Shen Yun går digitalt med «Shen Yun Creations»

Foto: Skjermdump fra nettstedet ShenYunCreations.com
19. juni 2022

I flere år har fans av den verdenskjente New York-baserte danse- og musikk-forestillingen «Shen Yun Performing Arts» spurt hvor de kunne kjøpe opptak av forestillingene og om Shen Yun vurderte å gjøre innholdet tilgjengelig på nettet. Foruten Shen Yun Orchestras fremføringsopptak, som bare inkluderer noen få av de originale stykkene fra forestillingene, var det umulig å oppleve Shen Yun annet enn live.

Så kom pandemien.

Land stengte ned forsamlingsrom, det ene etter det andre, over hele kloden. Sesongen til det klassiske, kinesiske dansekompaniets syv turnégrupper stoppet umiddelbart opp. Uker ble til måneder, og det gikk nesten halvannet år før selskapet kunne opptre på scenen igjen. Tusener som hadde kjøpt billetter til 2020-sesongen holdt på billettene i to år, i håp om å få sjansen til å se Shen Yun da pandemien var over.

Artistene holdt seg aktive i løpet av den tiden. De fortsatte å skape og begynte å legge ut mer og mer innhold på nettet. I fjor kunngjorde selskapet Shen Yun Creations som er et videobasert abonnement-nettsted med artistprofiler og intervjuer, pedagogiske videoer, opptak av danser fra tidligere sesonger og glimt av utøvernes daglige liv mens de turnerer denne sesongen. De har også laget operetter og vokalprestasjoner innen bel canto (musikkuttrykk fra 1500- til tidlig 1800-tallet).

Shen Yun Performing Arts kunsteriske direktør åpner siden med en uttalelse:

«Shen Yun Performing Arts er verdens fremste klassiske, kinesiske danse- og musikkompani etablert i New York. Shen Yun Performing Arts gjenoppliver og viderefører Kinas autentiske fem tusen år lange guddommelig-inspirerte kultur. Den gjør dette gjennom klassisk kinesisk dans, etnisk dans, dansehistorier, orkesterakkompagnementer, samt instrumentale og vokale soloer.»

«Helt siden etableringen i 2006 har Shen Yun opptrådt i de mest prestisjefylte teatrene rundt om i verden og mottatt enorm publikumsjubel og beundring. For å tilfredsstille den store etterspørselen fra publikum rundt om i verden, presenterer vi nå «Shen Yun Creations» til dere.»

Nettprosjektet har vært en hit. Selv da Shen Yun gikk tilbake til sin globale turnéplan, årets sesong som startet på høsten og slutter i juli, flere måneder lengre enn dens typiske turnésesong, har artistene vært mer aktive enn noen gang på den nye nettplattformen.

En titt på Shen Yun Creations

Dansemetoden som er utviklet av Shen Yun, er vist i detaljer i videoer på nettstedet. I de tradisjonelle kinesiske kunst- og kulturkretsene er det, mer eksplisitt, et begrep som kalles «kropp som leder hendene» («shen dai shou»). Dette er ansett som toppen av danseteknikk, men også brukt i lignende fysiske kunster, som operadans og kampsportkunst.

Mye av de 5000 årene med kinesisk sivilisasjon har gått tapt siden det kommunistiske regimet tok makten i forrige århundre. Danseskoler over hele Kina snakker likevel fortsatt om «shen dai shou», men ingen av dem har vært i stand til å undervise i det.

Men Shen Yun som er et amerikansk selskap og som i stor grad ble startet av kunstnere som flyktet fra Kina på jakt etter frihet, har utviklet «shen dai shou» i den grad de har vært i stand til å integrere metoden i sin pedagogikk. Det har blitt et grunnleggende krav for hver kompanidanser.

Metoden er så ettertraktet at under den siste internasjonale konkurransen «NTD Classical Chinese Dance» sa dansere fra Taiwan at de tok turen til delstaten New York for å delta i konkurransen hovedsakelig for å lære «shen dai shou» fra de andre deltakerne som kom fra Shen Yun og akademiet Fei Tian.

På Shen Yun Creations viser artistene denne «tapte metoden» i en serie omfattende videoer som viser nybegynnere, middels- og avanserte klassiske kinesiske dansesekvenser.

Epoch Times Photo
Shen Yun Creations Foto: Shen Yun Creations

Epoch Times er en stolt sponsor av Shen Yun Performing Arts. Vi har dekket publikumsreaksjoner siden Shen Yuns oppstart i 2006.