Newsom forsvarer stor opprydding i San Francisco før besøket fra Kinas Xi Jinping

President Biden og Xi er blant de høytstående embetsmennene som besøker San Francisco i California denne uken på APEC-gruppens 21 medlemmers årlige møte.

Californias guvernør Gavin Newsom deltok på en pressekonferanse i Beijing den 25. oktober 2023. Foto: Wang Zhao/AFP via Getty Images
19. november 2023
AD

Californias guvernør Gavin Newsom forsvarte sin beslutning om å sette i gang et stort opprydningsarbeid i staten i forkant av besøket av USA’s president Joe Biden og den kinesiske lederen Xi Jinping og andre verdensledere.

Da han snakket med journalister den 13. november under avdukingen av et nytt program for å plante trær i urbane nabolag, benektet ikke demokraten opprydningsarbeidet i forkant av besøket av det han beskrev som "celebre" verdensledere.

President Biden og Xi er blant de høytstående tjenestemennene som skal besøke San Francisco i California ved "Asia-Pacific Economic Cooperation", APEC-gruppens årlige møte bestående av 21 medlemmer.

"Jeg vet at folk sier: Åh, de rydder bare opp dette området fordi alle de celebre lederne kommer til byen. Dette stemmer, fordi det er helt sant", sa Newsom.

Guvernøren innrømmet en opprydning av staten som har kjempet med utbredt hjemløshet, narkotikamisbruk og økende tyverier, i forkant av besøket, men han hevdet også at et slikt opprydningsarbeid har funnet sted mange år før APEC-møtet, under det såkalte milliard-dollar-initiativet, "Clean California", som ble innledet i 2021.

Denne ordningen ble markedsført av guvernøren som et "transformativt initiativ for å fjerne søppel, skape arbeidsplasser og forskjønne California."

"Det er også sant at vi i flere måneder har hatt forskjellige samtaler og har hevet forventningene til byen, fylket og staten, samt våre føderale partnere før APEC", sa Newsom.

"Må rydde opp i huset"

Newsoms kommentarer kommer i kjølvannet av at store butikk-kjeder har blitt tvunget til å trekke seg ut av California med henvisning til bekymringer for tyveri og sikkerhet til ansatte fordi byen fortsatt sliter med økt kriminalitet og overdoser av narkotika. San Francisco, som stoppet politiet i 2020 som svar på Black Lives Matter-protestene, kuttet også politi- og sheriffavdelingens budsjetter med 120 millioner dollar.

Senere overdøvet guvernøren kommentarene hans og fortalte journalistene at han var "spent" på å "vise fram" California til de "21 celebre, utenlandske verdenslederne".

"Hver gang man arrangerer noe, har man per definisjon folk overalt i huset og man må rydde og gjøre det klart. Her har vi 21 utenlandske ledere og titusenvis av mennesker som kommer fra hele verden, tenk for en mulighet vi har til å vise frem San Francisco, verdens mest ekstraordinære sted", sa guvernøren.

Ifølge rapporter har omtrent 3300 leirer for hjemløse blitt ryddet siden 2021, som en del av kampanjen "Clean California".

Hjemløse er fjernet fra gatene

Bare i løpet av den siste tiden har mange av San Franciscos hjemløse blitt flyttet i det stille til deler av byen som er langt vekke fra der APEC-møtet skal finne sted, ifølge rapporter.

I mellomtiden har de også sørget for økt polititilstedeværelse i gatene, gater der mange mennesker har blitt grundig renset vekk.

Kommuneansatte har vasket bort graffiti og ryddet søppel, malt dekorative gangfelt og gjenoppbygget ujevne fortau, ifølge New York Times.

En mann går forbi en rusmisbruker. San Francisco, California den 22. februar 2023. Foto: John Fredricks/The Epoch Times

Oppryddingen fulgte etter Newsoms nylige besøk til Kina og skjer fordi omtrent 20.000 mennesker skal delta på APEC-gruppens årlige møte i San Franciscos rådhus i november. Konferansen forventes å bringe inn nærmere 53 millioner dollar til byens, ifølge San Franciscos ordfører, London Breed.

På spørsmål under en pressekonferanse nylig om president Biden er "flau over at en amerikansk by må gå gjennom en total makeover for å være presentabel" i forkant av APEC-møtet, svarte ikke den nasjonale sikkerhetsrådgiveren, Jake Sullivan, direkte på spørsmålet.

"Presidenten er utrolig stolt over oppryddingen som USA vil gjøre nå som vertskap for toppmøtet, og jeg har gått igjennom noe av det i dag. Det blir den største økonomiske oppryddingen i et utviklet land, den laveste arbeidsledigheten over en vedvarende periode på et halvt århundre, vidtrekkende investeringer i innovasjon av skip og gjenoppbygging av USA’s infrastruktur", svarte Sullivan.

"Faktisk tror Joe Biden at han går til møtet med et fortrinn og kan vise frem USA som den fremste destinasjonen for investeringer", tilføyde Sullivan.

Ad i artikkel – AdSense
AD