Storbritannia: Folk fra Hong Kong protesterte mot det kinesiske regimet i anledning kommunistregimets årsdag

Folk samles på Piccadilly Circus under "Resist the CCP Day" i London den 1. oktober 2021. Foto: Qian Cheng/The Epoch Times.
10. oktober 2021

Flere hundre personer fra Hong Kong demonstrerte i mange britiske byer, inkludert London og Manchester, mot det kinesiske regimet den 1. oktober. Det var i anledning 72-års-dagen for Det kinesiske kommunistpartiets (KKP’s) ettpartistyre.

"Stå opp mot KKP-dagen" ble organisert i fellesskap av flere grupper fra Hongkong og menneskerettighetsorganisasjoner som representerer tibetanere og uigurer.

Finn Lau som er grunnlegger av Hong Kong Liberty og en av arrangørene av demonstrasjonen, sa at de forskjellige forfulgte gruppene valgte å protestere sammen på denne "symbolske dagen" fordi "vi lider og er ofre under KKP".

Founder of 'Hong Kong Liberty' Mr. Finn Lau
Grunnleggeren av Hong Kong Liberty, Finn Lau, i et intervju under "Stå opp mot KKP-dagen" i London den 1. oktober 2021. Foto: Jenna/The Epoch Times

Menneskerettighetssituasjonen i den tidligere britiske kolonien har forverret seg under den nye nasjonale sikkerhetsloven som Beijing-regimet påla Hong Kong i juni 2020.

Lau fortalte Epoch Times at vennene hans var blant de som ble fengslet da myndighetene i Hong Kong intensiverte undertrykkelsen av pro-demokratiske aktivister. Han sa at han ikke vil gi opp og ville fortsette å kjempe på vegne av folket i Hong Kong.

"Noen vil si at KKP's fall er umulig, men jeg tror ikke det er en drøm", sa Lau. "Se på Sovjetunionens historie. For 40 år siden mente de at det var umulig at Sovjetunionen skulle kollapse."

Lau sa at han tror at KKP vil lide samme skjebne som Sovjetunionen som gikk i oppløsning i 1991.

Simon Cheng
Simon Cheng i et intervju under "Stå opp for KKP-dagen" i London den 1. oktober 2021. Foto: Jenna/The Epoch Times

Simon Cheng som tidligere var ansatt ved det britiske konsulatet i Hong Kong, sa at han ønsket å være med på demonstrasjonen i London fordi det ikke lenger er rom for ytringsfrihet i Hong Kong.

Cheng ble torturert og tvunget til å avgi tilståelse på TV da han ble fengslet i 15 dager i august 2019 av politi fra det kinesiske fastlandet. Senere ankom han Storbritannia og ble den første «British National Overseas» passinnehaver som fikk asyl.

Cheng fortalte Epoch Times at ved å innføre den nasjonale sikkerhetsloven, har KKP innført sitt eget politiske system i Hong Kong. Dette har gjort det ugjenkjennelig for folk i Hong Kong som har blitt vant til frihet og selvstyre.

"Fortidens Hong Kong eksisterer ikke lenger", sa han. "Vi må derfor gjøre vårt beste for å beskytte Hong Kongs ånd."

Mange av demonstrantene har nylig ankommet Storbritannia, takket være en ny visumordning for innehavere av British National Overseas pass. Passet lar folk bo, studere og jobbe i Storbritannia i fem år før de etter hvert kan søke britisk statsborgerskap. Blant dem var en familie på tre som bare identifiserer seg med familienavnet Ng.

Fru Ng sa at de valgte å dra til Storbritannia straks de fikk anledning, fordi de ikke ønsket at barnet deres skulle bli forgiftet av KKP’s propaganda som Hongkongs skolebøker har vært svertet med.

"Vi bare måtte komme for å støtte denne demonstrasjonen fordi vi i Storbritannia fremdeles har ytringsfrihet, noe som ikke lenger fins i Hong Kong", sa hun til The Epoch Times.