Russland prøver å bekjempe kompetanseflukten under sanksjonene

Passasjerer på Moskvas flyplass Domodedovo i mars. Russland er bekymret for at en høyt kvalifisert arbeidskraft flykter fra landet. Foto: AFP via Getty Images
17. april 2022
AD

Den russiske regjeringen undersøker nå måter å lokke til seg høyt utdannede personer som har flyktet til utlandet, til å returnere. Dette meldte landets industri- og handelsdepartement den 4. april.

Invasjonen av Ukraina, som i Russland kalles en «militær spesialoperasjon», har ført til at et stort antall russere, som enten er imot konflikten eller frykter at livet skal bli vanskeligere på grunn av sanksjonene, har forlatt landet.

Siden invasjonen startet den 24. februar har så mange som 200.000 russere forlatt landet, ifølge et anslag fra den russiske økonomen Konstantin Sonin ved «University of Chicago». Det faktiske antallet er ukjent.

Men allerede før invasjonen prøvde Russland å bekjempe kompetanseflukten. Høyt utdannede personer, inkludert noen av landets beste forskere, har forlatt landet.

Det er vanskelig å vurdere omfanget av tapet. Jeg tror det er stort. (Alexander Sergeyev, styreleder for Det russiske vitenskapsakademiet)

Ifølge en rapport fra 2019 som ble publisert av den amerikanske tenketanken Atlantic Council, har mellom 1,6 og 2 millioner russere forlatt landet og dratt til vestlige, demokratiske land, etter at Vladimir Putin kom til makten i år 2000.

«En videreutvikling av dette programmet, og ytterligere fordeler for å tiltrekke seg høyt kvalifiserte, russiske spesialister fra ulike felt, blir diskutert», kunngjorde departementet mandag, ifølge Reuters.

Departementet ga ikke nærmere detalj om hva disse fordelene kunne være, men dagens program inkluderer kompensasjon for flyttekostnader, dagpenger i seks måneder og andre økonomiske tiltak, ifølge departementet.

Epoch Times kontaktet det russiske industri- og handelsdepartementet for en kommentar, men hadde ikke fått svar under pressemeldingen.

Alexander Sergeyev som er leder av det russiske vitenskapsakademiet, snakket i forrige uke om det store antallet forskere som flyttet fra landet da vestlige sanksjoner trådte i kraft i 2014 etter Russlands annektering av Krim. Flukten har tatt seg kraftig opp etter invasjonen i februar.

«Det er vanskelig å vurdere omfanget av tapet. Jeg tror det er stort», sa Sergeyev under en pressekonferanse ifølge nyhetsbyrået Interfax.

«Det er vanskelig å konkurrere med hele verden innen vitenskapen. Vi må frigjøre forskernes initiativ og kreativitet og la det bli enklere for dem å få seg jobb i Russland», la han til.

Russland må innføre støtteordninger for å «bremse lekkasjen» av høyt kvalifisert arbeidskraft, ifølge Sergeiev.

«Det er nødvendig å innføre ordninger og øke forskningsmidlene, slik at det i tillegg til prestisje, også er vanlige, materielle fordeler», sa han.

Dette siste insentivprogrammet fra industri- og handelsdepartementet kommer på et tidspunkt da Russland ser ut til å komme med gjengjeldelser mot vestlige sanksjoner og truer med å begrense landbrukseksporten til kun «vennlige» land.

Russlands tidligere president Dmitrij Medvedev, nå nestleder i landets sikkerhetsråd, fortalte Telegram den 1. april at mange land er avhengige av matforsyninger fra Russland og at landets prioritet når det gjelder mat, er hjemmemarked og priskontroll.

«Vi forsyner kun venner med mat og avlinger. Heldigvis har vi mange av dem, og alle er ikke i Europa og Nord-Amerika», sa han.

Disse landene kan betale i både rubler og egen valuta. Russland vil ikke forsyne sine «fiender» med landbruksprodukter, ifølge Medvedev.

Ad i artikkel – AdSense
AD