Tidligere forsvarsoffiser: Kina vil støtte Russland også om det tas i bruk taktiske atomvåpen i Ukraina-krigen

En rakett skytes opp fra et missilsystem som en del av en bakkebasert interkontinental ballistisk missiltest. Fra anlegget Plesetsk i det nordvestlige Russland den 9. desember 2020. Foto: Det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste via AP
1. mai 2022

Det kinesiske kommunistpartiet vil fortsette å støtte Vladimir Putins regime i Russland, også hvis det blir brukt taktiske atomvåpen i Ukraina, ifølge tidligere assisterende forsvarsminister Graham Allison.

«Svaret er ja», sa Allison på spørsmål om Kina vil fortsette sin støtte til Russland, uavhengig av Putins eskalering.

"Også om Putin tar i bruk taktiske atomvåpen mot mål i Ukraina."

Allison som er professor ved Harvard University, kom med kommentaren som en del av en forelesning den 19. april om den strategiske situasjonen mellom Kina, Russland, Ukraina og USA ved «Institute for International and Strategic Studies», en sikkerhetsfokusert tenketank.

Han advarte om at USA og Kina er på vei mot et "katastrofalt utfall" på grunn av den stadig økende antagonistiske rivaliseringen og at Kinas gryende allianse med Russland kompliserer internasjonal sikkerhet som har gitt økt frykt for at Russland vil ta i bruk taktiske atomvåpen i Ukraina.

Allison som har vært medlem av forsvarsministerens forsvarspolitiske styre siden 1985, advarte om at spenningen vil forverre seg på grunn av manglende forståelse i Washington om Kinas strategiske tenkning overfor Russland.

"Forvent at ting blir verre før det blir ille", sa Allison.

«De fleste i Washington kan fortsatt ikke akseptere det faktum at Xi har bygget en funksjonell allianse med Putins Russland som operasjonelt er mer betydningsfull enn de fleste av USA’s traktatallianser."

Den spirende alliansen mellom Xi og Putin ble styrket den 4. februar med kunngjøringen av et "grenseløst" partnerskap, noe Kina senere bekreftet under Russlands pågående invasjon av Ukraina.

Allison sa at den største utfordringen nå vil være å håndtere verdens heftigste rivalisering mellom det kinesiske regimet og USA, uten en katastrofal krig. Dette er noe amerikanske militærledere har advart om, nå som USA strategisk må vurdere den samlede atomkraften til både Kina og Russland i tilfelle militær fiendtlighet.

Med hensyn til dette sa Allison at politikere må forvente at Russland blir «låst til Kina i et avhengighetsforhold» og at Xi har gjort en «glimrende» jobb med å manipulere og administrere Putins ego som juniorpartner i denne planen, en plan som nå kan overleve begge lederne, hevder Allison.

"Dette er Xi's verk ... men det vil institusjonalisere Russlands rolle som en vasallstat, som i utgangspunktet bidrar med naturressurser til Kina", sa Allison.

Allison sa at det den kinesiske kommunistledelsen ønsker mest, er "vennlig uoppmerksomhet" fra det internasjonale samfunnet, noe som vil tillate dem å fortsette å utvide sitt atomvåpenarsenal og økonomiske tvang med mindre innblanding. Slik, sier han, utnytter Kina Russland for å holde det internasjonale samfunnets øyne vekke fra egne handlinger og ikke blande seg inn i noen av Russlands aggressive handlinger.

På spørsmål om Kina faktisk kunne utnytte sitt partnerskap med Russland for å fortrenge USA som verdens største makt, var Allisons svar lite optimistisk.

"Er det tenkelig? Det er det dessverre", sa Allison.

"Den kinesiske måten å studere krig på, er mye, mye, mye mer seriøs enn vår."