Vatikanet samarbeider med Kinas regime når det gjelder utnevning av biskoper

Pave Frans under et besøk i Mongolia i september 2023. Det har lenge vært strid mellom den katolske kirken og Kinas regime angående biskoper. Foto: Alberto Pizzoli/AFP via Getty Images
24. september 2023
AD

Vatikanet og Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) har etablert en felles kommisjon i forbindelse med utnevning av biskoper til Kinas katolske kirker. Beslutningen er kontroversiell med tanke på KKP's historie med undertrykking av troende.

Vatikanets relasjon med Kina er "svært respektfullt", sa paven til journalister den 4. september, ifølge Det katolske nyhetsbyrået.

– Det er oppnevnt en kommisjon som arbeider med å utnevne biskoper, den kinesiske regjeringen og Vatikanet, og det har vært en dialog en stund, sa han og la til at kommisjonen "gjør en god jobb".

Kineserne må ikke tro at kirken ikke aksepterer kulturen og verdiene deres

- Pave Frans

Kommisjonen vil bli ledet av Vatikanets kardinalsekretær, Pietro Parolin. Vatikanet og Kina har hatt utenrikspolitisk utveksling, noe paven tolket som et tegn på "åpenhet" fra KKP's side.

– Jeg tror vi må komme lengre inn i det religiøse aspektet for å forstå hverandre bedre. Kineserne må ikke tro at kirken ikke aksepterer deres kultur og deres verdier og at kirken er avhengig av fremmed makt, sa han.

KKP har insistert på at de har rett til å utpeke alle biskoper til den romersk-katolske kirken som skal virke på Fastlands-Kina. De har også etablert "Det kinesiske patriotiske katolske forbundet" for å representere katolikker i landet. Vatikanet har tidligere avvist dette.

I 2018 inngikk Kina og Vatikanet en provisorisk avtale om spørsmålet om å utnevne biskoper. Innholdet i avtalen har ikke blitt offentliggjort. Vatikanet har bare meddelt at avtalen gjaldt en "enighetsbeslutning" angående utnevnelser.

I juli meddelte Vatikanet at de vil akseptere Beijings ensidige utnevnelse av biskop Shen Bin i Shanghai, som var en formell anerkjennelse av KKP's innsetting av biskopen tre måneder etter at det skjedde. Vatikanet ble aldri informert om denne utnevnelsen, men fikk vite det gjennom medier.

Overføringen skjedde "uten Vatikanets innblanding", ifølge en uttalelse fra kardinal Parolin den gangen, noe som "ikke ser ut til å ta hensyn til dialogen og samarbeidet som er etablert mellom Vatikanet og kineserne de siste årene".

Ifølge en artikkel på nettsiden "Bitter Winter" fra 2021 som rapporterer om undertrykkelse av troende i Kina, hadde regimet i Beijing allerede avskaffet pavens eller Vatikanets rolle i å utpeke biskoper tidligere det året.

"Det er ingen omtale av Vatikanet eller paven som i teorien skulle utpeke biskoper, i henhold til avtalen mellom Kina og Vatikanet fra 2018 som ble fornyet i 2020", skrev Bitter Winter da. Ifølge Kinas administrative politikk for presteskap som trådte i kraft i 2021, har katolikker blitt varslet om at biskoper i Kina skal utpekes gjennom Det patriotiske katolske forbundet.

I en artikkel i det amerikanske tidsskriftet "National Review" den 6. august påpekte Nina Shea, direktør for tankesmien "Hudson Institutes", senter for trosfrihet, at det kinesiske regimet innførte overvåkningsteknologi i kirker knyttet til et AI-system med avstraffelse og belønning. Hensikten er å hjelpe Det patriotiske katolske forbundet med å gjennomføre en agenda der religioner må tilpasses etter KKP's ideologi.

Det er ikke bare kristne som blir forfulgt for sin tro i Kina

– KKP har nådeløst forfulgt religiøse grupper, som muslimske uigurer, tibetanske buddhister, kristne og Falun Gong-utøvere, sa Nury Turkel, leder for "U.S. Commission on International Religious Freedom" (USCIRF) til Epoch Times søstermedia NTD i mai.

Ifølge Turkel har menneskerettighets-situasjonen og trosfriheten i landet "blitt betydelig forverret" etter 2022.

Ad i artikkel – AdSense
AD