Severdigheter: Hjo, den vel bevarte trebyen

Godbiter blant turistmål i Sverige

I trebyen Hjo er det vel bevarte trehus og brosteinsbelagte gater. Foto: Jenny Ljungkvist
21. august 2022
AD

Med sin trehusbebyggelse og nærheten til Vättern er Hjo en hyggelig by å besøke om sommeren. Her ble nylig Sveriges lengste benk som strekkes seg langs strandpromenaden, innviet.

På den vestlige bredden av den dype sjøen Vättern ligger den sommerlige tre-byen Hjo. Den er unik fordi den har så mange vakre, bevarte hus. Byen overlevde rivnings-bølgen på 1960- og 1970-tallet da 40 prosent av bygningene i mange av Sveriges byer ble revet. I Hjo ble de vakre trehusene fra 1700- og 1800-tallet og byens kulturarv reddet.

Den gamle trehusbebyggelsen har sjarmerende gårdsrom med hager og brosteinsgater i et uregelmessig, middelaldersk gatenett. Med nærværet til Vättern har byen fått en helt spesiell karakter.

Å gå rundt i Hjo er som å besøke et stort utendørs museum med tanke på trehusene. De eldre husene er bygget med ulik bredde på plankene, og noen hus har til og med svært spesielle sprosser, dører og vinduer som gir et trivelig bybilde.

I Hjos bypark troner flere villaer fra forrige århundreskifte og minner oss om en tid på slutten av 1800-tallet da Hjo var et kjent kursted. Hit reiste mennesker for å bli friske fra diverse plager og for å hvile seg i de naturskjønne omgivelsene.

De ni badehusene ved stranden i Hjo ble tegnet av arkitekten Lars Kellman og bygget i 1913. Foto: Jenny Ljungkvist

I en av villaene var det et varmt badehus. Der kunne man få ulike behandlinger, som dampbad, furunålsbad, leirebad og massasje. I parken ved vannet promenerte man og møtte andre.

Her er det turstier med utsikt over Vättern, og det staselige huset fra hundreårsskiftet, Villa Eira, står fremdeles der og huser et vandrerhjem.

Parken brukes nå for tiden på ulike måter. Hvert år arrangeres en håndverksmesse, som er en av de største i Skandinavia. I år var messen den 8.-10. juli.

Ved den lille badestranden litt bortenfor, mellom Guldkroksbadet og byparken, står de over 100 år gamle badehusene i ulike farger, som er karakteristiske for Hjo. Fordi Vättern er så dyp, er vannet her vanligvis litt kaldere enn for eksempel i Vänern.

Den som vil oppleve utsikten over Vättern fullt ut, kan med fordel spasere langs strandpromenaden og slå seg ned og se ut over innsjøen. Her har nemlig Sveriges lengste benk blitt bygget. Den ble innviet den 18. juni 2022 og er hele 265 meter lang. På kveldstid er benken belyst.

Benken langs strandlinjen er 265 meter lang. Foto: Jenny Ljungkvist

Om sommeren er det populært å dra til Hjo og spise is. Byen har ikke bare én, men to is-produsenter, «Wetternglass» og «Österhagenglass».

For de som er interessert i å gå på utstilling, er det tre faste utstillinger i Kulturkvartalet. En er en historisk utstilling om trebyen Hjo, en utstilling handler om kursted-epoken, og så er det en utstilling om Estrid Ericson som vokste opp i Hjo og dessuten er gründer av interiørfirmaet «Svenskt Tenn».

Fra Hjo kan en på bestemte datoer dra med dampbåt blant annet til Visingsö og Hästholmen. Dampbåten Trafik kom til Hjo i 1892 og regnes å være en av Sveriges best bevarte dampbåter.

Har en lyst å shoppe, har byen små butikker som selger delikatesser, interiør, klær, keramikk med mer. På torget kan en spise på den populære kaféen og surdeigs-bakeriet «Vete & Råg».

Kontakt gjerne skribenten: [email protected]

FAKTA

TREBYEN HJO

Første gang Hjo nevnes som by, er i 1413.

I 1990 ble Hjo tildelt Europa Nostras æresmedalje "for den bemerkelsesverdige bevaring av trebyen Hjo og en by som har klart å opprettholde sitt særpreg og sjarm".

Ad i artikkel – AdSense
AD