Paraguay først med 100 prosent fornybar elektrisitet i Sør-Amerika

Vannmagasinene ved demningen Yacyreta i Itapua, Paraguay. Landet får over 90 prosent av elektrisitetsforsyningen sin fra denne demningen. Foto: Juan Mabromata/AFP via Getty Images
23. januar 2022
AD

Paraguay drives nå fullt og helt med fornybar energi. Dette meldte landets nasjonale elektrisitetsadministrasjon, ANDE, den 29. desember. Landet er dermed det første i Sør-Amerika som kan påberope seg dette.

Det var først etter at det siste kraftvarmeverket i landet, Bahia Negra, ble bygget om, at landet nå kan sies å være drevet utelukkende på fornybar energi. Det har absolutt vært innen rekkevidde lenge, ettersom landet har siden 1970-tallet jobbet for å utnytte vannkraften fullt ut, spesielt via demningene Itaipu, Yacreta og Acaray. I 2018 sto den store Itaipu-dammen for 90,8 prosent av landets strømproduksjon.

Under en seremoni på Bahia Negra-anlegget kalte president Abdo Benitez det hele for «en unik, historisk begivenhet».

Felix Sosa som er leder ved ANDE, meddelte den 2. januar at landet har nådd «100 prosent ren og fornybar strømproduksjon».

«Vi har nådd alle målene våre for å forbedre strømdistribusjonen i løpet av 2021 og har kommet videre med implementering av teknologien i det kommersielle systemet», sa han.

Før Paraguay gikk helt over til fornybar energi, var landet sterkt avhengig av dieselimport.

Stadige forsøk på å bevise at elektrisitetsnett basert på fornybar energi alene kan fungere, har vært gjort rundt om i hele verden de siste årene. Det er imidlertid skepsis til hvorvidt man vil kan stole helt på fornybar energi, ikke minst tatt i betraktning av mulige klimaendringer.

De sør-amerikanske landene Brasil og Costa Rica er blant de land som tidligere har oppgitt at de hovedsakelig får elektrisitet fra fornybare kilder. Paraguay er likevel det første landet på dette kontinentet som kan hevde at de får all sin elektrisitet på denne måten.

Det er viktig for Paraguay som får all sin vannkraft fra elven Parana, at rene, fornybare elektrisitetsnettverk skal fungere. I 2021 ble de rammet av en historisk tørke som påvirket vannstanden i elven. Fiske og skipsfart led alvorlig, og tørken bidro også til den rekordhøye inflasjonen i landet.

«Hva skjer hvis klimaet ikke samarbeider», spør analytiker Fernando Menendez retorisk.

Han påpeker at Paraguay mangler tungindustri og at det derfor er naturlig å bygge ut vannkraft. Samtidig er spørsmålet om kun «grønn» elektrisitet vil kunne hjelpe uutviklede land som Paraguay til økonomisk fremgang.

"En del av bærekraftkonseptet er at man har en langsiktig plan", sier Menendez.

Harshit Chatur, som arbeider i Paraguays finansmarked med fokus på energi, sier det er viktig å finne en balanse mellom bruken av fornybar og fossil energi. Det er ingen enkel sak, gitt uforutsigbarheten til den fornybare energien, sier han.

Ad i artikkel – AdSense
AD