Ni planter som absorberer gift fra luften

Hvis du passer på plantene dine, tar de hånd om deg. Foto: Unsplash.
7. juli 2024
AD

Potteplanter renser luften

Vitenskapen bak denne ideen har eksistert i flere tiår og begynte faktisk med tre forskere ved NASA og «Associated Landscape Contractors of America». De rapporterte at enkelte potteplanter kunne ta hånd om stoffer som ble sluppet ut i luften fra byggematerialer og møbler, og til og med luftforurensing.

Planter er naturlige luftrensere fordi de produserer oksygen fra kulldioksid (som vi puster ut) og samtidig hjelper de til med å fjerne giftige stoffer fra luften. Små åpninger i bladene tar inn luft, og planten absorberer kulldioksid og andre stoffer fra den luften.

Planten bruker kulldioksid for å produsere mat og frigjør etterpå oksygen og vann til luften. Forurensninger transporteres til røttene der de kan brytes ned, anvendes av planten eller slippes ut i jorden.

Bruken av planter for å fjerne skadelige stoffer fra luften, kalles fytoremediering. Hvis du vil forbedre luften hjemme eller på jobben for din egen og familiens skyld, kan det være en god ide å plassere en eller flere av følgende luftrensende planter. Vi gir også råd for å få plantene til å trives.

Luftrensende planter

Aloe vera

Denne sukkulenten er trolig mest kjent for sin evne til å lindre brannskader og sår. Men den er nyttig på flere måter. Den tar opp benzen og formaldehyd fra luften. For å få aloe vera- planten til å trives, pass på at den får tilstrekkelig lys. Den bør også han en potte med hull for drenering fordi den ikke liker å bli stående i vann.

Grønnrenner

Vi du ha en hardfør plante som også er lettstelt, så er dette et godt valg. Grønnrennen kan ta opp mange ulike luftforurensinger innendørs, samtidig som den er fin med sine lange, smale blad.

Grønnrennen vil ha mye lys, men indirekte. Den trives best i godt drenert jord og når jorden får tørke ut mellom hver gang vi vanner.

Grønnrenne

Arekapalme

Denne tropiske planten kan trives godt i et hvilket som helst innemiljø. Den har brede, bregnelignende blad som kan ta opp formaldehyd, toluen og xylen.

Vær likevel oppmerksom på at disse palmene kan bli over to meter høye. En liten plante vil vokse rundt 15-25 cm per år i indirekte sollys. Den liker vann og vil iblant gjerne ha næring.

Bambuspalme

Denne planten liker tropisk og godt, indirekte sollys. Bambuspalmer kan ta opp trikloretylen, en gift som kan skade lever og nyrer. Gi vann når jorden er tørr. Pass på å ikke vanne for mye og ikke la den stå i vann fordi den da kan råtne.

Bjørkefiken

Dette er Thailands offisielle tre. Bjørkefiken trives bra i alle rom, men gjør størst nytte der det er tepper og møbler som avgir gifter, som den så fanger opp.

Denne planten ønsker konstant temperatur og mye indirekte lys. Jorden skal være godt drenert og trenger ikke vannes så ofte. Du kan godt vente til de øverste fem centimeterne jord er tørre.

Fredslilje

Vet du hvilke forurensninger som finnes hjemme eller på arbeidsplassen? Hvis to av dem er benzen og trikloretylen, så er fredslilje et godt valg.

Disse plantene liker ikke kulde og vil ha et varmt, fuktig klima. De trives i godt drenert jord og indirekte lys.

Fredsliljen. Foto: Toshihiro Oimatsu/CC BY 2.0

Gerbera

Liker du farge, er gerbera et godt valg. De finnes i mange ulike farger (for eksempel knallrød eller oransje, gul, rosa, fersken, lys lilla og hvit) og kan kombineres etter smak. De har brede, grønne blad som fjerner benzen, formaldehyd og trikloretylen fra luften.

Bostonbregnen

Dette er en bregnelignende plante som ikke bare produserer oksygen, men tar også opp formaldehyd fra luften. Formaldehyd kan gi irritasjon i øyne, nese og hals. Kjemikaliet kan komme fra blant annet sigaretter, tepper, strykefritt tøy, rengjøringsmiddel, gjødsel, kosmetikk, farger, lakk, konservert mat og isolasjon for elektrisk bruk.

Velger du å ha Bostonbregnen hjemme eller på jobben, så vær forberedt på å gi den rom. Planten liker torvrik jord og vil gjerne vannes ofte, slik at jorden holdes fuktig. For best mulig vekst, dusj vann på den en eller to ganger i uken.

Bostonbregnen (Nephrolepis exaltata). Foto: Unsplash

Svigermors tunge

Denne planten byr på fargene gul, mørkegrønn og lysegrønn. Den tar effektivt bort formaldehyd, benzen, toulen, xylen og trikloretylen fra luften. Disse giftene finnes ofte i lukkede bygninger.

Dette er en hardfør plante som liker tørr jord, så ikke vann den for ofte fordi røttene kan råtne. Unngå å fukte bladene ved vanning. Svigermors tunge foretrekker indirekte lys.

Svigermors tunge foretrekker indirekte lys. Foto: Unsplash

Konklusjon

Å ha giftabsorberende planter i hjemmet eller på jobben, er en god og miljøvennlig måte å rense luften på.

Deborah Mitchell er en frilans helseskribent som spesielt verner om dyr og miljø. Hun er medforfatter i og har skrevet over 50 bøker og artikler innen et bredt område. Artikkelen ble opprinnelig publisert på NaturallySavvy.com

Ad i artikkel – AdSense
AD