Palestina støtter «Ett Kina»-politikk

Palestinas president Mahmud Abbas håndhilser på Kinas president Xi Jinping under et møte i Beijing i 2013; et vennskap de to landene verner om. Foto: Jason Lee-Pool/Getty Images

Palestina vil fortsette å støtte Kinas «Ett Kina»-politikk og forsvare Kina i tilfellet angrep i internasjonale fora. Det sa den palestinske presidenten Mahmud Abbas under et toppmøte mellom de arabiske landene og Kina.

"Staten Palestina ... vil fortsatt støtte Kina og landets "Ett Kina"-politikk, samt avverge angrep mot Kina i alle internasjonale fora, sa Abbas i talen sin den 9. desember i Riyadh i Saudi Arabia der den kinesiske lederen, Xi Jinping, deltok.

Rabbiner Yaakov Menken som er administrerende direktør i «Coalition for Jewish Values», mener at talen til Abbas er symptomatisk for problemene og ustabiliteten i Midtøsten.

«Denne måten å verne om forholdet mellom Mahmud Abbas og kineserne, handler utelukkende om hvorvidt myndighetene i Palestina kan få støtte fra Kina. Det betyr i så fall mer støtte til terrorisme, og det vil øke ustabiliteten i den delen av verden», sier Menken.

Dagen før toppmøtet holdt Abbas og Xi et møte på tomannshånd i Riyadh. Beijing har i en offisiell uttalelse sagt at de støtter det palestinske folkets sak.

Båndet mellom Kina og Palestina strekker seg 35 år tilbake i tid. Under det bilaterale møtet mellom Xi og Abbas ble det signert et dokument om reiselivssamarbeid. Det ble avholdt langvarige forhandlinger om en frihandelsavtale mellom landene, og en ny sesjon ble fullført, den andre i rekken, i den kinesisk-palestinske felleskomiteen for samarbeid innen økonomi, handel og teknologi.

Menken mener at det kinesiske regimet prøver å dominere den geopolitiske, sensitive regionen via Palestina.

«Kineserne prøver å dominere og vil kontrollere alle andre som prøver å destabilisere stabile områder og stabile regjeringer, slik at kinesisk innflytelse kan komme inn og ta over. Det er dette kineserne støtter», sier Menken.

Han mener at Abbas støtter Kina fordi Det kinesiske kommunistpartiet «foretrekker autoritarisme og diktatorisk kontroll fremfor demokrati».

«At de samarbeider med hverandre, bør ikke overraske oss, men det bør bekymre oss fordi det er nok et tegn på Kinas forsøk på å destabilisere andre deler av verden og at den arabiske verden heller vil støtte kinesisk autoritarianisme enn demokrati», sier Menken.

Han mener at verden må holde et øye med om Det kinesiske kommunistpartiet gir militær støtte til Palestina «i hemmelighet eller åpenlyst», fordi Palestinas vanlige leverandør, Iran, har mange problemer for tiden som hindrer leveranser.

«Kina er kanskje i ferd med å bli en ny våpenleverandør. Hvem vet? Og selvfølgelig følger det ofte med mye penger.

I talen siktet Abbas til Storbritannia og USA og sa at de burde kompensere det palestinske folket.

"Vi understreker at Storbritannia og USA må be om unnskyldning og betale erstatning til det palestinske folket for Balfour-erklæringen der de samarbeidet, så vel som for det britiske mandatet", sa Abbas i en tale som ble sendt på TV i Egypt og i De forente arabiske emirater.

Menken mener at mange i den arabiske verden heldigvis har forlatt narrativet om at palestinske myndigheter skylder all verdens problemer på Israel.

«Fremover ser han gjerne at den arabiske verden anerkjenner Taiwan fordi det «er en uavhengig øy-nasjon med frihet og demokrati.»

«De produserer mye mer per innbygger. Selv om det kommer mange kinesiske produkter, produserer taiwanerne mye mer per person, har mye høyere inntekter og et bedre liv. De driver heller ikke med forfølgelse av sitt eget folk; minoriteter som tibetanerne, uigurer eller mongolene», sier Menken.

Fakta

Palestina

Staten Palestina er en republikk der Mahmud Abbas er president. Abbas ble valgt i 2005 og mandatet hans gikk ut i 2009. Siden har det ikke blitt arrangert nye valg, så han sitter fortsatt som president.

Palestinerne er arabere og snakker arabisk. Flertallet av palestinerne er sunnimuslimer.

Jøder i Israel og arabere i Palestina gjør delvis krav på det samme landet.

Den palestinske grunnloven sier at islam er den offisielle religionen, men at andre trosretninger også må respekteres.

De palestinske områdene har vært under Israels militærstyre siden 1967. «Human Rights Watch» og «Amnesty International» mener at Israel fører en apartheidpolitikk mot palestinerne.

Kilde: UI, Utenrikspolitisk Institutt

Ad i artikkel – AdSense
AD