Ukraina er fortsatt for korrupt til å bli medlem av Nato

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj. Foto: Yuriy Dyachyshyn/AFP via Getty Images
7. juli 2024
AD

Ukraina er fortsatt for korrupt til å bli med i forsvarsalliansen Nato. Dette sier en høytstående tjenestemann ved USAs utenriksdepartement til The Telegraph.

Ifølge tjenestemannen vil Nato kreve "ytterligere skritt" fra Kiev før de kan gå videre med forhandlinger om medlemsskap.

– Når de fortsetter med å gjennomføre disse reformene, vil vi rose dem, og vi vil snakke om ytterligere skritt som må tas, spesielt når det gjelder bekjempelse av korrupsjon. Dette er en prioritet for mange av oss rundt bordet, har tjenestemannen sagt, ifølge avisen.

En amerikansk tjenestemann oppgir at diplomater og tjenestemenn fra Nato har gitt Ukraina en liste med reformer som det forventes at landet gjennomfører før et medlemskap kan bli virkelighet.

I forkant av Natos toppmøte i USAs hovedstad, Washington DC, den 9.-11. juli vil Ukrainas medlemskap bli diskutert. President Volodymyr Zelenskyj vil delta.

I løpet av de siste årene har en rekke korrupsjonsskandaler blitt avdekket i Ukraina.

I januar gikk Vasyl Lozynskyj, viseminister ved Ukrainas infrastruktur-departement, av etter mistanke om at han har tatt imot bestikkelser på flere millioner norske kroner.

Samme måned avslørte sikkerhetstjenesten, SBU, en korrupsjonsskandale i forbindelse med innkjøp av granater til landets militære.

I desember i fjor ble en høyt ansett tjenestemann ved Ukrainas forsvarsdepartement pågrepet etter mistanke om å ha underslått nesten 400 millioner norske kroner.

Ifølge den ukrainske regjeringen er det satt igang et omfattende arbeid for å bekjempe den utbredte korrupsjonen i landet.

Ad i artikkel – AdSense
AD