgass og omtrent en fjerdedel av oljeimporten. Økende energipriser vil presse opp matvareprisene og øke forstyrrelsen i forsyningskjeden.

En nedgang i varelagrene har komplisert saken. For eksempel er lagrene av hvete hos de viktigste eksportørene som Russland, Ukraina, Canada, EU, Australia, USA, Kazakhstan og Argentina forventet å falle til det laveste nivået på ni år i løpet av sesongen 2021/22, i følge ”The International Grains Council” (ICG).

Lagrene i disse åtte landene utgjør 20 prosent av de globale lagrene. Hvis man ikke tar hensyn til Russland og Ukraina, står resten av eksportørene bare for 16 prosent av de globale hvetelagrene. Dette er bare nok til å brødfø verden i 21 dager. Prisen på hvete i 2022 ventes å øke med 40 prosent.

Det er bekymringer om krigen vil hindre mange jordbrukere i Ukraina og Russland i å så avlinger til våren. Dette kan også ha negativ innflytelse på tilgangen.

Ad i artikkel – AdSense
AD