Protester over hele kloden mot økte oljepriser

En bensinpumpe på en Exxon-stasjon i Washington den 13. mars 2022. Foto: Stefani Reynolds/AFP via Getty Images
3. april 2022
AD

Det arrangeres demonstrasjoner i flere land rundt om i verden som svar på økte oljepriser etter at Russland invaderte Ukraina den 24. februar.

Prisen på råolje nådde et historisk nivå den 7. mars med 130 dollar per fat, det høyeste tallet siden 2008.

Prisen falt etter møter mellom russiske og ukrainske tjenestemenn den 16. mars, men eksperter advarer om at inflasjonen og ustabiliteten sannsynligvis vil fortsette.

I mellomtiden protesteres det mot de økende drivstoffkostnadene i Albania, Paraguay, Canada, Spania og Frankrike.

Phil Flynn fra «Price Futures Group» tilskriver prisene en "kortsynt og farlig krig om fossilt brensel som slår tilbake på nesten alle nivåer."

Flynn sa at den grønne energibevegelsen har ført til at verden er «farlig underforsynt» med olje, noe som gir Russlands president Vladimir Putin muligheten til å bruke sine enorme energiressurser som et militært og politisk våpen.

1.tagreuters.com2022binary_LYNXNPEI2F18Y-FILEDIMAGE
Et lokalt oljeraffineri i solnedgang. Omsk i Russland den 16. mars 2022. Foto: Alexey Malgavko / Reuter

Paraguay importerer 100 prosent av oljen fra andre land, først og fremst fra Argentina og USA.

Mens det søramerikanske landet er helt avhengig av vannkraft som energibruk, har transportsektoren blitt rammet av skyhøye oljepriser. Bussjåfører, lastebilsjåfører, drosjesjåfører (vanlig og motorsykkel) innledet en 3 dagers veistreik og massestenginger over hele landet den 14. mars.

Velstående forretningsmenn i Paraguay har utnyttet den globale prisøkningen og bruker inflasjonen til å skaffe midler til presidentvalgkampanjen i 2023, sa Silvia Torres fra Asuncion til Epoch Times.

"Det er monopol på bensinstasjoner her", sa Torres.

Hun sa også at president Mario Abdo Benitex ikke har satt igang tiltak for å lindre smerten forbrukerne føler ved pumpen og at protestene vil fortsette i nær fremtid.

"Drivstoffprisene går opp hver uke. Det er veldig dyrt."

I Albania arresterte politiet minst 16 personer etter at demonstranter i Tirana tok til gatene for å protestere mot gass- og oljeprisene om kvelden den 9. mars.

Dagen etter ba aktivister og arrangører om flere tiltak. Demonstrasjonene fant sted i Durres og Shkodra.

Utenfor kontoret til statsminister Edi Rama i Tirana holdt demonstrantene opp et banner som sa: «Ned med oligarkenes regjering»

Som svar til demonstrantene la Rama ut en video på Facebook den 10. mars som tok for seg innvirkningen Russlands krig i Ukraina har på de globale oljeprisene.

"Helt siden de første tegnene på energikrisen ... har regjeringen advart om tøffere tider i vente og opprettet et økonomisk skjold for familier og små bedrifter", sa han.

Epoch Times Photo
Den albanske statsministeren Edi Rama taler under NATO’s parlamentariske vårsesjon i Tirana den 30. mai 2016. Han oppfordret alliansens medlemmer til å inkludere Vest-Balkan, spesielt Kosovo, i sine rekker for å øke den regionale og globale sikkerheten. Foto: Hektor Pustina/AP Photo

Representanter fra landets nasjonale meieriindustri sa i en uttalelse den 16. mars: «Produksjonsstansen medfører uunngåelige sosiale, økonomiske og miljømessige konsekvenser, og det vil bety at henting av melk hos melkeprodusenter stanses fra og med i morgen, Dette vil resultere i at forsyningen av grunnleggende ernæringsmessige matvarer vil bli satt i fare; som melk og meieriprodukter.»

Den 17. mars sa Spanias transportminister Raquel Sanchez at regjeringen hadde sendt ut 15.000 politibetjenter for å beskytte lastebilsjåfører som ikke var tilknyttet protestene og for å navigere i streikevakt-linjene og garantere levering av varer. I mellomtiden ga statsminister Pedro Sanchez forsikringer om at administrasjonen hans vil komme med tiltak den 29. mars for å redusere de lammende, høye energiprisene og dempe inflasjonen.

Energiprisene i Spania er på sitt høyeste på 36 år på grunn av virkningene av konflikten mellom Russland og Ukraina.

Bønder som er rammet av høye diesel- og fôrkostnader, planla å demonstrere i Madrid den 20. mars, uavhengig av styresmaktenes tiltak.

På det nordamerikanske kontinentet demonstrerte en konvoi av kanadiske lastebilsjåfører i British Columbia mot skyhøye drivstoffpriser på motorvei 1 den 14. mars.

Epoch Times Photo
Ifølge anslag fra «Conference Board of Canada» (Kanadisk tankesmie), vil det om noen år være mangel på 25.000 lastebilsjåfører i Canada hvis dagens tendenser fortsetter. Foto: Stephen Brashear/Getty Images

Protestarrangør Ryan Hess sa at han ønsket å rette oppmerksomheten mot de høye diesel-prisene i provinsen og hvordan det skader transportselskapenes evne til å tjene penger.

I Europa sliter også lastebilsjåfører i Frankrike med økte dieselpriser.

Den 14. mars samlet over 100 lastebilsjåfører, eller «transportører», seg foran regjeringens arkitektoniske bygning i Rennes for å kjempe mot økningen på drivstoffpriser og kreve en handlingsplan fra regjeringen.

Som svar kunngjorde statsminister Jean Castex den 16. mars en tiltaksplan til en verdi på 400 millioner dollar. Planen var ment for den franske økonomien og de som arbeider innen inflasjonsrammede sektorer, som fiskere, bønder, bygg og anlegg og veitransport.

Oljeprisene fortsetter å svinge, men tidlige tall viser imidlertid at de økte oljeprisene har rammet Europa hardest. Innbyggerne i Hellas betaler for 60 liter bensin nesten 6 prosent av en månedslønn.

Til sammenligning betaler meksikanere nesten 5 prosent av en månedlig inntekt for samme mengde gass og folk i USA betaler 1,22 prosent.

Ad i artikkel – AdSense
AD