Studie: 65 prosent av tenåringer er mål for seksuell utpressing-svindel på nettet

Logoene til mobil-appene Instagram, Snapchat, Twitter, Facebook, Google, and Messenger vist på nettbrett 1. oktober 2019. Foto: AFP via Getty Images/Denis Charlet
2. juli 2023
AD

Nesten to tredjedeler av tenåringer i hele verden har opplevd å være mål for  seksuell utpressing-svindel fra kriminelle som prøver å presse ofrene til seksuell aktivitet eller å presse penger fra dem, i følge nylig forskning.

65 prosent av generasjon Z (1990-2010), tenåringer og unge voksne, har vært mål for "catfishing"-svindel på tvers av populære sosiale medieplattformer eller fått sine personlige data hacket av kriminelle, ifølge en rapport fra 21. juni 2023 fra Snapchat-selskapet Snap Inc. og utgitt av WeProtect Global Alliance.

"I begge scenariene ble bildene og videoene deretter brukt til å true eller utpresse ungdommene. Overgripere krevde penger, gavekort, flere seksuelle bilder eller annen personlig informasjon i bytte for å la være å offentliggjøre materialet til den unge personens familie og venner", heter det i rapporten.

Catfishing refererer til å utgi seg for å være en annen; for å finne ofre å utnytte på nettet.

Ifølge FBI begynner seksuell utpressing når en overgriper tar kontakt med en ung person på nettet gjennom gaming-steder, dating-apper eller via kontoer på sosiale medier.

Overgriperen opptrer da som en som er på samme alder som den mindreårige og som er interessert i å starte et forhold eller som tilbyr noe verdifullt. Den voksne kan bruke lokkemidler som gaver eller penger og andre metoder for å få den unge personen til å sende eksplisitte, seksuelle bilder eller videoer.

Overgriperen spør da om mer slikt innhold. Når barnet nekter, kan den kriminelle true med å offentliggjøre innholdet de har i besittelse, på nettet eller advare dem om andre skader de kan påføre og dermed presse ofrene til å sende flere eksplisitte bilder og videoer.

Studien fra Snap Inc. kartla over 6.000 personer som svarte fra seks nasjoner, inkludert USA. 71 prosent av de som svarte og som ble fanget i en catfishing-svindel, ble spurt om å dele intime bilder eller personlig informasjon. 31 prosent av dem delte intime bilder, og 30 prosent avslørte sin personlige informasjon.

25 prosent av ofrene ga også ut privat informasjon, som detaljer om sine familier og venner.

Svindlere søker ikke utelukkende eller umiddelbart økonomisk (eller annen) gevinst fra offeret. Målet deres kan heller være å utvide nettet for å fange flere mennesker eller å forsøke å lokke andre inn i seksuelle forhold eller andre interaksjoner", heter det i rapporten.

Epoch Times Photo
J. Edgar Hoover FBI-bygningen i Washington den 28. mars 2023. Foto: Madalina Vasiliu/The Epoch Times

I en offentlig kunngjøring den 6. juni 2023 advarte FBI om at kriminelle brukte bilder og videoer fra sosiale medier, inkludert bilder av mindreårige, og de endret dem til seksuelt innhold.

"Bildene eller videoene blir deretter sirkulert på sosiale medier eller pornografiske nettsider med mål å trakassere ofre eller for seksuell utpressing-svindel", sa FBI, mens de oppfordret folk til å "utvise forsiktighet" når de legger ut bilder og videoer av seg selv på nettet.

Ifølge FBI har individer som engasjerer seg i seksuell utpressing-svindel mot ungdom "studert hvordan de kan få kontakt med barn og tenåringer".

"Én person som FBI satte i fengsel for denne forbrytelsen, var en mann i 40-årene som arbeidet som ungdomsprest slik at han kunne lære seg hvordan de unge snakket med hverandre", sa de.

"Deretter opprettet han sosiale media-profiler der han utga seg for å være en tenåringsjente. Denne "jenta" begynte å snakke med gutter på nettet og oppmuntret dem til å ta videoer."

Å oppsøke hjelp

Ifølge WeProtect-rapporten er 56 prosent av ofrene som opplever catfishing eller hacking, gutter eller menn.

"For unge menn som har opplevd et tilfelle av seksuell utpressing, majoriteten er mannlige, forteller de oss jevnlig at når de deler situasjonen med foreldrene sine, føler de seg lettet", sa Arda Gerkens, president for den nederlandske åpne telefonen Offlimits, som tar for seg overgrep mot barn.

"Vi råder dem til å rapportere det til åpne telefoner eller hjelpelinjer, å rapportere til plattformer og til å fortelle det til foreldre, en venn eller til en voksen de stoler på. De bør ikke gå igjennom dette alene."

Studien viser at 56 prosent av de spurte sa at de selv eller bekjente søkte hjelp etter å ha blitt truet. De gikk til venner, foreldre eller voksne de stolte på. 51 prosent rapporterte hendelsen til plattformen, politiet eller til en åpen telefon.

Samtidig råder FBI foreldre til å overvåke nettaktiviteten til sine barn, men også å søke regelmessig på nettet for å vite hvor mye informasjon om barna deres som er offentlig tilgjengelig.

"Vurder å bruke reversible søkemotorer for bilder for å lokalisere om noen bilder eller videoer har sirkulert på internett uten at du vet om det", sa FBI.

Seksuell utpressing av mindreårige

Ifølge en pressemelding i desember 2022 fra FBI hadde rettsvesenet mottatt mer enn 7.000 rapporter om nettbasert økonomisk seksuell utpressing av mindreårige i løpet av det siste året. Dette resulterte i minst 3.000 ofre, for det meste gutter, og over ti selvmord.

En stor prosentdel av slik svindel viste seg å ha sin opprinnelse fra nasjoner utenfor USA, først og fremst fra vest-afrikanske land som Elfenbenskysten og Nigeria.

Data fra "National Center for Missing & Exploited Children" (NCMEC) viser at CyberTipline har mottatt over 262.000 rapporter om nettsvindel, inkludert seksuell utpressing, siden 2016. Mellom 2019 og 2021 er antallet rapporter som involverer seksuell utpressing mer en doblet.

I NCMEC’s tidligere analyse var det dominerende motivet til lovbryterne å få mer eksplisitte bilder av barn. Rapportene fra tidlig 2022 viste imidlertid at 79 prosent av overgriperne var ute etter penger.

På en pressekonferanse den 3. mai 2023 ba Jennifer Buta, moren til en 17 år gammel gutt som begikk selvmord etter å ha vært offer for en seksuell utpressing-svindel, foreldre om å ha "tøffe samtaler" med barna sine om farene ved slik svindel.

"Unger, tenåringer, unge voksne og til og med voksne kan bli utsatt for seksuell utpressing. Vi oppfordrer dere til å ha diskusjoner om dette og ha en plan for at barna deres kan ta kontakt hvis det skjer med dem", sa hun.

Hvis du blir svindlet, har politiet i Norge "Politiets nettpatrulje". De deler informasjon, tar imot tips, svarer på politifaglige spørsmål og utfører politiarbeid på nett. Det er en nettpatrulje i hvert politidistrikt.

Nettvett.no har også en nettside som heter "Seksuell utpressing på nett".

Ad i artikkel – AdSense
AD