Studie viser at Pfizervaksinen svekkes over tid

Helsepersonell klargjør en vaksinedose i den israelske byen Rishon Lezion den 13. august 2021. Foto: Ahmad Gharabli/AFP via Getty Images
14. november 2021
AD

Pfizer vaksinens beskyttelse mot deltavarianten av Covid-19, svekkes etter et par måneder for alle aldersgrupper ifølge israelske forskere. Funnene deres kommer etter at en britisk studie viste at deltavarianten spres lett blant fullvaksinerte medlemmer i en husholdning.

I en studie som ble publisert i New England Journal of Medicine, skriver Yair Goldberg fra Technion- Israel Institute of Technology i Haifa, at infeksjonsgraden i juli var høyere blant voksne over 60 år som ble vaksinert i januar, sammenlignet med dem som fikk vaksinen i mars.

Blant voksne mellom 40 og 59 år ble det rapportert om lignende infeksjonsgrad, ifølge forskerne. De som ble vaksinert i februar ble oftere smittet og i høyere grad enn de som ble vaksinert i april. Blant personer i alderen 16-39 år, som ble vaksinert i mars, ble flere smittet enn i tilsvarende gruppe som fikk vaksinen i mai.

Konklusjonen var at beskyttelsen mot deltavarianten av covid-19 "ble svekket i alle aldersgrupper" bare noen måneder etter at man har fått den første dosen.

I gruppen voksne var det 0,34 alvorlige tilfeller av covid-19 pr 1.000, blant dem som var over 60 år og som ble vaksinert i januar. Blant dem som ble vaksinert i april og mai, var tallene 0,12 pr 1.000. Den israelske forskergruppen advarte mot at underliggende sykdomstilstander ikke kunne utelukkes i studien. Man konkluderte også med at det er nødvendig å tilby forsterkende "booster"-injeksjoner av Pfizervaksinen ettersom effektiviteten reduseres over tid.

«Resultatene som presenteres her gir et epidemiologisk grunnlag for beslutningen fra det israelske helsedepartementet den 30. juli 2021, om å godkjenne tildeling av en booster (tredje injeksjon) med covid-19-vaksine til personer som ble vaksinert minst fem måneder tidligere,» skriver man. "Resultatene indikerer også behovet for å overvåke effekten av den synkende immuniteten nøye og informere politikere over hele verden som står overfor beslutninger angående booster-injeksjoner."

For flere uker siden meddelte israelske myndigheter at hvis innbyggerne skulle betraktes som "full-vaksinerte", måtte man begynne å ta booster-injeksjoner seks måneder etter den andre dosen. Et antall virksomheter, slik som restauranter og treningsstudioer, må kreve bevis av besøkende på at de er fullvaksinerte.

I begynnelsen av oktober dukket det likevel opp protester over hele landet mot kravene om booster-injeksjoner.

-Vi er helt imot påtvungne injeksjoner eller medisiner, og vi er helt imot å gjøre noe mot våre barn og barnebarn som vi ikke tillater, sa Sarah Felt, en av demonstrantene på strekningen mellom Jerusalem og Tel Aviv, til nyhetsbyrået AP.

Ad i artikkel – AdSense
AD