Vanskelig situasjon for innbyggerne i det nedstengte Shanghai

Kina: Pandemien

Lokale innbyggere står i kø for å hente matleveransen under covid-19-nedstengingen i Pudong-distriktet i Shanghai den 15 april. Foto: Liu Jin/AFP via Getty Images
1. mai 2022
AD

Stadig flere vitnemål kommer nå frem om den uholdbare situasjonen i Shanghai. Kinas finansielle sentrum har vært nedstengt i flere uker på grunn av covid-19. Innbyggerne får ikke tak i mat, og de som er smittet settes i karantene under vanskelige forhold.

Det er uklart om kommunistregimets strenge strategi fungerer. Virustilfellene i byen som har 26 millioner innbyggere, hadde i løpet av seks dager frem til den 12. april, ligget på omtrent 20.000. Det er fem ganger flere enn i slutten av mars da byen ble stengt ned. Både eksperter og byens innbyggere har hele tiden satt spørsmålstegn ved de offisielle tallene.

En ting ser imidlertid ut til å være klar. De umenneskelige tiltakene som myndighetene har innført i Shanghai, et produkt av regimets harde innstilling til covid-19, tester nå innbyggernes tålmodighet til det ytterste. Den 11. april begynte nedstengningen å bli noe lettere, men minst 15 millioner mennesker var fremdeles innelåst i sine hjem.

Mat er et av hovedproblemene for de innestengte Shanghai-beboerne. Tomme butikkhyller, dårlig hjelp fra myndighetene og upålitelige leveranser har plaget dem, til tross for by-ledelsens gjentatte forsikringer om at det er rikelig med varer.

Jeg har ofret meg for å hjelpe Shanghai, og nå har jeg verken mat eller vann

"Vær så snill, myndighetspersoner, legg ned manuset og vis oss hva dere gjør når dere bestiller grønnsaker med mobilen", kommenterte en Shanghai-beboer på Weibo, Kinas tilsvarende Twitter.

Han er ikke alene om å være frustrert over vanskeligheter med å bestille mat via app’er som innbyggerne er blitt henviste til. Mange har vitnet om at de har sittet oppe hele natten eller stått opp tidlige om morgenen for å rekke å sende en bestilling, ofte til svært høye priser, bare for å få se at den har blitt kansellert så fort de trykker på kjøpsknappen. Til og med de som har lykkes å handle, har erfart at leveransene konstant blir utsatt, iblant i flere uker.

En mann i Yangpu-distriktet som forsøkte å bestille mat i fire dager uten å lykkes, ringte til slutt politiet og spurte om han ville få mat hvis han stormet ut av huset og ble pågrepet for å ha brutt karantene-reglene.

«Nabolagsutvalget sier til meg at jeg skal holde ut. Det har jeg gjort i fire dager nå. Det er slutt på alt spiselig. Jeg har bare vann», sier han i samtalen som han spilte inn og la ut på nettet. Politiet fortalte ham at de ville bare sende ham hjem igjen hvis han gikk ut.

En boligblokk under covid-19-nedstengningen i Jing'an-distriktet i Shanghai den 8.april. Foto: Hector Ratamal/AFP via Getty Images

Heller ikke de rike har klart seg. Milliardæren Cathy Xu Xin, som eier andeler i flere av landets store app’er for matinnkjøp som innbyggerne nå er nødt til å bruke under karantenen, tilsto på sosiale medier at hun hadde bedt naboene legge henne til i en gruppe for å kunne kjøpe melk og brød.

Samtidig som innbyggerne kjemper for å få tak i mat, har det dukket opp klipp på nettet som viser hvordan hele lastebiler med svært etterlengtede varer går rett på søppelfyllingen.

Det er snakk om varer som har kommet med lastebil og ikke kan tas hånd om i byen. I videoklipp som sirkulerer på sosiale medier, kan du se lastebilsjåfører fra andre provinser rope til myndighetene i telefonen fordi ingen er til stede for å ta imot verken dem eller maten som er donert. Sjåførene har kjørt i flere titalls mil for å levere maten til Shanghai-beboerne.

«Jeg bryr meg ikke en gang om hvor dyre disse matvarene er. Jeg har ofret meg for å hjelpe Shanghai. Nå har jeg verken mat eller vann», skriker en fører i et videoklipp som har gått viralt.

15 millioner mennesker i Shanghai er innelåste i sine hjem.

Shanghai-beboernes eneste problem er ikke å unngå sult. Barn har blitt skilt fra foreldrene hvis den ene parten har testet positivt for viruset. Pensjonerte har kjempet for sine liv på sykehus fulle av covid-pasienter.

Et ukjent antall gamle har dødd etter å ha blitt smittet på ulike omsorgsinstitusjoner eller rett og slett på grunn av manglende pleie. Chens 86-årige mor, som bodde på Xuhuis sykehjem, sa at halvdelen av de 200 som bodde på institusjonen, var syke, også så godt som hele personalet. Moren hadde høy feber i fire dager, men fikk ingen pleie. Etter at Chen hadde ringt alle hjelpe-linjene, fikk han endelig kontakt, men fikk bare beskjed om å "vente". Byens offisielle statistikk har ingen dødsfall relatert til covid-19.

De som har testet positivt og havnet i karantene-sentre sammen med alle som sto dem nær, har heller ikke hatt det lett. I begynnelsen av april ble folk fraktet i varebiler til et halvferdig sykehus i Wenjiadang i Pudong-distriktet i østre Shanghai. De måtte vente i flere timer foran en lukket jernport ikledd vernedrakt.

Kvinnen som filmet det hele, sa at måltider som var innpakket i plast, sto stablet på bakken. Folk måtte ta dem med seg. Sykehuset som hadde kapasitet til 1000 personer, hadde kun ett eneste toalett, som dessuten ikke gikk an å spyle ned i. Denne historien, lik alle de ovenfor nevnte, har alle blitt fjernet fra Weibo av internettsensuren.

En mann ser ut av vinduet sitt i Jing'an-distriktet i Shanghai den 12.april. Foto: Hector Retamal/AFP via Getty Images

En annen kvinne i 80-årsalderen har beskrevet en lignende situasjon i et karantenesenter i Pudong. Det fantes ikke noen puter, tepper, laken og ikke en gang vann, fortalte hun til sin sønn, som spredte historien hennes på Weibo og som fikk over 100.000 likes. Over 90 personer måtte dele de to eller tre toalettene som var i dette senteret. Sønnen delte også bilder av gulvene som var gjørmete, fuktige og fulle av søppel og papp.

Gamle, syke og svake personer har også hatt store problemer med å få omsorg i den nedstengte byen. 65-årige Guo, som ble stengt inne i huset sitt, hoppet ut fra andre etasje i et desperat forsøk på å få hjelp til sin 90-årige mor som hadde problemer med lunger, høyt blodtrykk og hjertet. Hele bygningen han bodde i, var avlåst med en metallås. Ambulansen kom ikke, og han fikk ikke svar fra noen nødsentral.

«Denne regjeringen er totalt dysfunksjonell. Fra topp til bunn skylder alle bare på hverandre», sier Guo.

Epoch Times stilte den lokale nabolags-komitéen noen spørsmål om Gous situasjon, men fikk til svar at alle vanlige arbeidere var satt i karantene og at komitéen var bemannet av frivillige. Myndigheten reagerte da Guo skrev om situasjonen og la det ut på sosiale medier. De ringte Guos nevø og ba ham om ta bort meldingene, forteller Guo.

«Til nå har ingen vært tilgjengelige, men nå livnet de sannelig til», sier han.

Tomme butikkhyller, dårlig hjelp fra myndighetene og upålitelige leveranser har vært et problem.

En del innbyggere har gitt uttrykk for sin misnøye ved å slå på gryter og skrike så høyt de kan fra balkongene i høyhusene. Videoklipp som Epoch Times har sett, viser også innbyggere som roper i kor at de trenger mat.

Verken byens partiledelse eller en høyt ansatt statsråd fra landets sentrale ledelse ble nylig tatt vel imot da de besøkte deler av Shanghai. Visestatsminister Sun Chunlan ble møtt av rop fra folk som var innestengte i leilighetene sine og som sa at de sultet i hjel. De krevde at det ble sendt mat til dem.

Li Qiang, Shanghais partisekretær, ble uten svar overfor fire kvinner som hadde lignende klager.

«Du har begått en forbrytelse mot landet. Du burde skamme deg overfor dine forfedre, for himmelen og jorden», sa en kvinne til ham i en video som har sirkulert på nettet.

Til og med lokale myndigheter som står i fremste rekke for å håndtere pandemien, er på vei til å miste entusiasmen. I et brev den 9. april skriver nabolagsutvalget i Pudong at personalet har fått nok etter å ha sittet innesperret på kontoret i 24 dager.

"Vi har gjort vårt beste for å samarbeide ifølge statens ulike retningslinjer. Alle personer og avdelinger ønsker vår forståelse og vårt samarbeide, men ingen bryr seg om hvordan vi har det. Vi er også mennesker, ikke ufølsomme maskiner. Det kommer til et punkt at vi ikke holder ut lenger" skrev de i et åpent brev som ble lagt ut på nettet.

En ansvarlig i Renwens nabolagsutvalg bekrefter overfor Epoch Times at han trekker seg.

«Presset er utrolig stort. Et av nabokontorene har sagt at de skal holde ut så lenge de kan. Vi vet ikke hvor lenge vi kommer til å holde ut», sier hun.

Ad i artikkel – AdSense
AD