Talsperson: «Taliban håper Beijing kan bidra til gjenoppbygging av Afghanistan»

Taliban-krigere står vakt i nærheten av en Ashura-prosesjon som arrangeres for å markere døden til imam Hussein, barnebarnet til profeten Mohammed. Prosesjonen går langs en vei i Herat den 19.august 2021, midt under Talibans overtagelse av Afghanistan. Foto: Aref Karimi/AFP via Getty Images
5. september 2021
AD

Det kinesiske regimet har spilt en "konstruktiv" rolle i å fremme fred og forsoning i Afghanistan, og talibanere håper at Beijing kan bidra til gjenoppbygging av landet. Dette uttalte en talsperson fra Taliban i et nylig intervju med et kinesisk statsmedia.

"Kina er et stort land med en enorm økonomi og kapasitet. Jeg tror de kan spille en svært stor rolle i gjenoppbygging og rehabilitering av Afghanistan”, sa Suhail Shaheen som er Talibans talsperson i Qatar til kinesisk, statsstyrt CGTN-fjernsyn, på engelsk.

Det kinesiske regimet har tidligere spilt en "meget konstruktiv" rolle i landets "freds- og forsonings-prosess", sa han.

Shaheen sa at Taliban og Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) lenge har vært i kontakt.

Han avslørte også at Beijing hadde utnevnt en ny, ansvarlig kontaktperson med Taliban. "Vi har kontakt med ham. Nylig hadde delegasjonen vår et møte med ham", sa Shaheen.

Intervjuet kom i stand etter at Taliban tok kontroll over landet etter en serie raske fremrykk; uker før den planlagte tilbaketrekningen av amerikanske styrker fra landet. Siden overtakelsen har regimet i Kina omfavnet gruppen og grepet USA’s kaotiske tilbaketrekning i propaganda-øyemed.

Det kinesiske regimet har ikke vært involvert i noen av Afghanistans konflikter i det siste århundret, i motsetning til USA og NATO’s allierte. I 20 år prøvde de å etablere og forsvare demokratiet og Sovjetunionen som okkuperte landet fra slutten av 1979 til begynnelsen av 1989.

KKP har støttet Taliban både med våpen og teknologi, ifølge en rapport fra USA's «Population Research Institute» i september 2001. For eksempel sa rapporten at Huawei, Kinas største telekommunikasjons-selskap, skal angivelig ha bidratt til å bygge telekommunikasjonsnett for Taliban, som også støttet Osama bin Laden og hans terroristangrep på USA. Huawei har benektet disse påstandene.

Waheedullah Hashimi som er senior Taliban-sjef, tar en pause mens han snakker med Reuters under et intervju på et ubestemt sted nær Afghanistan-Pakistan-grensen. 17.aug. 2021. Foto: Stringer/REUTERS

Etter at Taliban igjen tok kontrollen over Afghanistan den 15.august, fortalte Waheedullah Hashimi som er en senior-leder innen Taliban, til Reuter at Taliban-regimet ønsket å være et teokrati og ha en lignende maktstruktur som fra 1996 til 2001, da de styrte landet.

Den kinesiske utenriksministeren Wang Yi møtte Talibans ledere den 28.juli. Under møtet forsikret Taliban Beijing om at de ikke ville huse militante grupper som kan angripe Kinas vestlige region, Xinjiang.

Siden Taliban tok kontroll over Afghanistan, har regimet i Kina kunngjort at de er villige til å knytte "vennskapelige bånd" med gruppen. De har likevel ikke ennå formelt anerkjent gruppen.

"Kina respekterer det afghanske folkets intensjon og valg ... Kina vil opprettholde kontakten og kommunikasjonen med det afghanske Taliban", sa Hua Chunying som er talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet, den 16.august.

Kinas utenriksdepartements talsperson, Hua Chunying, er tilstede ved en pressekonferanse  i Beijing i Kina. 9.okt. 2020. Foto: Thomas Suen/File/Reuters

Samtidig ønsket KKP-regimet og de statligdrevne medier Talibans fremgang velkommen og frydet seg over det amerikanske "nederlaget" i Afghanistan.

"[USA] ligner virkelig svært mye på en papir-tiger", kommenterte Global Times, et KKP-kontrollert magasin, den 15.august.

De gjorde narr av USA mens de sa at demokratiets nederlag i Afghanistan viser at demokratiske styresett er svake. De hevdet at Kina kontrollerte grensen tett slik at "selv en fugl ville ha problemer med å fly over til Afghanistan".

Ad i artikkel – AdSense
AD