Sår, stikk og bitt i sommer. Slik lindrer du smerten raskt

Selv om kløen etter et myggstikk går over etter en stund, kan det være stressende når det er mye mygg og man ønsker å oppleve naturen i fred og ro. Foto: Eva Sagerfors
16. juni 2024
AD

Om sommeren vil vi være utendørs så lenge været tillater det.  Men sommertiden er også insektstid, og insektstikk kan være ganske plagsomme, spesielt fra bier, brems og veps. I hjemmet og i hagen kan vi finne flere urter og matvarer som kan minske hovenhet og lindre kløe som gjør det lettere når vi har fått et insektbitt.

Lindre kløe

Unngå å klø på bittet fordi det kan forverre kløen og i verste fall bli infisert og gi arr. Du kan bruke noen husråd som kan dempe kløen ved bitt ved å legge på en bomullsdott dyppet i eplesidereddik eller påføre aloe vera eller sitronsaft. Du kan også prøve å gni området med innsiden av et bananskall.

Bruk et bananskall for å hindre kløe fra bitt.

Omslag og leging

Legg revne, friske salvieblad på bittet, fordi salvie har en betennelsesdempende effekt. Navnet stammer fra det latinske ordet "salvare" som betyr å helbrede eller kurere. Det vitner om at urten var verdsatt som medisinplante før i tiden.

En grøt av friske, skylte duggbær eller friske groblad kan legges som omslag. Bland, bruk morter eller mos ved å rulle urten på et skjærebrett. Dekk det berørte området med et gasbind. Groblad sies å kunne kurere alle typer sår, selv alvorlige hudsprekker. Omslag bør påføres regelmessig i en periode.

Groblad. Foto: Eva Segerfors

Hold myggen borte

Man vil helst holde mygg og knott borte. Prøv å henge opp dekorative buketter av basilikumblader og tomatplanter, slik man gjør i noen italienske landsbyer. Myggen misliker duften.

Obs! Hvis du har fått en allergisk reaksjon, bør du straks oppsøke hjelp fra helsepersonell.

Kilder: Goodhousekeeping.com, Hälsa ur Guds Apotek av Maria Treben

Ad i artikkel – AdSense
AD