Shanghai-beboere støter sammen med politiet på grunn av oppføring av karantenesentre i nabolaget

En arbeider i vernedrakt går mot inngangen til en tunnel som fører til Pudong-området på den andre siden av Huangpu-elven. Dette er etter at restriksjoner mot trafikk på motorveien ble innført under nedstengningen i Shanghai den 28. mars 2022. Foto: Aly Song/Reuters
24. april 2022

Filmopptak som sirkulerte på sosiale media, viser beboere som deltok i et lokalt sammenstøt med politiet i Shanghai. De protesterte på lokale styresmakters beslutning om å endre noen av områdets leilighetsbygg til karantenesentre.

Ifølge filmen samlet beboerne i Zhangjiang Nashis nabolag seg i protest mot det lokale byrådets utkastelsesordre som tvang folk å flytte ut. Politi i hvite vernedrakter presset demonstrantene tilbake, mens noen kvinner ropte desperat om hjelp.

Zhangjiang-gruppen som eier området, sa i en uttalelse den 14. april at karantene-prosjektet "møtte motstand fra deler av beboerne" og antydet et sammenstøt mellom politi og beboere. Ni lignende leilighetsbygg vil bli gjort om til karantenesentre for å bekjempe nye utbrudd i byen, i tillegg til de fem som allerede er i bruk.

Beboeren Chen Ning (alias) fortalte Epoch Times at rundt 40 personer prøvde å blokkere arbeiderne fra å komme til byggeplassen. Straks etter ankom en rekke politifolk og preset dem bort med tvang.

En annen beboer, Li Xin, (igjen pseudonym) fortalte Epoch Times at hun var til stede ved demonstrasjonen den 14. april.

"Politiet tok bort alle de ønsket, for å skremme resten", sa hun. "De arresterte til sammen over ti personer på stedet".

Blant de arresterte var en eldre kvinne som hadde en mann som var lam og sengeliggende. Svigersønnen la seg på kne foran politiet og ba om å få henne løslatt.

Li sa at kvinnens bygning var omgitt av tre andre som ligger rundt 10 meter borte og som er pålagt å fungere som karantenesentre. Hele familien er redde og bekymret for at det gamle paret skal bli smittet av viruset.

Senere ble alle de arresterte satt fri, ifølge Li.

I tillegg sa Chen at hun opplevde at internett ble slått av og mobiltelefon-signalene ble kuttet rundt politiets ankomst den dagen. Telekommunikasjonen bedret seg ikke før på kvelden, og internett-tjenesten virket ikke før dagen etter, sa hun.

"Vi hadde bare hatt ett krav helt fra starten", sa Chen. "Ikke lag karantenesentre i vårt nabolag. Ikke overfør isolerte mennesker til vårt nabolag. Det som bekymrer oss mest, er risikoen for overføring av viruset fra personer i karantene".

En arbeider med vernedrakt vokter inngangen til et nedstengt nabolag, som et tiltak mot COVID-19. Han mottar mat fra en budbringer i Jing`an distriktet i Shanghai den 29. mars 2022. Foto: Hector Retamal/AFP via Getty Images

Zhangjiang-gruppen hevdet at bygningene er stats-eide og er med i et utleie-program. De sa videre at de tilbød kompensasjon for endring av bosted for leietakere.

Chen sa imidlertid i et intervju at hun aldri ble fortalt at bygningen er en offentlig utleiebolig. Heller ikke fikk hun ett øre i kompensasjon fra selskapet.

"Min månedlige husleie er 7.055 yuan ($1.107) eksklusiv vann-, strøm- og gassregning", sa hun. Husleien i en offentlig utleiebygning bør være lavere enn i andre leilighetsbygg.

Chen sa at beboerne ble frustrerte og hjelpeløse etter inngrepet og ryktet om å motsette seg regjeringens COVID-19-politikk, som setter dem i et dårlig lys.

Tegn viser at lokal inngripen fortsetter å bli verre, og byen bygger flere mobile, små sykehus for stigende og synkende behov eller endrer andre eiendommer til slike anlegg.

Fang Xiao, Gu Xiaohua og Hong Ning bidro til denne rapporten.