Vegring for å transplantere organer til uvaksinerte i USA

Restriksjoner på organtransplantasjoner

En lege syr fast en nyre under en nyre-transplantasjon på John Hopkins sykehus den 26. juni. Baltimore, Maryland i USA. Foto: Brendan Smialowski/AFP/Getty Images
31. oktober 2021

Amerikanere kan nektes å få en organtransplantasjon hvis de ikke vaksinerer seg mot COVID-19. Et sykehus i delstaten Colorado nektet nylig en kvinne en nyretransplantasjon etter at hun ikke lot seg vaksinere.

Den 28. september fikk Leilani Lutali et brev som informerte henne om at transplantasjonsteamet på Colorado sykehus ville fjerne henne fra ventelisten for transplantasjon.

"Du vil bli fjernet fra listen fordi du ikke har tatt COVID-vaksinen", stod det i brevet.

Hvis Lutali ikke lar seg vaksinere, vil hun bli "fjernet fra listen for nyretransplantasjon", stod det også.

Verken Lutali eller donoren Jaimee Fougner har tatt vaksinen. Fougner ønsket ikke å gjøre det av religiøse grunner, mens Lutali mener at det ikke er nok kunnskap om vaksinens effekter ennå, sa de til tv-kanalen KCNC-TV.

I følge Lutali har sykehusets representanter tidligere sagt til henne at det ikke er et krav å ta vaksinen for å få en transplantasjon.

"Jeg er villig til å være en direkte-donor for henne. Dette påvirker ikke noen annen pasient på transplantasjonslisten. Hvordan kan jeg sitte her og la dem drepe vennen min når jeg har en fullt fungerende nyre og kan redde livet hennes", sa Fougner.

Colorados universitetssykehus har ikke svart på forespørselen om en kommentar. De har tidligere sagt i en uttalelse til media at transplantasjonssentre har mange krav, blant annet at pasienter skal unngå alkohol.

"I nesten alle situasjoner krever vi nå at mottakere og levende donatorer skal være vaksinerte mot COVID-19 i tillegg til at de skal oppfylle andre helsekrav og ha tatt ytterligere vaksinasjoner. Noen transplantasjonssentre i USA har allerede dette kravet, og andre gjør disse endringene i retningslinjene nå", skriver sykehuset.

Republikaneren Tim Geitner som er leder av delstatens Representantenes hus, var den første som gjorde folk oppmerksomme på denne situasjonen. Han sa i en Facebook Live-video at han hadde snakket med Lutali og at hun hadde testet positivt for antistoffer mot corona-viruset som forårsaker COVID-19, men sykehuset nektet å gjøre et unntak.

"Dette er dokumentert, men likevel nekter [sykehuset] UCHealth å gi henne denne livreddende behandlingen. Dette er ikke en gang vanlig omsorg, det er livreddende behandling. Og det er utrolig frustrerende, sørgelig og avskyelig at UCHealth fatter en slik beslutning og påvirker en persons helse på en så dramatisk og dyptgående måte", sa han i videoen.

Ifølge organisasjonen United Network for Organ Sharing som håndterer USA’s organtransplantasjons-system, er disse retningslinjene ikke unike, men heller ikke obligatoriske for transplantasjons-klinikker.

"Hvert enkelt transplantasjons-sykehus tar egne beslutninger om hvordan man prioriterer pasienter etter sykehusets beste kliniske vurderinger, inklusivt om noen spesifikke vaksinasjoner er en del av kriteriene. Hvis du har spørsmål om kriteriene for listen på ditt transplantasjonssykehus, oppfordrer vi deg til å kontakte sykehuset direkte", står det på nettsiden deres.

Minst ett annet sykehus har, ifølge opplysningene, nektet  å utføre transplantasjon på en person som ikke vil ta vaksine mot COVID-19. Sam Allen fikk tidligere i år vite at han ikke kunne få gjennomført sin hjerte-transplantasjon ved Washington universitets-sykehus hvis han ikke vaksinerte seg.

"Kardiologen ringte meg. Vi hadde en diskusjon, og han sa: "Ja, du må vaksinere deg for å kunne få transplantasjonen". Jeg sa: "Det er mer enn hva jeg visste. Og ingen har fortalt meg det tidligere". Han sa da: "Ja, men det er vår policy"", fortalte Allen til radiokanalen KTTH.

På nettsiden skriver universitetet at personer må være fullvaksinert for å kunne gjennomgå en organtransplantasjon "med mindre det er medisinske årsaker til at man ikke kan ta vaksinen".

Organtransplantasjoner

  • I 2020 økte antall transplanterte organer for tiende år på rad i USA.
  • 33.000 liv ble reddet ved hjelp av organer fra avdøde donorer.
  • I løpet av 2020 ble det utført totalt 384 organtransplantasjoner av ulike organer i Norge. 236 var nyretransplantasjoner. Av disse var 59 transplantasjoner av en nyre fra levende donorer.
  • I 2020 døde 26 personer i Norge mens de ventet på et nytt organ. 490 personer sto på venteliste for å få et nytt organ per 31.12.20. 411 av dem ventet på å få nyre.
  • En donor i Norge får ikke lov til selv å bestemme hvem som skal bli mottaker av organet.
  • Stiftelsen Organdonasjon kjenner ikke til tilfeller der nordmenn har kjøpt organer og transplantasjoner i utlandet. «Vi tror det er meget sjeldent eller ikke-eksisterende i Norge. Men vi hører om organhandel i Øst-Europa og frykter det. Derfor må vi gi alle tilbud i vårt eget land. I Norge har vi forholdsvis korte ventetider og ventelister, og en meget god helsetjeneste. En transplantasjon er en alvorlig operasjon der det blant annet stilles svært høye hygienekrav. Risikoen ved en slik operasjon vil være mye høyere i andre land», sier Lundin Kuhle.
Norske kilder: