Syv matvarer som er bra for øynene dine

Øyeproblemer var en gang begrenset til eldre og til et fåtall ungdommer; men nå har til og med små barn behov for briller. Selvsagt spiller gener en viss rolle, men også et godt kosthold kan gjøre en stor forskjell.
26. mai 2024
AD

Øye-problemer var en gang begrenset til eldre og et fåtall ungdommer; men nå har selv små barn behov for briller. Visst spiller gener en viss rolle, men også et godt kosthold kan gjøre stor forskjell.

Øynene trenger næringstoffer, slik som A- og C-vitaminer, bioflavonoider, karotenoider, omega-3 fettsyrer, mineraler og antioksidanter. Hvis du vil ha godt syn, bør du spise mat som kan gi kroppen alle disse næringsstoffene regelmessig. Her tipser vi om syv matvarer som ikke er altfor dyre.

1. Gulrøtter

Dette er vel ingen overraskelse, eller hva? Dette har vi alle kjent til like fra barndommen. Hemmeligheten ligger i gulrotens betakaroten, og den som ser dårlig på grunn av mangel på A-vitamin, kan forbedre synet gjennom å spise mer gulrøtter.

Gulrøtter er gode å spise, enten rå eller kokte. Dampede gulrøtter er lettest fordøyelig for kroppen. Gulrøtter er også rike på C-vitamin, og i tillegg til å være god mat for øynene, har de store helsefordeler for hud og hår.

Gulrøtter inneholder stoffer som kan normalisere synet hvis en person lider av A-vitaminmangel.

2. Grønne bladgrønnsaker

Grønne bladgrønnsaker inneholder C-vitamin, betakaroten og store mengder lutein og en karotenoid som kalles zeaxanthin. Næringsstoffene i grønne bladgrønnsaker hjelper til med å absorbere store mengder av det blå lysets intensitet slik at disse næringsstoffene fungerer som solbeskyttelse for øyene. Det var derfor moren din alltid sa at du måtte spise opp grønnsakene.

De beste valgene er spinat, grønnkål og broccoli. Spis disse minst to ganger i uken, enten tillaget som de er, eller mikset i suppe. Du kan også blande dem i en god smoothie.

En god kombinasjon er for eksempel, agurk, selleri, spinat og grønnkål.

En grønn smoothie kan skjule mange fordeler.

3. Mandler

Mandler er rike på E-vitamin, noe som er grunnen til at oljen ofte brukes i kosmetikk for både hud-, hår- og øyepleie. Mandler er gode å spise ubehandlet, men hvis du bløtlegger dem i vann, smaker de fantastisk og gir da mer næring for øyet. Bløtlegg dem over natten. Da løsner skallet lett neste morgen. Bruk mandler i salater og i matlagingen.

4. Søtpotet

Det er en god grunn for å velge søstpotet fremfor vanlig potet, ettersom søtpotet inneholder betakaroten, kalium og fiber og dermed er bra for øye-helsen. Ovnsbakte søtpoteter er enda bedre for helsen. Bak chipstynne skiver av like deler gulrøtter og søtpotet, og du får et fantastisk mellommåltid som er både lekkert og næringsrikt. Server med noen dråper olivenolje og nymalt pepper.

5. Belgfrukter

Disse er rike på sink som er ansvarlig for aktivering av  A-vitamin slik at det opptas mer effektivt av kroppen. Deter flere ulike typer belgfrukter som du kan velge mellom, alt fra kikerter og kidneybønner. Tørkede bønner og belgfrukter, foruten svartøyebønner og linser, krever bløtlegging i vann for bedre tillaging, og det øker næringsverdien.

Nyt disse i gryteretter og salater eller dampkok dem lett for å spise som et mellommåltid.

Hummus av kikerter kan krydres på ulike måter og er et godt pålegg.

6. Fet fisk

Å regelmessig spise omega 3-rik mat kan beskytte de små blodkarene i øynene. Laks er en kraftpakke med omega-3 fettsyrer og D-vitamin som begge er viktige for en god øyehelse. Annen fet fisk og billigere alternativer til laks er sardiner, sild, makrell og tunfisk. Spis gjerne 2-3 porsjoner i uken og kjøp helst viltfanget fisk.

7. Egg

Forskning viser at å spise ett egg om dagen tilsvarer å ta en multivitaminpille om dagen. Det gir deg en oppfatning av hvor næringsrike egg er. Både hønseegg og og andeegg er gode kilder til lutein og zeaxanthin, noe som forhindrer makuladegenerasjon (gule flekker) og beskytter synet.

Egg kan brukes på ulike måter i mat.

Øynene dine trenger akkurat som alle andre deler i kroppen din, nøye omsorg. Vær forsiktig med dem. Les ikke i mørke og stirr ikke på en ubeskyttet dataskjerm i timevis. Hvis du tenker på øynenes beste og spiser øyevennlig kost, kan du holde øynene i toppform lenge, samt bidra til å forhindre ulike øyeproblemer.

Denne artikkelen gir uttrykk for synspunkter som er kronikørens egne. Ved sykdomssymptomer: oppsøk fastlegen din.

Ad i artikkel – AdSense
AD