USA gjennomfører diplomatisk boikott mot OL i Beijing 2022

Pressesekretær i Det hvite hus, Jen Psaki, snakker med journalister under den daglige pressekonferansen i Det hvite hus i Washington DC den 6. desember 2021. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images
2. januar 2022
AD

USA kommer ikke til å sende en offisiell delegasjon til de olympiske vinterlekene i Beijing 2022. Årsaken er den pågående menneskerettighetskrisen i Xinjiang-regionen. Amerikanske idrettsutøvere kommer likevel til å kunne delta i lekene.

Pressesekretær Jen Psaki i Det hvite hus, meddelte at det kinesiske regimets "pågående folkemord og forbrytelser mot menneskeheten," innebærer at Washington "ikke kan fortsette som om ingenting har skjedd".

"Den amerikanske diplomatiske og offisielle representasjonen skulle behandle disse lekene som alt annet, samtidig som Folkerepublikken Kinas enorme forbrytelser og krenking av menneskerettigheter pågår i Xinjiang, det kan vi ikke gjøre", sa Psaki på den daglige pressebriefingen mandag den 6. desember, uken etter at president Joe Biden sa at hans administrasjon overveide dette.

"Som presidenten har meddelt president Xi, så ligger det i amerikanernes DNA å stå opp for menneskerettigheter. Vi er grunnleggende opptatt av å fremme menneskerettigheter," la hun til.  Kinas leder, Xi Jinping, møtte den amerikanske presidenten Joe Biden, for første gang i et virtuelt møte den 15. november.

Det kinesiske regimets ekspansive undertrykkelseskampanje mot uigurer og andre muslimske minoriteter i den vestlige kinesiske regionen Xinjiang, som USA og andre land betegner som folkemord, har ført til mer høylytte internasjonale protester. Aktivister og politikere verden over har oppfordret til ulike typer boikott av vinterlekene i Beijing som svar på kommunistpartiets handlemåte i Xinjiang.

Forrige gang USA gjennomførte en olympisk boikott var i 1980 da daværende president, Jimmy Carter, ledet mer enn 60 nasjoner i en protest mot Sovjetunionens invasjon av Afghanistan. Landenes motvilje mot å delta under sommerlekene i Moskva i 1980 var den største boikotten i OL-historien.

Som presidenten har sagt, så ligger det i amerikanernes DNA å stå opp for menneskerettigheter.

Men til forskjell fra den diplomatiske protesten i 1980, kommer denne boikotten ikke til å påvirke deltakerne.

"Vi anser det ikke som riktig å straffe idrettsutøverne som har trent og forberedt seg til dette. Tanken er å sende et tydelig budskap gjennom å ikke sende noen offisiell delegasjon", svarte Psaki på spørsmål om hvorfor Det hvite hus ikke tar ennå ett skritt videre og lar være å sende deltakere.

"Idrettsutøverne på det amerikanske laget har vår fulle støtte. Vi kommer å stå bak dem 100 prosent mens vi heier på dem hjemmefra," sier Psaki.

På en pressekonferanse tidligere på mandagen anklaget Zhao Lijian, talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet,  Washington for å "spille for galleriet", og antydet "resolutte mottiltak" hvis den diplomatiske boikotten ble iverksatt. USA bør "innta en korrekt holdning" for å unngå å skade "bilateral dialog og samarbeid på viktige områder", sa Zhao.

Psaki avviste talspersonens advarsler.

"Vår innstilling er at dette ikke er en riktig betraktning av vår relasjon. Vår innstilling er at samarbeid om transnasjonale spørsmål ikke er en slags tjeneste Kina gir oss. Det er ingen transaksjon. Folkerepublikken Kina bør agere på måter som møter verdenssamfunnets behov", sa hun til de fremmøtte journalistene.

På et senere pressetreff tydeliggjorde Ned Price, talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, at amerikansk personell ved  konsulatet i Beijing vil være tilstede under hele arrangementet for å hjelpe amerikanske deltakere og hele OL-troppen.

Ad i artikkel – AdSense
AD