USA: Gjenglederen for MS-13 som er på FBI's liste over de mest ettersøkte, ble arrestert på grensen i San Diego

Han er anklaget for å ha bestilt voldshandlinger mot sivile og politi, samt for sin rolle i narkotikasmugling på tvers av landegrenser.

Fredy Ivan Jandres-Parada, leder for den internasjonale MS-13-gjengen, ble arrestert  i "San Ysidro Land Port of Entry" i San Diego den 7. mars 2024. Foto: Courtesy of FBI
8. april 2024
AD

En høytstående leder av den internasjonale Mara Salvatrucha-gjengen, bedre kjent som MS-13, ble arrestert anklaget for narkoterrorisme på grensen mellom USA og Mexico i San Diego tidligere i denne måneden.

Føderale myndigheter arresterte Fredy Ivan Jandres-Parada, 48, også kjent som “Lucky De Park View“  ved "San Ysidro Land Port of Entry" den 7. mars.

Han har blitt anklager for sin angivelige rolle i å gi ordre til en rekke voldshandlinger mot sivile, politiet og rivaliserende gjengmedlemmer og gi ordre til transnasjonale ordninger for narkotikadistribusjon og utpressing.

The San Ysidro Port of Entry in San Ysidro, Calif., on Feb. 2, 2024. (John Fredricks/The Epoch Times)
"San Ysidro Land Port of Entry" i San Ysidro, California den 2. februar 2024. Foto: John Fredricks/The Epoch Times

Den mistenkte er en av de øverste lederne av MS-13 sitt "Ranfla Nacional" lederråd, tidligere kjent som Djevelens tolv apostler, som kontrollerer tusenvis av MS-13-medlemmer verden over, ifølge FBI.

Den amerikanske retten for øst-distriktet i New York utstedte en føderal arrestordre på ham i slutten av desember 2020. Han ble anklager for konspirasjon for å skjule, støtte og gi hjelp til terrorister, konspirasjon for å begå terrorhandlinger på tvers av nasjonale grenser, konspirasjon for å finansiere terrorisme og konspirasjon i forhold til narkoterrorisme.

En tiltale som ble offentliggjort en måned senere, avslører USA's justisdepartements (DOJ's) strategi for å målrette det øvre sjiktet av MS-13-ledelsen, "Ranfla Nacional", i El Salvador for å avvikle kommandoen og evnen til å dirigere grupper i USA.
Slike grupper er kjent for å oppholde seg i forskjellige nabolag i Los Angeles, kjent som et område eller en gate, men også i Hollywood, Park View, Normandie, Francis, Fulton og Coronado, ifølge den 31 sider lange tiltalen.

Trumps nedbryting

En rapport fra DOJ fra 2020 om departementets innsats for å bekjempe MS-13, estimerte at gjengen hadde 10.000 medlemmer over hele USA og ti tusenvis flere verden over. De er "ansvarlig for voldelig kriminalitet i USA, blant annet for mord, utpressing, våpen- og narkotikahandel, overgrep, voldtekt, menneskehandel, ran og kidnappinger".

Mindre enn en måned etter at tidligere president Donald Trump ble tatt i ed, utstedte han en ordre som påla "hele regjeringen" å utvikle og utføre en omfattende og avgjørende tilnærming for å demontere transnasjonale kriminelle organisasjoner, inkludert MS-13, for å "gjenopprette sikkerheten for det amerikanske folket", heter det i DOJ-rapporten.

"I flere tiår har MS-13 utnyttet svakheter i USA's immigrasjonspolitikk og flyttet medlemmene inn og ut av USA og for å rekruttere nye medlemmer som har ankommet USA illegalt", heter det i rapporten.

De har infiltrert amerikanske byer og forsteder i USA og etablert grupper i California, New York, New Jersey, Maryland, Virginia, Massachusetts, Ohio, North Carolina, Georgia og Texas, ifølge DOJ-rapporten.

The San Ysidro border entryway near San Diego, Calif., on May 31, 2023. (John Fredricks/The Epoch Times)
Grense-inngangen ved San Ysidro nær San Diego i California den 31. mai 2023. Foto: John Fredricks/The Epoch Times

Medlemmene i MS-13 er for det meste fra El Salvador eller er førstegenerasjons Salvador-amerikanere, men også fra Honduras, Guatemala, Mexico og andre sentral- og sør-amerikanske immigranter, ifølge FBI.

En rapport fra 2008 fra byrået anså MS-13 som en høynivå-trussel i enkelte deler av USA og en middels trussel på landsbasis. Den sa at de  ofte har ungdomsskole- og videregåendeelever som målgruppe for rekruttering.

I mai 2018 tok daværende president Trump avstand fra politiske motstandere som beskyldte ham for å kalle illegale immigranter for "dyr" og kritiserte Californias politikk ved en rundebordskonferanse om immigrasjonspolitikk i Washington.

"Vi har folk som kommer inn i landet eller prøver å komme inn, og vi stanser mange av dem", sa president Trump. "Du vil ikke tro hvor dårlige disse menneske er. De er ikke mennesker. Det er dyr".

Han uttalte dette som svar på et spørsmål om gjenger fra en sheriff. Han sa senere at han refererte til MS-13.

På en nasjonal latinamerikansk bønne-frokost i Washington D.C. en måned senere refset Nancy Pelosi (D-Calif.) og tidligere talsperson for the House, ham for denne bemerkningen.

"Det er første gang i nyere historie at vi har hatt en president som ikke respekterer verdigheten og verdien av enhver person som kommer til vårt land; erkjennelsen av at immigrasjon er den konstante gjenopplivingen av Amerika", sa Pelosi. Amerika har alltid vært en nasjon av immigranter og blir velsignet og beriket av hver bølge av nykommere til våre kyster. Vi mener virkelig, som troende, at vi alle er Guds barn".

Former President Donald Trump attends a border security briefing to discuss further plans in securing the southern border wall in Weslaco, Texas, on June 30, 2021. (Brandon Bell/Getty Images)
Tidligere president Donald Trump deltar ved en briefing om grensesikkerhet for å diskutere videre planer for å sikre den  muren sør i Weslaco, Texas den 30. juni 2021. Foto: Brandon Bell/Getty Images

Pelosi fikk også et offentlig tilbakeslag ved å si at det er "en gnist av guddommelighet" i enhver immigrant og det kreves "respekt for hver person, ikke dyr, ikke umenneskelige, men Guds barn".

"Immigranter har tro på USA's løfte om muligheter, og vi må beholde troen med dem ved å respektere ... verdigheten og verdien til hvert menneske. Vi må avvise språk som kaller dem dyr", sa hun.

I mellomtiden rapporterte CBS News den 24. mars at sjefen for USA's grensepatrulje, Jason Owens, har kalt den sørlige grensen en "nasjonal sikkerhetstrussel" og mener at 140.000 kjente "flyktninger" som ble oppdaget på vei inn i USA ulovlig,  har unngått pågripelse de siste fem månedene.

Owens sa til CBS at grensepatruljen "lukker seg" på 1 million pågripelser av migranter mellom grenseovergangene mellom USA og Mexico i regnskapsåret 2024, som begynte i oktober."

President Trump, som igjen stiller som presidentkandidat, fortsetter på arrangementene sine å vektlegge faren med MS-13-gjengene, inkludert deres brutale machete-angrep og annen voldelige taktikker.

Ad i artikkel – AdSense
AD